Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • őstag

    @Bushmann ›13690‹

    Gratulálok, az egyik legjobb hozzászólás ami konkrétumokkal is szolgál. :C Ez a gőrbe nem rossz, elég kiegyenlített. A baj, hogy hamar letörik. Ilyen méréseket binaurális hangtérszimulációban végeznek külső-fűl átviteli függvényekkel. A hangtér irány hű virtuális előállításához műfejes mérésekre van szükség. A két fülünk idő és szinteltéréseket érzékel, amivel a hangforrás irányát, térbeli elhelyezkedését pozicionálja.

    Vicces, amikor valaki azt írja, hogy hallja a 20kHz körüli hangokat. 10millió emberből talán egy ilyen csodamumus ha van, de ennyi önjelölt már sok. Az ember születése pillanatában hallja a 20HZ-20kHz-t. Általában 16-30év között már csak 15-16kHZ, 70 évesen pár kHz. A hallásvizsgálat audiómetriás hallásküszöbb vizsgálatból áll. Különböző tiszta szinuszos hangok meghallási küszöbét vizsgálják változó hangerősség mellett.

    @kulkuta 13540 vs. @Dave 13541

    "Egyébként inkább a kiemelt mélyeket szeretem akkor is, ha az elnyomna 1-2 hangot. Buszon hallgatva úgy is kevés a basszus. „

    "Mi köze a busznak a basszushoz?„

    Nagyon sok. Ugyan is van a légvezetéses, és a csontvezetéses hallás. Bövebben itt írtam róla.
    Ép hallás esetén legfeljebb 5dB lehet a különbség.

    30dB-90dB között halláskárosodásról beszélünk, 90dB felett hallásvesztésről. Ez azért fontos, mert ha valaki itt fenakad a szűrőn, az ne várja a zenében a sávszéleket.

    Az emberi fül valóban a középfrekvenciás hangokra a legérzékenyebb, ebben a sávban képes érzékelni a legkisebb hangnyomást. Pl. 2kHz-es frekvencián 20mikroPa-ot. Ennek oka az evolúció. Ez a sáv a beszéd frekvenciája.

    Ha valaki egy hanggenerátorral próbálja belőni mekkora a füle frekvenciaátfogása, legalább a hangerőszabályzót ne tekergesse. Ha az alacsony, magas frekvenciát nem hallja, csak magában keresheti a hibát. Ha nagyobb kivezérlési szintet választ azzal csak azt éri el, hogy az elektronikában keletkezett halható tartományba eső gerjedés frekvenciáit hallja, ami messze van attól az értéktől, amit szeretne hallani. De a legnagyobb probléma az, hogy sehogy sem lesz hiteles, mivel az ezt a célt szolgáló berendezések sokkal összetettebbek mint egy hangkártya.

Új hozzászólás Aktív témák