Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ledgeri #39327 üzenetére

    Ezt nehéz megmondani általánosságban, hogy az SLC cache milyen gyorsan ürül, meg hogy mindig ugyanannál a pontnál telítődik-e. Erősen modellfüggő, az utóbbi szerintem általánosságban igaz, de HDD-ről másolásnál nem kell ettől tartanod, mert a HDD nem tud konzisztensen olyan szekvenciális átvitelt tartani, hogy akár egy QLC-s SSD, 4% SLC cache-el ne tudná tartani a lépést vele. Az ne tévesszen meg, hogy a HDD a tányér külső szélén először nagyon faxának tűnő 120-200 MB/sec-el nyit, ez szép folyamatosan megy lefelé, és gyorsabban fogy, mint ahogy a szufla fogyna ki az SSD-ből. Persze ha ez a fő felhasználásod, hogy 80 gigákat tologatsz ide-oda, akkor fő szabályként QLC-t semmiképp ne vegyél, min. egy normálisabb 3D TLC-t, pl. MX500-at. De még egy WD Blue 3D is alig drágább a QLC-seknél, és ugyan annak is beesik a sebessége, de messze nem annyira, mint a QLC-seknek, összességében a NAND nyers erőben min. kétszer olyan gyors rajta.

    Ezért is van a Milyen SSD-t vegyek topik kérdőívében, hogy másolsz-e rá nagy fájlokat. Nagyon erősen felhasználásfüggő, hogy ki mennyit dolgozik nagy fájlokkal. Én pl. nagyon ritkán másolok nagy mennyiségeket, akkor is általában még azt a mértéket, ilyen 10-40 gigáig, ami még belefér bármilyen cache-be. Illetve szökőévenként van, hogy min. egy egész partíciót meg vagy meghajtónyi adatot húzok vissza klónozásból, de akkor meg elfogadom, hogy belassul valamennyire, kivárom, egy alkalom per sok év erejéig kibírható. Nekem nem ér sok felárat, hogy egyszer majd kell sok adatot mozgatni, akkor olyan időben fogom csinálni, hogy ráérjek, vagy a gépet magára hagyom.

    Ez az egész belassulás akkor korlátozó leginkább, ha SSD-n belül másolgatsz, vagy egy másik SSD-ről másolsz. Ha HDD-ről meg hálózatról, netről másolsz rá, nem fog érinteni.

    Az, hogy mennyi adat másolása után lassul be, azt konkrét SSD modell alapján kéne nézni tesztekből, meg gyártói specifikációkból.

Új hozzászólás Aktív témák