Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Alpi.

    addikt

    válasz R̲e̲m̲ #35630 üzenetére

    Na, ez egy 1000x tárgyalt téma itt. :) Ami az én véleményem, meglátásom az az, hogy ha érdekesnek találod és érdekel, akkor kell egy kis idő. Nem is feltétlen azért, mert bonyolultak az összefüggések amik rángatják a szálakat, hanem sokszor (legalábbis nálam ez erősen jelen volt), mert ilyen az ember, ahhoz kötünk, általunk már látott, ismert rendszerekbe próbáljuk behelyezni az új dolgokat. Nyílván ez is csak egy processzor, nem találták fel a kereket újból, de egy-két dolog azért igencsak másképp műxik. Első blikkre teljesen összevissza katyvasznak hat, amit ráadásul sehogy nem lehet szabályozni, ahogy szeretnénk. Amit Te is említettél, hogy legyen ennyi az órajel max, vagy hasonlók. Aztán előbb utóbb kirajzolódik egy séma, ami többé, kevésbé reagál a helyzetekre, amivel egy pc-be helyezett cpu találkozhat. Nem is rosszul. :) Ami viszont tény és bár én ha lehetett mindig próbáltam védeni a boost rendszert, de ezt nem vitatom, hogy állandó, specifikus használathoz jobban belőhető egy fix setup. A boosttal sosem lesz sehol annyira ideális, mint ha arra az adott helyzetre kézzel ráhajtogatnánk. Még anno, Zen2 elején (sajnos) a nagyon nagy volt néha ez a szakadék, de szerencsére idővel rengeteget javítottak a működésen. Ég és föld a korai és a jelen boost viselkedés és !! a finomhangolhatóság. Az elején minimális offset állításra ment a levesbe az órajel. Több 100 Mhz minuszt kaptál egy minimális, -0.015 - 0.025 offsetre is esetenként. Ami, egy jobb cpunál vállalhatatlan túlfeszt adott egy optimálisabb, kézi setuppal kitesztelt kombónál. Maga a tudat mérgező volt, hogy ennyire "ostoba" módon használd, miközben tudna... Viszont szerencsére ez sokat javult. Van még sok apróság, sok pro - kontra, mindegy is. A másik, amit említettél többször is, a káros fesz érték és, hogy akkora vcore-t ad, ami már határon kívül van. Ezt próbáld meg szintén elengedni. Vágom, hogy ez már nem csak furának hanem veszélyesnek is tűnik. :D Ahol írnak egy, sokszor már század Voltokig meghúzott feszültséghatárt, mint a biztonságos zóna végét, azt ne olvasd tovább. :)
    Tudom, lehet olvasni több esetet is, ahol 1,35V fölött oda lett a cpu, stb. Mennyit ? Egy-kettő eset / lakott bolygó. Mindegyik még viszonylag az elején történt. Nem mondom, hogy user error, sajna nem egyszer láttuk, hogy a bios-ok is álltak sokszor háttal elég rendesen. Simán benne van egy túl nagy fesz. Voltak anno olyan auto Vsoc-ok xmp-re pl., hogy ihajj. Nem halnak meg a cpuk, pedig ha degradáció esélye állna fent, akkor idővel egyre több mérges usernek kéne felbukkannia, de nem így van. Magasabb feszt kis terhelésre, kevés terhelt szálnál ad. Nagy áramfelvétel mellett, full threades terheltés közelében sosem látsz ilyen 1,5V közelieket. Jóval alacsonyabban marad. Ha melegebb, csökkent az órajeleken, hogy csökkentse az átfolyó áramerősséget.
    "ha power limitet állítok, akkor is felküldi a feszt, amit elkerülni próbálok. - 100w-nál is egyszálas terhelésnél ugyanúgy 1,5V."
    Nincs egy szálas 100W. :) Vagy vagy. Ha meg 100W-nál tényleg ad 1,5V-ot , na az mondjuk baj. Az nem normális működés. Hacsak nem 30-40 fokos épp, de 100W-nál az viszonylag ritka.
    [Nézd meg, mit csinál egy 40W -os PPT limitre.] Full loadnál 3200-3300 mhz órajel fér bele. Egy szálasnál meg mennyi ? Változatlan. 4450-4500 Mhz, pont mint ha nem próbálom megölni egy ilyen lehetetlen limittel. Észre se vennéd, hogy egy kis lyukon kap csak levegőt. :) Vicces, hogy multinál 45 fokos, míg single bench alatt 55-60. :) És igen, a fesz is magasabb, de alacsony az áramerősség és a hőfok is príma. A 60-is príma. :) Nem szuicid, nyugi. Elég jól kitalált rendszer ez, számoltak a vcore esetleges káros hatásával. Vicces is lenne ha pont ezzel nem teszik. :) Ha Ő ennyit ad abban a helyzetben, akkor az nem gond, nem okoz problémát. Nem káros és bele sem fog halni. Sry, ez jó hosszű lett basszus, most nézem csak. :D Ahelyett, hogy írtam volna egy fesz értéket és azt mondom, azt ne lépd át és nem lesz gond. :)) Amit még elmondanék, hogy (és ebből volt pár hsz. itt) minden csiszolás, javulás akármi ellenére ez azért távolról sem tökéletes, mint mondtam vannak olyan esetek vagy vannak olyan kritériumok (pl. ne legyen 50-55 fok fölött, mert egy paszív hűtövel megy vagy akármi) amikre jobb ha kézzel belövöd egy pontra, mert sokkal rosszabb lesz a legjobb boostos setup is. Sokszor úgy tűnhet, hogy én itt "csak a boost" -oskodok, de leginkább amiatt, mert nagyon sok helyen azonnal és tömegesen írják, hogy felejtsd el a pbo-t (pedig a pbo az más dolog :D). Káros a fesz, nincs mögötte valós teljesítmény pl. játékokban, mert csak egy pillanatra boostolnak fel, aztán csökken, stb. Kézivel kell. Nem ! Úgy kell, ahogy szeretnéd, miután láttad a kínálatot, majd választ mindenki magának. Legalábbis én szeretem tudni, mik az opciók és szeretek aztán választani. :)

    https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg

Új hozzászólás Aktív témák