Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz bkercso #29918 üzenetére

    Mondom (ahogy blattida is), több évtizedes, sokszor megtapasztalt hifi-audiofil közhely, hogy ha a rendszer képes átvinni a hallható tartomány feletti (fel)hangokat is, akkor a hallható tartományban is más (jobb, hűbb) lesz a hang mint anélkül. Már csak a hangszín miatt is, ami a felhangokon múlik, de nem csak emiatt, hanem mert ha nem is közvetlenül a hallásunkkal, de valamilyen módon mégiscsak érzékeljük, hogy ott vannak-e a hallható sáv feletti frekvenciák vagy nincsenek ott. Részben persze a hallható sávban megszólaló zene minősége is más, ha ott vannak azok az ultra frekvenciák.
    A/B illetve vakteszt kedvelőknek kiváló lehetőség például kísérleteket végezni a Tannoy Super Tweeter csipogójával, csak a hallható tartomány felett dolgoztatva, ki-bekapcsolgatva.
    De erősítőnél is, és bármely hi-fi készüléknél nagyon is van értelme kieterjeszteni a sávszélt, és az nagyon is jól hallható a hangon, - ami jó dolog, ha a "kiterjesztett" sávszél jó minőségű. Azt csak a mérnökök találták ki annak idején, hogy a CD szabványhoz jó lesz a kevéssel 40kHz feletti mintavételi sűrűség, mert azzal már 20kHz-ig meg lehet oldani a frekvenciamenetet, és az bőven elég. Nem elég.

    (#29917) Tiger.huhhhh:
    1.; Általában (szinte mindig) szerencsésebb a minél rövidebb kábel. (De mivel ez egy többismeretlenes egyenlet, az optimális illesztési követelmények miatt néha előnyösebb lehet a minimálisnál hosszabb kábel.
    2.; Van recept arra, hogy otthon értelmes kábelt tudjál farigcsálni magadnak, sőt többféle recept is van rá. Ha komolyan érdekel a dolog, érdemes kiművelned magad hifikábel-témában.
    3.; Az erősítőd szintjén is komoly hangbéli változások várhatóak kábelcsere kapcsán.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák