- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Yettel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iOS alkalmazások
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Fotók, videók mobillal
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
-
Mobilarena
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rbalint88
addikt
válasz Kornel #38847 üzenetére
A hoeses legalabb latszik, ilyen szempontbol vedheto. De amikor lefagy a kod/para, akkor mit csinalsz? Az meg telivel vagy negyevszakossal is alattomos tud lenni, nyarival meg vegkepp csak utas vagy... Lehet mas idosavokban mozgunk, en f9-re jarok dolgozni (amikor nincs home office a korona miatt), addigra boven nem
szaradnak fel ezek a sikositok. Amikor tavaly kikanyarodtak elem, akkor 40-rol, ket eves teligumival sikerult alig lassulni es csattanni, pedig szaraz uton megalltam volna. -
Kornel
veterán
válasz rbalint88 #38851 üzenetére
7 körül indulok reggelente.
A három éves Kleberrel sem volt necces helyzet, bár mindig letesztelem már a parkolóból kijövet az utat, ha csúszik, akkor bekapcsolom magamban a kruzolas gombot, és az útviszonyoknak megfelelően vezetek.
4,5 mm profillal Donovaly magasságában sem tudta már azt teljesítményben, mint újan, amikor téli gumi szintjén volt, viszont száraz aszfalton sokkal jobb lett a profilmélység csökkenésével.Ha nem mennék ki külföldre is, akkor simán nélkülözném inkább 1-2 hétig az autót télen, és vennék egy szett Sava UHP2-t, mert így a négyévszakos nyáron kompromisszum inkább.
-
-
Gaben92
őstag
válasz Kornel #38849 üzenetére
Igazából ahogy manapság működik az időjárás, felesleges nézni a múltat.
Két mondat amik egy év különbséggel hangzottak el
- 2019 március: Mióta élek nem volt még ennyi hó márciusban.
- 2020 március: Mióta élek nem volt olyan tél, hogy szinte egyáltalán nincs hóTavalyi tél alapján vettem meg én is a szöges gumikat a sima nordic friction helyett mert gyakorlatilag hótorlaszok között közlekedtünk. Az utak szélén 2-3 méteres falak voltak néhol (belvárosban is) mert nem tudták hova tenni. Napi szinten jöttek a kamionok amik paolták fel és szállították el a havat olvasztásra, hogy tavasszal ne kerüljön az ország víz alá. Aztán jött az idei tél és gyakorlatilag 1 hétig volt hó, az is max 10 centi utána meg semmi.
Hogy legközelebb mi lesz? Valami a jégkorszak és a nyár között. Szóval itt is hasonló a dilemma csak inkább a "szöges vagy nem szöges téli" a kérdés.
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
Gaben92
őstag
válasz kenguru99 #38856 üzenetére
Finnországban.
Kornel: Svédeknél nem tudom mi a helyzet. Mi itt a normál utat járjuk de lassan itt is jönnek a lazítások, de ne kérdezt miért...
Amúgy persze, más a helyzet itt mint Magyarországon, nem is arra akartam reflketálni (mint írtam hasonló dilemmában vagyok a szöges gumival) hanem inkább arra, hogy nem érdemes az elmúlt telekre alapozni már.
[ Szerkesztve ]
-
kenguru99
senior tag
-
Gaben92
őstag
válasz kenguru99 #38859 üzenetére
Jogos.
Kornelnak szántam a választ és emlékeztem, hogy ő tudja merre élek amiatt nem írtam. Na meg a szöges gumi Magyarországon nem is street legal.
De amúgy igen, ugyanaz van/volt nálunk is mint a kedvenc síterepeden. Olyan szinten volt felesleges a szöges az idei télre (pedig az autók 99%-n az van), mint PilotSport a földútra.
-
spiky03
veterán
Téli gumikat mikor érdemes hirdetni?
Gondolom most annyira nem, mert nincs szezonja?Valamint ezekért mennyit lehetne kérni?
Nincs megrepedezve meg nincsenek kikemenyedve sem.
Az egyik lett tavaly javítva.
