- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
gaben1117
senior tag
Sziasztok!
Ha merülőfűrésszel vágok 38mm-es munkalapot, akkor szinevel felfele vagy lefele vegezzem a vagast?
Illetve a vagast az ívelt front oldalon kezdjem vagy ott végződjön?
Köszi
-
mokus1
addikt
Sziasztok!
Egy 50cm mélységű korpuszba hány db lamellót érdemes rakni?
Köszi -
ViktorSz
tag
Még egy utolsó kérdés a pácolással kapcsolatban:
Egyelőre van egy oldószeres pácom, színtelen PU fedőlakk, LBN190-es edzőm, de alapozóm nincs.
Alapozó nélkül ugye ne is kezdjek bele a festésbe? Az mindenképp kell? -
mdk01
addikt
válasz gaben1117 #52352 üzenetére
Szinével felfelé, mert akkor tudsz vonalig vágni, illetve mivel a fűrésztlapot csak pár mm-t illik kiengedni a vágandó lapból , nem lenne ideális a fűrészlap belépési szöge az anyagba és kipattogna.
Ha életlen a fűrész nem szép a vágáskép.
2-3 fűrészlapot érdemes tartani a merülő mellé. Egy éles ami a kényesebb helyekhez kell és egy életlenebb ahova szinte mindegy a vágás minősége, pl. mosogató, főzőlap kivágások.A felhasználó kérésére módosítva.
[ Módosította: Viktor0610 ]
-
mdk01
addikt
válasz ViktorSz #52355 üzenetére
Kell az alapozó minden esetben, mert nagyrészt az adja a felületkezelés vastagságát, illetve csiszolni is könnyebb, stb.
Sokféle alapozó van attól függ mit alapoznál.
A fedő az csak egy vékony réteg, az a ellenállóképességért felelős, esetleg színért stb.
Próbáld úgy összeválogatni a lakkokat, hogy egy féle edzővel, hígítóval meg tudd csinálni a felületkezelést.
Mit is fújnál?[ Szerkesztve ]
-
st6969
őstag
válasz st6969 #52310 üzenetére
Tisztelt Szakik!
Nem sikerült megcsípnem a Boscht, elvitték előlem
Így a kérdés kissé változott. Nézegettem a Metabo KGS216M gépet. Ezt 58 ropiért adják. De sok rosszat olvasni róla árukeresőn és itt a fórumon is. Arra lennék kíváncsi, hogy jobban járok-e ezzel a Metabo-val, mint egy sima barkács kategóriással (Parkside, Güde, Einhell vagy épp ezzel a Scheppach HM 216 )? Szívesen kiadok a Metaboért ~20ezerrel többet, de csak ha van értelme. A húzó funkció és a nút készítési lehetőség számomra fontos.
A felhasználás: lambériák, deszkák szabása itthon, hobbi szinten. Leginkább ezekből építek ezt azt itt a ház körül. -
monti0222w
addikt
válasz st6969 #52359 üzenetére
Szerintem bőven elég lesz ahhoz a Seppach is, nekem egy Einhell TE-SM 2131 van, maszek parkettás munkákat vállalok és amint elindul a munka megy a gép ezerrel és bírja is, nem egy-két vágás történik vele, aránylag pontos is, mikor megvettem megnéztem derékszöggel és semmit nem kellett állítanom, nem úgy mint a céges Dewaltokon!
[ Szerkesztve ]
-
epmd
tag
Ez nekem új.Milyen estben előnyösebb életlenebb lappal vágni mint élessel?
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz ViktorSz #52358 üzenetére
Ha tölgy akkor LBA-21 kellene az való nyitott pórusra.
Kellene még hígító a LZC-1026, de jön a meleg és gondolom szabadban fújsz, érdemes elgondolkodni az LZC-8643-on.
Ha vannak sík felületek amik rakodó felületek lesznek arra érdemes lenne a LGA-231 kemény lakkot fújni, de ha nem akarsz többféle fedőt otthon tartani akkor lehet érdemes csak az LGA231-et használni mindenre, mert nem sok különbség van árban.Ha betétesek az ajtók, akkor a profik megszokták a betétek peremét körbe mindkét oldalról pácolni, hogy ha esetleg idővel összeszárad a betét akkor a keret tövében ne látszódjon ki a nyers fa. Ezután van összerakva a keret és tovább munkálva, de akkor már óvatosan kell vele bánni.
