Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Jack Oneill #39499 üzenetére

    480 gigás meghajtón kb. 30 GB, azaz 27,93 GiB, szabad hely maradjon. Az egész meghajtóra vetítve legyen annyi. Tehát az nem baj, ha az egyik partíción már ennél is kevesebb a hely, ha mondjuk egy másik partíción lévő szabad hely ezt kompenzálja. Az SSD vezérlője az össz-szabad helyet nézi, nem lát se partíciókat, se fájlrendszereket, csak low level blokkokat, meg firmware szinten emulált LBA szektorokat. Emiatt nem érdekli, hogy hányfelé particionálod, milyen OS alatt, meg hogy hány mappa meg fájl van rajta, milyen fájlrendszerrel, illetve GPT, MBR-rel sem foglalkozik, ezek mind már a szoftveres rétegbe tartoznak, nem a low level fizikai-hardveres rétegben.

    Egy fontos dolog, ha nem NVMe SSD-ről van szó, hogy az AHCI mód és a TRIM menjen. Meg SATA és NVMe SSD-re egyaránt igaz, hogy ne olyan ősi OS-sel legyen particionálva, mint az XP és társai, amik még nem 1024K-s eltolással particionálnak. De ha kicsit is modern rendszerrel particionálod, Win7-8-10, vagy MacOS, vagy modern Linux, akkor ezzel nem lesz baj. Sőt, NVMe-nél főleg nem, mert ezeket az SSD-ket nem is tudod már olyan régi OS alatt használni, amik még HDD-s CHS szektoreltolást használtak, mivel azok annyira régiek, hogy nem támogatják az NVMe-t úgy se.

    Egyébként nem kell tartani az SSD-től, ugyanúgy lehet használni, mintha HDD lenne, csak annál sokkal gyorsabb, főleg random lemezműveleteknél.

Új hozzászólás Aktív témák