Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mister_X

    nagyúr

    válasz #25954560 #23991 üzenetére

    A -san az általános, ezt voltaképp mindenkinél köteles vagy használni, ha már tudod a nevét, de még nem mondta, hogy szólíthatod másképp. Ha nem így teszel, bunkó vagy.

    A -chan a hivatalos "cukiképző", fiatalabb lányok egymás között ezt szokták használni, vagy a -chi/-cchi-t, ami a kicsinyítőképző (magyarul -ka).

    A -kun a -chan fiú megfelelője, de az idősebbeknek a lányok is -kun szokott lenni, ahogy nálunk is sokszor "fiacskám"-nak szólítják (idegességükben :D) az idősebbek a lányokat.

    Sensei a tanár, az óvónő, az orvos, a professzor.

    A -sama a tiszteletteljes megszólítás, rangban magasan felettünk álló felé így illik (illett) szólni. Most leginkább hétköznapi beszédben fordul elő néha animékben, ha valakit el akarnak ismerni / az egoisták használják magukra, továbbá spécibb helyeken a vásárló az okyaku-sama vagy extrán spéci helyeken gosujin-sama.

    Onee-chan hivatalosan a nővér, családon belül. De még az ane is nővért jelent, továbbá a Nee-t lehet variálni tovább (onee-san, onee-sama, nee-chan, nee-sama). Onee-channak hívják a fiatal srácok a velük egy korú ismeretlen lányokat is, fiatalabb fiúknak onee-san. Ha a fiú idősebb minimum pár évvel, akkor már ojou-chan szokta átvenni.

    A leírás persze nem biztos, hogy megfelel a valóságnak, mert nem jártam még Japánban, de még az animékben sincs kőbevésve. A wikiben amúgy minden le van írva.

    Kis szerepjáték. Vagyok én, a közeli barátom Fujita Hanako, a gyerekkori legjobb barátom Koizumi Shinji, az osztálytitkár Tanaka Rei, egy másvalaki az osztályból Nakamura Tadayoshi, a tanár Onizuka Eikichi, a barátnőm Ooshima Seika, Seika húga Ooshima Karen, az ő barátnője, egy felsőbbéves a klubunkból Suzuki Hideo néven, egy ismeretlen lány.

    Kit hogy szólítók
    Fujita Hanako - Hanako-chan vagy Hanako
    Koizumi Shinji - Shinji vagy haveri cukkolások esetén Shin-chan vagy Shincsi
    Tanaka Rei - inchou (osztálytitkár) vagy Tanaka-san
    Nakamura Tadayoshi - Nakamura-san
    Onizuka Eikichi - Onizuka-sensei
    Ooshima Seika - Seika
    Ooshima Karen - Karen-chan
    Karen barátnője - amíg nem tudom a nevét, addig ojou-chan
    Suzuki Hideo - Suzuki-senpai
    ismeretlen lány - ha idősebb min. 2-3 évvel, akkor onee-san, ha velem egy idős, akkor onee-chan

    "Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

Új hozzászólás Aktív témák