A pácolás alapozás után nagyon óvatosan csiszold, mert hamar átkopik a lakk és lecsiszolod a pácot. Főleg az élekre kell vigyázni.
Pácoláshoz úgy állítsd be a pisztolyt, hogy csak akkora nyomással fújd, hogy éppen ne "köpködje" a pácot a pisztoly és vékonyan kell fújni, szűkebb szórásképpel.
A pácolást két irányból kell eleve végezni, nyitott pórusnál és ilyen sötét pácnál meg pláne, hogy belemenjen a pórusokba is a pác.A többiekkel egyetértve sztem is kevés lesz a kompresszorod, de ha türelmes vagy és kicsik az ajtók talán működhet a lakkozás is.
Továbbá vegyél több pácot, és gyakorolj, mert drága dolog elcseszni a tömör tölgy ajtókat. -
generatoros
tag
válasz monti0222w #52360 üzenetére
Az ütköző, aminek nekitámasztod az anyagot az milyen? A csak látszólag két db része ami azzal a félkör alaku ( nem tudom mi a neve)cuccal egy testet képez, az vonalban van? Nem zárnak be szöget egymással? Kicsit lehet körülményes vagyok, de talán érthető.
-
monti0222w
addikt
válasz generatoros #52365 üzenetére
A hátfal két részből áll a jobbra-balra dönthetőség miatt, akár le is vehető, az anyaga nem ugyanaz mint a DeWalt gépei vannak, ők tényleg fémet használnak emiatt nehezebbek is masszivabbak, az Einhell nemhat masszivnak de rossznak sem mondanám a célnak megfelel pláne ha az árakat is nézem. A kihúzható tartó elemekre gondolsz? Amennyiben igen azok szintben vannak a félkörrel. Az ütköző aminek az anyagot neki tolod a két szélén viszont biztos hogy alumínium. 8 cm feletti lábazati anyagokat fektetve vágom így direkt két oldalra dönthetős gépet kerestem, az egy oldalra dönthetőség kizáró ok volt nálam, a plusz, a minél kisebb súly a hordozhatósághoz.
-
mdk01
addikt
Az életlenebb kifejezés elég tág fogalom, ha valaki gyakorlott szakmabeli akkor kiolvassa a lényeget az "életlenebb" kifejezésből úgy gondolom.
Jelen esetben az életlenebb lappal nem csinálnék szekrény oldallap passzítást, de mosogatót kivágni még jó. Nem értem miért kell ezt neked elmagyarázni. -
generatoros
tag
válasz monti0222w #52367 üzenetére
Nem a kihúzható tartó elemekre gondolok és talán nem is hátfal a neve, hanem azt gondolom, hogy az ütköző a jó elnevezés a kép alapján ami fellelhető róla azon a jobb oldali részen valamilyen cm beosztás látható. A leszorító csavar előtte van és mögötte a másik fele a leszorítónak. Nos ennél jobban nem tudom körül írni. Na most ha ennek az " ütközőnek neki tolsz egy nagyon pontos egyenes alu zártszelvényt vagy hasonló keményfát, akkor ezt megtudod úgy csinálni. hogy ne legyen hézag közöttük, az egyik oldalon biztosan és ha a másik oldalon sincs hézag akkor vonalban van az ütköző két oldala(180 fok), ha pedig a másik oldalon hézag van akkor lehet 1-2 fok eltérés, azért lehet ez így mert a vágás helyén ez az ütköző csak a vízszintes részén van egyben a két függőleges saját oldalával. ennél jobban nem tudom leírni a kérdésem, ha továbbra sem érthető akkor bocsi, de nem futja többre. Nekem ez csak azért lenne fontos mert szeretnék csinálni egy csapolást ahol nagyon pontos vágásokra lenne szükség. főleg abban az értelemben, hogy mondjuk levágok vagy bevágok kereszt irányban egy 4x6 cm-es keményfa asztallábnak való anyagot mondjuk 5 fokban akkor ez a fűrészlap másik oldalán is 5 fok legyen, de , ha nincs egy vonalban az ütköző , említett két oldala akkor lehet 1 vagy két fok eltérés és ettől nem olyan lesz az elképzelt ferde lábú asztalom ( oszlopos fúrónak) ami majd nem fog billegni és megfelelően stabil is lesz a mázsás gépnek.Alul pedig egy szintén nehéz homlok csiszolónak lenne a helye.
