Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kergeboci

    tag

    Nuovo Cinema Paradiso
    Cinema Paradiso

    Az a klisés összefoglalás, amivel illeni szokták ezeket a filmeket, itt hatványozottan igaz. Ez egy film azoknak (és azokról), akik imádják a mozit és a filmeket.

    Kicsit nehéz is megfognom, miért volt rám ilyen hatással. Nem a technikai vagy filmtörténelmi ismereteinkre hagyatkozik a film, hanem tisztán az érzelmeinkkel, zenével és hangulattal játszik. A cselekmény lényegében egy felnövés történet egy fiú szemszögén keresztül. A kisváros és lakói annyira egyediek, a hangulat annyira nosztalgikus, hogy kicsit sem lepődtem meg azon, hogy a film önéletrajzi ihletésű. Ebben a tekintetben talán Az apám és a fiam kicsit jobban tetszett, de meg kell hagyni, ez is erősen hatott rám.

    Mindezt olyan egyszerű eszközökkel, hogy a cinikus énem azt mondja, hogy ez így kevés. Kevés a kikacsintás a filmes világra (lényegében csak az idő múlását és pár korai esemény szimbolikájaként vannak csak jelen), nincs sok technikai bravúr, sőt, a vágás, kifejezetten rossz volt (igaz, ehhez hozzá tartozik, hogy a jótanácsokra hagyatkozván, a theatrical cut-ot néztem meg). Mégis, a hangulat, a zene (jó, Morricone, milyen legyen ha nem nagyszerű?), a nosztalgia melyet végig szinte a sajátomnak éreztem (pedig nem), rendre megríkatott.

    (mondjuk a közepe után, vége előtti kamasz szál kicsit túlhúzottnak és kevésbé érdekesnek tetszett, és ha jól olvastam, innen lett kivágva jó egy órányi rész, illetve a politikai szálak is csak messziről lettek említve, de talán most ez nekem nem is hiányzott belőle)

    Lehet hogy csak szerencsés hangulatban ültem le elé, de ez így most nagyon jól esett a lelkemnek.

    #értékelés

    Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

Új hozzászólás Aktív témák