Csak a gumik lesznek eladók, a felnik nem.
link
linkValamint mik az ajánlott télik ebben a méretben? Még a HP3 ajánlott?
KöszönömSuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
SzlobiG
félisten
válasz SzlobiG #38829 üzenetére
Apollo megrendelve, volt is raktáron így szállítással 80k lesz, a héten sztem meg is jön. Kár hogy nem lehetett érte személyesen menni. Mindenesetre kíváncsi leszek rá ezidáig szinte csak prémium márkákat vettem, de annyira keveset megyek, hogy pénzkidobásnak tartom a drága gumit megvenni.
-
-
kenguru99
senior tag
válasz MasterMark #38862 üzenetére
A fórum tagjai számára mindenképp. Ugyanakkor simán tudnék képeket felrakni a munkahelyem parkolójában álló autókról, 15-20 éves gumikkal. Azokhoz képest bőven jók és piacképesek ezek a gumik.
-
SPeti1984
senior tag
válasz spiky03 #38865 üzenetére
Szerintem is ha már az bejön amennyiért a gumis összeszereli és felrakja a kocsira, akkor már megérte meghírdetni. Sajnos sokan rávágják manapság dolgokra, hogy ez már semmit nem ér (hamár úgyis gumis csoportban vagyunk, akkor köztük sok gumis is ezt teszi, aztán mikor meg ők hírdetnek használt gumikat felniket, akkor már egyből jóval többet ér).
Meg kell próbálni, ha elviszik valamennyiért akkor csak nyer rajta az ember. Aki pedig megveszi úgyis látja, tudja, hogy nem újat vesz. Sajnos mindenki tudatában van, hogy mire futja és mire nem.
-
1stVikman
senior tag
Sziasztok!
Tanácsot kérnék.
Adott egy skoda fabia 1, 1,4 benzin. Tartalék autóként használva, utóbbi időben nagyon keveset futott, tavaly össz 2700km-t.
Anno vettem rá új nyári gumit alufelnin és téli gumi is külön acélfelnin van szerelve.
Mivel a nyári gumik elöregedtek, az autó meg keveset volt használva így télin futott az elmúlt 2 évben.
Viszont most lehet többet fogom használni, de nem sokkal, így nem tudom mi lenne a jobb megoldás.
Venni olcsó nyárit vagy inkább négyévszakosban gondolkozzak?
Télit azért nem akarom fent hagyni már bár egyformák (toyo snowprox ), mert nem egyforma a gyártási idejük. Ha jól emlékszem 2 db 3 éves a másik kettő viszont már 6 vagy 7. Hiába jó a minta, az idősebbet már nem szívesen hagynám fent.
Ti merre indulnátok el?[ Szerkesztve ]
-
BaLee
addikt
válasz spiky03 #38865 üzenetére
Egy - két gyakorlati példa, mivel használt gumikra előszeretettel rávágják itt a topicban, hogy nincs értéke:
- Pár éve meghirdettem egy acélfelni garnitúrát amin volt egy 2002-es gyártású téligumi garnitúra (nem kifejezetten értéknövelő tényezőként) le is írtam, hogy régi gumi, profil még van bőven, de nem szedem le. Érdekes módon több érdeklődő azt kérdezte, hogy elmegy-e még 1-2 szezont...
- Szintén 2004-2005 körüli nyárigumi garnitúra amiből az egyik defektet kapott 2011 körül, még tudtam venni ugyanabból a mintából egy darabot, elég frisset, de 2 év múlva lecseréltem mind a négyet, mert már öregek voltak és nagyon csúsztak, és amit utóbb vettem azt hoztam el csak a gumistól, hogy azt megpróbálom eladni. Aki megvette mondta, hogy ő megvette volna a másik hármat is, kár volt otthagyni a gumisnál...
4 éves téligumikat új ár 50%-a körül simán el lehetett adni. Egy éves Vredestein nyári garnitúrát új ár 75%-ért vitték el, 3 éves Michelin Primacy 3 garnitúrát új ár 60%ért.
Aki nem a saját pénze ellensége csak azért ne dobja ki a gumit, mert ő már nem venné meg...
