Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bigmasterg

    addikt

    válasz Drakmusz #122157 üzenetére

    "Mobilos fotózás=korlátok.
    Fényképezőgépek=korlátok nélkül."

    A rendes fényképezőgépest fotózás is a korlátokról és kompromisszumokról szól.
    Attól függően, hogy mit fotózol másik objektívet kell használni. Persze ha valakinek munkaeszköz, akkor a kényelem nem elsődleges szempont (és árra is kevésbé érzékeny a dolog). De igazából pl sportfotózásra és tájképekre másik fényképezőgép vázat érdemes használni. Egyikhez stacked szenzoros, gyorsabb váz a jobb, másikhoz pedig nagyobb felbontású és dinamikatartományú (kicsit lassabb) gép.
    De ha csak kirándulni mész is ott a dilemma, hogy fényerős fixet viszel magaddal, cserébe 1 látószöged van (vagy több fixet és kényelmetlen / macerás lesz), vagy utazó zoomot, akkor meg nem lesz olyan éles, nem lesz olyan háttérmosás, jó eséllyel lassabban fog fókuszálni, de még a színeket és dinamikatartományt is befolyásolja.

    Akkor még arról szó sem esett, hogy szinte egyik gyártónak sincs értelmes jpeg-je, (max Fuji a film szimulációkkal), alap hogy raw + utómunka.
    Még Nexus 6p-m volt, azon sírtam hogy a fullframe gépem miért nem tud alapból ilyen hdr-t / jpeget.

    A fényképezőgépek céleszközök. Adott célra, a megfelelő felszereléssel és tudással nyilván teljesen más szintű képeket lehet készíteni, mint bármelyik telefonnal.
    + Ott valóban 100%ban lehet nézni a képeket.

    A telefon meg mindig ott van a zsebedben és folyamatosan fejlődnek azért. Fényképezőgépek már évek óta nem igazán lépnek előre képminőségben, elérték a fizikai korlátaikat, computational photography-t pedig még nem igazán kezdték el akalmazni, inkább az egyéb funkciókban, fókusz, sebesség, videó stb fejlődnek.

    De pl sötétben meglepően jók tudnak lenni a telefonok. Átlag fényképezőgép, állvány nélkül hamarabb megadja magát, főleg ha zoom van rajta.

Új hozzászólás Aktív témák