-
monti0222w
addikt
válasz generatoros #52370 üzenetére
Értem, neki nyomtam egy vízmértéket és nincs hézag közte, bár nehezen esett le mire gondolsz, megse vettem volna ha ilyen difi lenne benne!
[ Szerkesztve ]
-
generatoros
tag
válasz monti0222w #52371 üzenetére
Hol vetted, hogy megtudtad nézni? Hol lehet kivenni a csomagolásból?
-
T J
tag
válasz APA1955 #52362 üzenetére
gaben1117 (#52352)
Először a sarkokat megfúrnám.
Lehet két lépésben is keresztül vágni az anyagot: először 2mm mélyen végig vágod, majd teljesen leengedve. Ha az elővágás után picit eltolod a vonalzót a kieső darab felé, akkor csak azt fogja kiszaggatni. Mindegy hol kezded, a sarkok nem hagyják kiesni, csak az alátámasztást állítgasd úgy, hogy ne vágj bele. Arra gondolom figyelsz, hogy a mélység növelésével a be/kilépési pontok is távolodnak. Ha ezek nincsenek jelölve a burkolaton max mélységnél, érdemes lehet pótolni. -
mdk01
addikt
válasz razorbenke92 #52374 üzenetére
Igen azt elírtam véletlen elnézést.
Viszont arra az elírt mondatra nekem nem passzol epmd mondata még így sem, hogy próbálom összerakni, nemhogy akkor mikor nem tudtam a hibás mondatról.
Mindegy remélhetőleg érti mindenki, de lehet mindjárt átiratom. Köszi, hogy szóltál. -
monti0222w
addikt
válasz generatoros #52372 üzenetére
Nem tudtam megnézni vásárlás előtt, de élhetem volna az elállási jogommal vagy a 3 napon belüli vissza küldéssel termék elégedetlenség miatt!
Most néztem meg neked, direktben!
Egyébként, bizonyos barkács áruházakban ki volt rakva szemléltetésnek, meglehetett nézni tapogatni kivéve a kipróbálás. -
generatoros
tag
válasz monti0222w #52377 üzenetére
köszönöm a választ.
-
gaben1117
senior tag
válasz indianjoe23 #52376 üzenetére
Igen, pontosan erre vonatkozott a kerdesem. :)
Röviditeni szeretnem a munkalapot, de lathato helyen marad a vagott szele is. Es mivel a kerekitett front resze a legfontosabb es leginkabb lathato, ehhez keresem a legjobb megoldast vagy apro praktikakat.
Csinaltam ma egy probavagast, szinnel lefele forditva es a munkalap hatuljatol kezdve. A laminalt oldalon az egyenes reszen gyönyörü lett a vagaskep, de az ivelt reszt megtepte kicsit. Mennyiben befolyasolhatja ezt, hogy milyen melyre engedem a merülöfüresz lapjat? 38as munkalap vagasnal mennyivel erdemes ala engedni?
-
T J
tag
válasz gaben1117 #52386 üzenetére
& indianjoe23
Elnézést, félre értettem!
Akkor én az elejétől vágnám hátra felé, és az alsó felületén. Szerintem így a legnagyobb esély, hogy nem pattog ki. Ha a gépnek van egy kis kotyogása a sínen, akkor lehet picit ferdén tolni is, a gép orrával arra felé, amelyik él szép kell legyen. -
tag
Sziasztok!
A szakértelmetekre lenne szükségem. Otthon szoktam barkácsolni, és a kislányomnak akarok egy kerti kuckót készíteni. A faanyag gyalulásához szeretnék egy elektromos egyengető kézigyalut maximum 40.000 forint értékben. Ezekkel a feltételekkel (tudom kézi, meg gyalulás) melyik típust tudnátok ajánlani?Köszönöm aki veszi a fáradságot és ír. Pacsi
[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
Indy69
aktív tag
válasz st6969 #52359 üzenetére
Szia az a metabo nem rossz,nekem 2 éve van nem sokat használom de ha néha napján kell jó ha van ,a lézer meg a világítás nagyon hasznos és künnyú cipelni ami nem hátrány. Ezenkívul van metabo kézi körfürészem vonalzóval na azt sokat használtam és 2 db kicsi litium aksis csavar bahjóm na ezeket sokat nyustölöm és hibátlanok. A metabo az ipari belépő szint aki barkácsoláshoz veszi annak hosszú ideig jó lesz , szerintem ajánlott kategória.
[ Szerkesztve ]
-
generatoros
tag
válasz coldfirexx #52392 üzenetére
Valószínű ez a válasz nem fog passzolni az elképzelésedhez. Inkább tapasztalati és nem szakmai a véleményem, a kézi elektromos gyalu véleményem szerint ács szerszám , fent a tetőn, sok esetben. Asztalosok szerintem nem szeretik használni. Előbb utóbb úgy is kinövöd, mert lesznek dolgok amiket nem is lehet szépre csinálni ilyen szerszámmal. Ha még nincs rá meg a lé ,( asztali kombi gyalu)akkor az ilyen nagyobbacska melóhoz bérbe csináltasd a gyalulást. Az igazításokhoz vegyél egy fasza kézi gyalut azért 40 pénzért.
-
kavalkád
aktív tag
inkább gyalult anyagot vegyél, olcsóbban megúszod és megspórolsz egy csomó időt is.
én vettem egyet annó, de nem találtam benne örömöt soha amikor használni kellett. -
st6969
őstag
válasz Indy69 #52394 üzenetére
Én elég sokat szoktam mostanában szabni, főleg deszkát és lambériát. Most egy kerti szivattyúnak építettem pl. egy kis házat. De a leszabáshoz egy Parkside kézi körfűrészem van, amivel iszonyat időigényes dolgozni (bakokat kicipelni, anyagot gyorsszorítóval rögzíteni, mérni, vezetővonalzót felrögzíteni...ahh. Egy db leszabás vagy 5 perc Na meg hát a pontosság (a tárcsa üt rajta).
Tudom, hogy a Metabo KGS 216 is kompromisszumos, de én is afelé hajlok, mert félek, hogy a Scheppach, Güde még kompromisszumosabbak. Leginkább használtan vennék egy jó ipari gépet, de egyszerűen nincs. Egy Bosch-ról lecsúsztam a napokban.
Szerintem a Metabot megrendelem a héten jobb híján. -
pacman_123
tag
Szia, nem tudom milyen egyéb szerszámaid vannak de csatlakoznék az előttem szólókhoz: annyira nem fogod szeretni - főleg szélesebb deszkáknál - azt a 40e Ft-os gyalut. És igen, inkább gyalult anyagot vennék.
Én pl. - ha nem lenne - a mai tapasztalatommal már sokkal hamarabb vennék egy jó excentercsiszolót, mert a fát néha csiszolni is kell. És pl. pár szőrös deszkát egy jó excenterrel meg 40-60-as csiszolópapírral is meg lehet kínálni, és az később is sokkal hasznosabb szolgád lenne más jellegű, finomabb csiszolásoknál is.
Linkelek kettőt, pl egy DeWalt és pl egy Makita. De ebben a kategóriában lenne még sok választás. Róluk sok rosszat nem olvastam, porszívóhoz is csatlakoztathatóak -> nem utolsó szempont: csiszolat minősége, papír eltömődésének sebessége, csapágyazás élettartama - csak ennyire van kihatással hogy elszívsz-e vagy sem. Szóval ezt is szem előtt érdemes tartani. Nekem egy Bosch GEX 125-150 AVE van, az túl van kicsit a te tűréshatárodon - most meg különösen, a legolcsóbb ajánlathoz képest is 20e-rel olcsóbban vettem anno. De jó, csuklót nem rázza szanaszét. Viszont "nehéz" (majd' 2.5kg) , ezért néha én is elgondolkodom egy könnyebb modellen, akár a linkelt Makin vagy a DeWalt-on.
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
őstag
válasz razorbenke92 #52393 üzenetére
Köszi a választ, ezt sejtettem, hogy a két T alakú lánál ezt csak így lehet megoldani. De a négy darab 110 cm magas sima henger alakú lábbal is instabil lehet?
-
troszti
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék venni valahol szebb, B/BB minőségű nyír (esetleg bükk) rétegelt lemezt. Itt a környékünkön (Veszprém) mindenhol csak BB/CP van, ami nem igazán felel meg az elvárásaimnak a javítások miatt.. Az itteni lapszabászatban érdeklődtem, de bükkből is csak BB/BB van náluk, és készleten se volt, így meg se tudtam nézni...
Tudtok valahol lapszabászatot, fakereskedést, ahol forgalmaznak B/BB minőséget?
fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek
Új hozzászólás Aktív témák
- Asszociációs játék. :)
- alza vélemények - tapasztalatok
- Elektromos autók - motorok
- Derail Valley
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Politika
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest