Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • TooN

    aktív tag

    válasz BalanceR #6292 üzenetére

    Hi, Mindenki!

    Tegyünk közösen tisztába egy kérdéskört, mert én egyedül nem tudom a választ, de szerintem többen többféle képen gondoljuk!

    ISO ÉRZÉKENYSÉG!!! :F

    A napokban volt egy elmélkedés az ISO 50 - 100 körül! Én nem teljesen értem, hogy ezt hogyan kellene értelmezni, és az elmozdulással hogyan van kapcsolatban! Szerintem ez nem a jó irány, de itt nem szeretnék senkivel kötekedni, vagy bárkibe belekötni, mert én sem tudom az igazságot, de most már nagyon érdekel. És ha már mi foglalkozunk itt a fotózással a mobilokon, akkor tegyük magunknak tisztába!

    Amit én tudok - az ősidő és az ezüstbromid:
    Még réges régen, meg az üveghegyen is túl, meg ilyenek.... volt a negatív film, amit a gépbe berakva használtál. Ezt amikor megvetted, eldöntötted, hogy mit akarsz venni 100, 200, 400 volt, ami alap a boltban kapható volt. Persze fotós boltban volt a teljes paletta, csak azt kevesen használták.
    Az elv az volt, hogy a film felületére a fényre érzékeny anyagot felvitték, és a részecske méretével variáltak. 100 x 1,4 = 200 / 200 x 1,4 = 400 / 100 x 2 =400 Így lehetett az érzékenységet számolni, illetve így torzította a használati záridőt. Ha este akartál fotózni, vitted a 400, mert akkor jobb zársebességet tudtál használni és nem mozdult be annyira a téma.
    A lényege az volt, hogy nagyobb "részecskéket" (daraboka) használtak a film felületen. Ha laborba egy erős nagyítást csináltál, akkor láttad is, hogy a szemcseméretek mikor kezdenek megjelenni. Persze ez 800, 1600-as méretnél! Ez azt jelentette, hogy a nagyobb darab könnyebben, hamarabb reagált a fényre, így kevesebb ideig kellett megvilágítani, gyorsabb volt a leképezés.
    Ha most a mobilon, digitálison állítok ISO-t, akkor ugyan ezt tapasztalom, hogy mossa el a képet. Én eddig soha nem állítottam ISO-t, mert csak rontja a képet, mint a digitális zoom, ami megint egy értelmetlen dolog alap esetben. Olyan, mintha azt látnám, hogy nagyobb egységeket használna, persze ez hülyeség, mert akkor a mp szám csökkenne.
    Akkor most ez itt hogy van?
    Én eddig nem foglalkoztam a dologgal, mert nem használom, de a kíváncsiság már nem hagy nyugodni. Az stopper elmozdulása??? :F
    Ha igen, akkor záridő, de annak az ISO-hoz nem kellene semmi köze legyen, ha igen, akkor csak egy vakítás, és digitálisan nincs is ISO, vagy mi az igazság?
    Olyan, mintha egyre homályosabb zajosabb lenne a kép a növelésével, akkor a minőség rovására az érzékelőket erősítem?

    Na és akkor itt feladtam!

    Ki mit tud???????????

    ...::: SGA5 & Lenovo Phab+ :::...

Új hozzászólás Aktív témák