Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz contaxg #36019 üzenetére

    (Valószínűleg tömörített helyett veszteségmentest akartál írni.)

    "...az több kérdést is felvett a teszttel kapcsolatban." Akár a teszttel kapcsolatban is, de szerintem inkább a résztvevőkkel kapcsolatban. Éppen nemrég írtam neked, hogy a zenehallgatói ("hangminőséghallgatói") rutin sokat számít. Szerintem, a hangminőségek felismerése hasonlóképpen agyi fejlettség és műveltség kérdése, mint minden agyi tevékenység.
    Köztudomású, hogy az emberek döntő hányada csak igen szűk korlátok között használja ki, fejleszti az agyi képességeit, mondhatni nem használja ki, nem fejleszti. Az emberek zöme legfeljebb Jóban-rosszbant, Joshi Barat-ot, Big Brother-t, hollywoodi tömegfilmeket néz, ők nem fogják tudni megkülönbözteni Andrej Tarkovszkij és Alekszandr Szokurov művészi jegyeit, nekik az egyforma. Döntő többségük legfeljebb Blikket, Story Magazint, Romana regényfüzeteket, Claire Kenneth-et, Stephen King-et, Ken Follett-et olvas, ők nem fogják tudni megkülönböztetni Esterházy Péter és James Joyce művészeti jegyeit, nekik az egyforma. Döntő többségük legfeljebb Nótár Mary-t, Radics Gigit, Eminem-et, Celine Dion-t hallgat, ők nem fogják tudni megkülönböztetni John Cage és Steve Reich művészi jegyeit, nekik az egyforma. Úgy gondolom, hogy hangminőségek magasabb szintű felismeréséhez ugyanúgy adekvát képzettég és műveltség szükségeltetik, mint bármely magasabb szintű agyi tevékenységhez. Vajon az embereknek mekkora hányada fejleszti és műveli az agyát ezirányban? Vajon elvárható-e az emberek döntő többségétől, hogy felismerjenek hangminőségeket, hangminőségjegyeket?
    Engem nem lepnek meg a hasonló teszteredmények, amelyeket aztán az MP3 huszárok a keereszteshadjárataikhoz felhasználva lelkesen lobogtatnak, igazolandó, hogy a sznob audiofilek csak placebóznak egész nap. (Ezt elplacebóztuk elvtársak! Nem kicsit, nagyon! Ország még ilyen böszmeséget nem csinált, placebóztunk reggel, placebóztunk délben, placebóztunk éjjel...) Az emberek döntő hányada nem rendelkezik a szükséges, speciális képzettségekkel és műveltséggel ahhoz, hogy hangminőségeket felismerjen, de ez nem meglepő, ez nagyjából természetes. Az persze már bicskanyitogató, ha a képzetlenek rendszeresen belerondítanak egy hifi fórumba azzal, hogy amit ők nem hallanak, az márpedig nincs is, az nem is létezik, az nem is létezhet, arról szó se essék (és egyébként is ellenkezik X és Y törvényeivel)! Mintha egy filmklubba tódulnának be nagy dérrel és dúrral, hogy Tarkovszkijról és Bunuelről ne beszéljünk, mert ők nem is léteznek, vagy legalábbis olyasmi nem létezik, amivel és ahogyan ők foglalkoznak, maradjunk meg a Lost és a Linda című sorozatoknál, mert azok valóságos dolgok, ellenben Bunuel és Tarkovszkij ellentétesek a mozgókép törvényeivel, amely törvényeket George Lucas, Steven Spielberg, Tom Cruise és Chuck Norris határoztak meg, fedeztek fel...

    Látom, éppen ugyanezt andorra elmondta két mondatban, de nem baj, én meg kifejtettem részletesebben, mert andorra két mondatait ugyanúgy nem mindenki érti, mint ahogy a hangminőséget sem mindenki.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák