Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DDL

    őstag

    Furcsa elképzeléseitek vannak egy szubládáról. :))

    30Hz-es alsó freki az már majdnem szub. 25Hz-80Hz/-3dB már szub (50Hz-hez viszonyítva). De ezt nem lehet elérni 20cm-es hangszóróval. Sőt! Még 30cm-essel is nehezen. Mélyhang hatásos lesugárzásához felület kell. Tetszik vagy sem. És ehez is nagy terhelhetőség kell.

    A fenti követelmények teljesítéséhez szobahengerő és megfelelő minőség érdekében (a jó hangszóró mellett) kell még kb. 200-250W erősítő teljesítmény (+ tartalékok) egy elektronikus okosság és egy nem túl nagy láda (lehetőleg zárt), aminek azonban nagy a tömege. így van esély egy olyan szubra amelyet lehet is használni, akár még zenehallgatásra is, mert kellően gyors, megfogott, de mégis mélybasszust produkál. És az sem mellékes, hogy elhelyezni sem nagy gond. Mert bezony jól jöhet a szub ha sok nagybőgőt, orgonát hallgat az ember (Akár LP akár CD a forrás). Ugyanis ezek - fóleg az orgona - 16-18Hz-től indulnak. Elektronikus hangszerek közül (ha jól emléxem) a basszusgitár megy a leg mélyebbre: 40Hz. Ehez meg felesleges a szub. A házimozi sem lenne más dolog. De ügyesen beetették a népet elrejtve a technikai korlátokat.

    Kis hangszóró + basszreflex doboz + kis teljesítmény (tartalék hiány) eredményez egy gyakorlatilag használhatatlan ''szubot''. A ma kapható/épített szubok 99% ilyen. Nem akarok ezzel természetesen megbántani senkit sem. Sokszor sokkal többre megy az ember, ha a dobozokat tologatva próbál meg mélyebb hangokat kicsiholni. Ez sajnos házimozi esetén teljesen hiábavaló lenne, ugyanis a mély ki sem megy a szatelit hangszórókra...

    Ja még valami. Sajnos a jó szub drága. Még akkor is ha saját maga barkácsolja is az ember.

    Üdv: DDL

    [Szerkesztve]

    Messziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html

Új hozzászólás Aktív témák