Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Agony

    aktív tag

    válasz emvy #58646 üzenetére

    Mert nyomorék vagyok... ;]

    Viccet félretéve, ötletem sincs. Voltam ENSPORT-nál mozgáselemzésen, ahol elvileg az jött ki, hogy a jobb lábam nagyobbat rogyaszt mint a bal, így erősíteni kellene a far és a comb izmot.

    Ezeket írták amúgy, ha esetleg érdekel:

    "Optimális esetben ez az érték 30 és 40° közé esik. Mezítláb (32°) jól fenntartod a súlypontodat, de cipőben már mélyebben vagy. A bal lábbal határértéken, a jobbal lényegesen mélyebben (45°). Figyelj, mert fáradással tovább nőhet ez az érték és az a derekadat megterhelheti, valamint sok energiát vesztesz. Javaslom a comb izmok excentrikus erejének fejlesztését és az aszimmetrikus láb erősítést a jobb oldalra dupla annyit. (szökdelések, ugrások, statikus megtartások, lassú fékező mozgások)"

    "Szintén az elrugaszkodásra, illetve a csípőhorpasz izom kötöttségére utal, a combcsont függőlegessel bezárt szöge az elrugaszkodás pillanatában. Mezítláb (26°) és cipőben (32°) is nagyon jól eltolod magad! Optimális esetben ezek 20 és 35°közé esnek. Teljesen rendben van, ezzel nagyon nincs dolgod!"

    "Futásunk hatékonysága szempontjából fontos, mennyire kapjuk fel hátra a sarkunkat.
    Optimális esetben ez a vízszintestől lefelé maximum 10°-ban tér el a teljes talptámasz fázisában. A bal oldalon mezítláb (11°) és cipőben (5°) is elég magasba emeled a sarkadat, és gyors futásnál már vízszintes felett van, -4°, azonban a jobb lényegesen lejjebb van, gyors futásnál is csak 7°. Azért fontos, hogy kellő mértékben emeld a sarkadat, mert ilyenkor egy körpályán mozdul el, és a ciklikus mozgásnak köszönhetően az izmokban felhalmozódott elasztikus energiát fel tudod használni, a lendület húzza előre a lábad, nem a combfeszítő izom munkája, azaz hatékonyabbá válik a futásod. A combhajlító és farizom erősítés ajánlott a jobb oldalra, illetve a magas sarokemelés, joggból sarokfelkapások gyakorlása"

    Azóta csinálom a hétfői erősítés részeként az egylábas kitörést, egylábas guggolást, stb.. de nem vettem észre különösebb változást. Nagyobb tempónál, ahol jobban kapkodom a lábam (pl. 3:30 alatt), ott van hogy 50-50 környékére javul, de jellemzően ez a 48/52 arányú eltolódás van jobb oldalra. Sérülések szempontjából biztos van jelentősége, mert bármi bajom volt az mindig a jobb oldalamat érintette, de amúgy nem olyan durva az eltérés. Átlag 230 ms a talajérintési idő és ugye 2%-al lassabb a jobb lábam, ami ~4-5 miliszekundum.

    A másik ami érdekes, hogy a Spuriban még régen megnézték, hogy futok és rögtön rávágták, hogy csak támasztékos cipő játszik. Itt nagy sebességű kamerával visszajátszótták és kiemelezték. Egy Adidas Adios 5-ben voltam a felmérésen, ami nem egy túlépített jószág ;] , és arra jutottak, hogy teljesen normális a pronációm, nem kell támaszték. :U

    Biztos érdemes lenne ezen is dolgozni, de annyi dolog van amit fejleszteni kellene, hogy kb. főállásnak kéne választani a futást, hogy mindenre jusson idő. :D

    Start with a whisper, end with a scream!

Új hozzászólás Aktív témák