-
1stVikman
senior tag
válasz molnarpeter #38876 üzenetére
Alsó-Ausztria <-> Szlovákia Csallóköz <->Magyarország Nyugat-Dunántúl kb., majd ha szabadon lehet járni-kelni.
Nem tudom mennyit lesz használva, de nem hiszem, hogy 5-6000/év fölé menne. Nyaralásra nem tervezem, most is kényszerből megyek vele a Golf helyett.
Télen idén mentem kb.1200 km-t (tavaly novembertől). A lényeg, hogy osztrákoknál se legyen gond, mivel ott kötelező a téligumi.[ Szerkesztve ]
-
1stVikman
senior tag
Nagy hóban, meg a hegyekben kötelező a hólánc. Az elmúlt 4 télen nem kellett, illetve hegyekbe sem járok.
Téli gumi Nov.1-től április 14ig kell, HA havas, hókásás vagy jeges az út, azaz télies útviszonyok vannak.
Nem értek a 4 évszakosokhoz, jó lenne, ha nyáron sem lenne gond vele, meg télen sem esnék le vele az útról. -
kisza25
félisten
Akkor kötelező, ha jelölve van a szakaszon, viszont, ha nincs nálad ilyenkor elég ciki lehet tovább menni.
Nálam a 10év alatt mindig volt, de sose raktam fel, mert nem kellett, pedig a hegyekben voltam 900-2000méter magas hegyek, mondjuk autóval 1300-1400 fölé kevés helyen lehet menni, de hó az van dögivel, viszont takarítják. Mondjuk volt, hogy az autópályán a 3db kotrót kellett követni, mert amíg vásároltunk Salzburgban, eset egy laza 40cm hó, de ott a hólánc is kevés lett volna[ Szerkesztve ]
Eladó Seat Leon FR multi kormány, szép állapotú (2013 utáni leonokba benzin/diesel jó)
-
Qru
MODERÁTOR
válasz 1stVikman #38879 üzenetére
A 4 évszakost elfogadják télinek kint is, ha az M+S és a 3PMSF (3 hegycsúcs és hópehely) jelölés rajta van akkor nem kötnek bele (elvileg a M+S jelölés is elég de azért van, hogy szólnak a tapasztalatok szerint).
Télies 4S gumiból a GoodYear Vector 4 Seasons Gen2 nagyon jó választás, az kimondottan télies. A Continental AllSeasonContact sem rossz választás az olyan átmenet a télies és a nyárias 4S gumi között. Mivel találkozol hóval is nyárias 4S gumit egyáltalán nem javaslok.
Az olcsóbbak közül esetleg a Nexen 4S gumija is még számításba jöhet az a klasszikus 4S gumi vonalat képviseli a gumi közepén téli minta, a szélein nyárias minta van.Kisza: Volt aki elment hólánc nélkül síelni, közben leesett a hó közölte a hatóság, hogy akkor sehova nem megy amíg nem tesz fel hóláncot. Helyben megvéve nem volt egy olcsó móka gondolhatod...
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
kisza25
félisten
igen, az sem mindegy hova mész, mert pl. Flachau, Wagrain, Alpendorf relatív lent vannak (800-900 méter és körben a hegyek 1800-2000 méter magasak) és majdnem sík úton megközelíthetőek, míg mondjuk Obertauern 1630 méteren van és 2200-2500 méteres a hegy, oda 1-2-3- ban lehet felmenni.
[ Szerkesztve ]
Eladó Seat Leon FR multi kormány, szép állapotú (2013 utáni leonokba benzin/diesel jó)
-
8
senior tag
Találtam olyan adatbázist, ahol megjelenés éve szerint lehet keresni: https://tiresvote.com/filter/
52.000Ft jóváírás Gránit bank kétperces okostelefonos számlanyitáshoz, feltétel nélküli 0Ft/hó számlával. Mastercard Platinum bankkártya 2+ évig ingyen. Raiffeisen kisvállalati ajánlás elérhető. 500Ft PARKL kupon parkoláshoz. REVOLUT regisztrációhoz 8.000Ft! Privát üzenetben küldöm
-
Pityu.
nagyúr
Kinek mi a véleménye 4 évszakos gumi témában?
