Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Peterhappy

    őstag

    Sziasztok,

    Szinte abszolút kezdőként találtam rá a Fórumra. A legtöbb kérdésemet igyekeztem a kereső segítségével megválaszolni, így most igyekszem minimálisra szorítani azokat :)

    Mindenekelőtt: többek is javasolták a múltban egy esetleges összefoglaló összeállítását kezdők számára. Érdeklődnék erre végül sor került-e és ha igen, melyik hozzászólás az?

    Maholnap 32 éves leszek. Évekig teremfociztam (hobbi szinten), az utóbbi években nyargaltam át a bringázásra. Három évig tekertem melóba, úgy napi 35-40km-et. Három éve volt egy súlyos balesetem, két éve egy kisebb (ott megúsztam két töréssel), azóta el vagyok tiltva a bringázástól.

    Mivel muszáj valamit sportolnom, így jött a futás ötlete. Többször nekiveselkedtem már, de valahogy soha nem sikerült. Most viszont megszületett az elhatározás és a héten már kétszer voltam (piti 4 km-et) futni.

    Szóval a legtöbb kérdésemre nagyjából választ adtak korábbi hozzászólások. Amire nem (vagy nem jól kerestem), az a "jó technika". Többen is írtátok, hogy kezdőként fontosabb lenne a mind jobb technika elsajátítása, mintsem egyre csak emelni a távolságot/időtartamot. Találtam persze cikkeket a témában, de sokkal beljebb nem kerültem. Kérdésem tehát: mi a jó technika? Mikre kell figyelnem? Tudtok esetleg pár hasznos tanácsot adni?
    A légzésem például biztosan botrányosan rossz.

    Hétfőn ~24 perc alatt futottam 4 kilométert, ma megpróbáltam jobban odafigyelni a "technikámra" és végiggördíteni a saroktól a teljes talpamat futás közben (remélem jól tettem), amivel azt értem el, hogy akarva-akaratlanul is sokkal gyorsabban futottam :) 10.30 alatt meg volt az első két kilométer, hogy utána teljesen kipurcanjak és sétákkal szakítsam meg-meg a futást.

    Kiegészítő infok: 181 cm magas vagyok, valami 5-6ezres Lidl-s futócipőm van, ludtalpas vagyok (betétet úgy két éve nem hordok, de tervezem a jövőben), mérőkütyüim nincsenek (csak egy Mi Band 2, de kétlem, hogy az futáshoz használható lenne). Pestszentlőrincen lakom, a Bókay-kerthez közel, az itt található pályáig szoktam elfutni, majd ott megtenni (egyelőre) 3-4 kört. Nincs messze a SZAC pálya is, de azt nemsokára felújítják, illetve oda vagy csak busszal tudnék menni, vagy mire odaérnék, ki is purcannék :)

    Első nekifutásra szeretném látni, hogy képes vagyok komolyan venni a futást és igenis felkelni ezért hetente többször is reggelente, vagy este munkából hazaesve úgy vacsorázni, hogy utána még a gyerekek fektetése után elmehessek futni. Ha pár hónap múlva látom, hogy erre képes vagyok, akkor beruháznék komolyabb cipőre, akár kütyükre is.
    Keresztedzésként maximum az elliptikus trénerre tudok felállni, bringa kiesik, úszni nem tudok.
    Hétköznap nagyon minimum 30 percet sétálok (elég jó tempóban).

    Bő lére eresztettem, elnézést. Kérdésem tehát a jó technika, illetve az, hogy kezdőnek (jó indulattal újrakezdőnek) milyen edzéstervet javasolnátok. Többet linkeltetek anno, ezeket meg is találtam, de nem tudom, melyik mennyire hasznos, melyiket javasolnátok inkább. Az "első 5 km-em" pl. tetszik, de azt hiszem, azon a szinten talán már túl vagyok - vagy ezt nem szabad hinnem? Az "edzésterv kezdőknek" esetében szintén ugyanezt érzem.

    szerk, kieg: abszolúte hosszú távon gondolkodom, ha rá tudok érezni a futás ízére, életvitelszerűen szeretném űzni
    Idővel stabil félmaratonista szintet szeretnék elérni, és legkésőbb három év múlva szeretném az első maratonomat teljesíteni.

    Nagyon hirtelen ennyi. Előre is köszönök minden segítséget. És még egyszer elnézést, hogy így megszaladt a billentyűzet... :)

    Szép estét kívánok!
    Péter

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák