Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    Egyébként, ha már témánál vagyunk.
    Visszaemlékszem azokra a "boldog békeidőkre", amikor eredeti műsorforrásként (az orsósmagnó korszaka után) ott volt az analóg lemez, annak helyettesítőjeként a kompakt magnókazetta. Akkoriban senki sem állította, hogy a mikrobarázdás analóg lemez tökéletes. Akkoriban senki sem állítota, hogy a kompakt magnókazetta hangminősége ugyanolyan jó mint a lemezé, és hogy ne lehetne rögtön észrevenni a különbséget. Mindenki tudta mi a helyzet, milyen különbségek vannak. Akkoriban még nem a marketingesek szabták meg, hogy mi a jó hang, hanem a befogadók füle-agya. Ráadásul nem volt állandó szövegelés, hogy aki magnókazettára másolja a lemezt, az lop.
    Mindehhez képest eljött a digitális korszak. A 80-as évek elején megjelent a CD lemez, és megtudtuk, hogy ez a tökéletesdigitálishangminőség (a marketingesek megmondták). Kiderült, hogy a CD tökéletes (a marketingesek megmondták), és sokan el is hitték (Józsi bácsi, Mari néni...). Majd a CD-nek is megjelent a "magnókazettája", a tömörített zenehallgatási formátumok, leginkább az MP3. Megtudtuk (a marketingesek megmondták), hogy ez ugyanolyan hangminőségű, mint a(z amúgy is tökéletes) CD, hiszen olyan módon tömörít, amit az agyunk nem vesz észre, hiszen az elfedési jelenségek, az információfeldolgozási határok stb. stb. Ma már szinte elsődleges, "eredeti" formátummá vált az MP3 (hiszen ugyanolyan tökéletes mint a CD, a marketingesek megmondták), és aki MP3-ba másolja a CD-t, az lop, hiszen a két formátum egyenértékű. A marketingesek megmondták (és persze az adott formátumokat kifejlesztő mérnökök felolvasták ugyanezt a súgógépről). Brave New World.
    Azzal ma már szinte senki sem foglalkozik, hogy az ezek szerint hibátlan CD-hez képest az SACD, a DVD-Audio akkor micsoda? A hangminőségromlást elő nem idéző MP3-hoz képest akkor az Ogg Vorbis, a WMA, vagy a "lossless" formátumok akkor micsoda? Lehetséges a hibátlannál még hibátlanabb? A tökéletesnél még tökéletesebb?
    Megyek aludni.

Új hozzászólás Aktív témák