Vredestein QUATRAC 5 ös gumit nézegettem azt találtam jó árban,ugye két garnitúra gumim van téli és nyári csak előbb öregednek el mint elkopnának rendesen 7 éves lesz az autóm és van benne ennyi idő alatt 49000km járok városban is,külső utakon is sőt itthon csak akkor megyek városba ha muszáj jobban szeretem a hosszabb távú utakat és úgy max a bele eső várost.Szóval olvasgatok a témába de mint mindennél itt is az egyik jót mond a másik rosszat és mire úgy érzem igen ez nekem kell addigra meg elbizonytalanodok,szóval repkednek az ilyen meg olyan válaszok,nagy hó,emelkedő,-20 fok anyám kínja egyikben sem jó,stb...
Most viszont az van el sem használódnak rendesen a gumijaim mehet a kukába,ha azt nézem 100EFt garnitúránként a téli nyári minimum az már 200EFt plusz mondjuk 5 évre min 20000Ft az évi kétszeri le fel szerelgetés ha felnin van anélkül még drágább a 4 évszakos meg amit most néztem 103EFt és nincs le fel szerelgetés,nincs másik garnitúra ami elöregedhetne szóval egy valag pénz maradna nálam,és nem menne kárba sem mikor leselejtezem a még el nem kopott gumikat.Tudom azt is írták ha 4 évszakosat vesz az ember akkor felelőtlen mert nincs meg az évente 2x átnézés gumicserekor de ez is hülyeség mivel a saját biztonságom fontos így is úgy is mindig megnézetném ugyan úgy,hogy minden rendbe van e a gumikkal vagy bármi egyébbel.
Szóval a lényeg még mindig bizonytalan vagyok merjem e vagy ne merjem venni.Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
rbalint88
addikt
válasz Pityu. #38884 üzenetére
Vegyed nyugodtan, a quatrac 5 jo gumi. Mondjuk azt nem irtad polskira kell vagy x5-re, de az arbol kiindulva nem valami extrem auto, arra mehet nyugodtan. A tudomany mai allasa szerint szelsoseges helyzetben nem ogja azt tudni egy negyevszakos sem, mint egy top szezongumi, de normal hasznalatra tokeletesek.
-
BaLee
addikt
válasz Pityu. #38884 üzenetére
Olvasgass vissza kicsit, számtalanszor ki lett beszélve a téma. Ha nem vagy rászorulva, hogy a legnagyobb hóban is el kell indulnod akkor nyugodtan válassz 4 évszakost. Ha téli közlekedés jobban szempont akkor téliesebb 4 évszakost válassz (QUATRAC 5 sztem kb. ilyen) ha viszont arra készülsz, hogy évi 1-2x lesz hóesés vagy még annyi se akkor válassz valami nyáriasabb mintát ami nyáron is szorosan ott van a jobb nyárigumik nyomában.
Ilyen futásteljesítménnyel pont kijön a matek amit írtál, ugyanezért van nálunk is a két családi kocsin 4 évszakos. Évi 5-6000km-re tök felesleges a 4-5 évente elöregedő téli ill. nyári garnitúra, főleg az évi 2x átszerelgetéssel meg időpontvadászattal együtt.
-
1stVikman
senior tag
Tehát akkor inkább 4évszakos felé induljak sima nyári helyett?
Olcsóbb szegmensben gondolkodom mindenképp, kicsit visszaolvasva a Nexen N'blue 4s, Apollo allnac 4g-t nézegettem.
Még el kéne először dönteni, hogy a acélfelnire menjen 185/60/14 vagy az alura 195/50/15 méretben!?
Szeretném lehetőleg olcsón megúszni, mostani helyzetben főleg.[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
Hát hóban ritkán vezetek pláne,hogy az utóbbi időben hó sincs vagy ha van sem tartós. Ezt a gumit amit írtam néztem most árban elég jó aránylag mindenben hoz egy teljesítményt de tudom van olyan négy évszakos is ami nem c\c hanem b\a kategóriás csak azok húzósabb áron vannak. Viszont ha azt nézem most is kidobtam valamennyi pénzt az ablakon mert a mostani gumijaim sem koptak el csak az idő múlik.
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
sfefe
addikt
Sziasztok!
Ezek kozul melyiket inkabb?
Michelin Pilot Sport 3 GRNX
Goodyear EfficientGrip Performance 2
Falken Ziex ZE-914 Ecorun
Hankook Ventus V12 Evo2 K120Most Falken 912es van 2011es a gumi, par eve mar nem az igazi....Olyan 5 evig volt szerintem oks. ( nedves uton pl )
( inkabb a tapadas szamitana nem a fogyasztas )
koszi
sfefeAz élet nem igazságos csak jobb a halálnál...
-
Debilon
addikt
üdv!
el vagyok veszve.
2002 Mazda6 kombi, 205/55 R16-os méretben kellene nyári gumi.gumis az Apollo-t ajánlotta, eddig 15-ös méretben Dunlop BlueResponse volt, azzal elégedett voltam, régebbi, másik autómon volt Falken Z1EX912 az is jó volt
évente a nyári szettre olyan 8-10 ezer km között jut a futás, jó lenne ha tapadna+vízen sem vérezne el
árban olyan 25k/db a cél plusz/mínusz valamennyi belefér
van valami tipp?Falken ZE310 (esetleg ebből ECO) vagy SN832 széria?
[ Szerkesztve ]
Suzuki DL650 || life is shit || steam: Debilon || Realme GT Master Edition
-
sfefe
addikt
Ok koszi.
A Goodyear ugye sok kilometert bir a leiras alapjan ez nem megy a tapadas rovasara?Ha 5 evig oks a gumi akkor rendben.
Vagy neztem meg a Vredestein Ultrac Satint is....
Sajnos a meretben ami kellene abban nincs pilot 4. ( 205/45 r16 )Az élet nem igazságos csak jobb a halálnál...
-
molnarpeter
nagyúr
válasz 1stVikman #38887 üzenetére
Árban hasonló a két méret, viszont annyiból a 14"-ra szavaznék, hogy kevésbé érzékeny a magasabb oldalfal miatt, és az alufelnit eladva több pénz lesz a zsebben. (Ha bármelyik szett gumin van minta, akkor külön meg lehet próbálni eladni, ha totál kopott, akkor érdemes rajtahagyni az alun szvsz).
[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
válasz Kornel #38890 üzenetére
Hát nézegettem sok fajta gumit,ahogy írtam vagy veszek nyárit most később meg majd télit de az dupla kiadás vagy veszek egy 4 évszakosat amit írtam Vredestein Quatrac 5 ez szimpatikusnak tűnik meg most árban sem rossz a legolcsóbb helyen 25900Ft ért találtam ingyen szállítással.Legtöbb helyen 27EFt től egészen majd 40EFt ig van ugyan ez a gumi,nézegettem még több 4 évszakosat vannak drágábbak michelin meg ilyesmi vagy pl ezt ajánlották ennél a guminál pattant ki a 4 évszakos ötlet a fejembe CONTINENTAL - AllSeasonContact de ez már jóval harminc ezer felett kezdődik mondjuk b/b de szerintem nem rosszabb amit kinéztem az sem.A méret amúgy a kocsimon 205/65/15
Amúgy egyébként a gyári gumim azt hiszem Bridgestone Turanza 001 lehet[ Szerkesztve ]
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
SzlobiG
félisten
válasz rbalint88 #38893 üzenetére
Nekem pont V12 Evo van, most hatodik éves, 4 éves korában már kezdődött hangosodni mostanra már rohadtul kikeményedett és iszonyat hangos ezért cserélem is.
Amúgy nem volt vele baj tényleg jól tapad vizes úton is előtte a Bridgestone is 4-5 éves korára meghangosodott. 235/45/R17.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Samsung LCD és LED TV-k
- Opel topik
- ZIDOO médialejátszók
- Politika
- Asztalos klub
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Discord
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.