- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
légyszi ne tudd te se jobban már, mint az orvosok. azért a szárazjég nem egy megugorhatatlan probléma a xxi. szd-ban. nem előny, nehezíti a logisztikát, de nem megugorhatatlan, és mivel úgy is kevés van egyelőre, pláne nem megugorhatatlan ott, ahol a legnagyobb szükség van rá: az egészségügyben.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
El Kebir
őstag
jaja, meg amit én írtam annak is az egyik olvasata az, hogy lehetséges a tesztelés-kontaktkövetés-karantén trióval a megfékezés, ha komolyan csinálják, mert nincs reménytelen mennyiségű tünetmentes fertőzött. (a tesztek szerint)
csak könnyebb azt mondani, sok a tünetmentes és nem lehet... erre mozdult a "nyugati" világ. (ugye oroszok is...)
"Igazából valós véleményekre lennék kíváncsi"
-
viharhozo
addikt
válasz Avicularia #68358 üzenetére
Biztos votma, de itt a valasz.
Ha működik a kijárási tilalom és a mindenhol viselj maszkot több mint egy hónapja, akkor miért nem csökken a járvány otthon?
Mert nincs a ket dolog kozt ilyen korrelacio. Nem tudhatod, mi tortent volna akkor, ha nem lenne kijarasi tilalom/maszkviseles, kovetkezeskepp az, h nincs jelentos csokkenes, nem jelenti azt, h az intezkedes rossz.
[ Szerkesztve ]
Durvasága miatt töröltem - moderátor.
-
titán
Annó ahol dolgoztam, japánba küldtek hűtött árút úgy, hogy szárazjég volt mellétéve és ahogy az párolog, hűti a környezetét. Pedig ez nem ma volt. Nyilván manapság ennek a cuccnak a hidegen tartása semmilyen problémát nem fog okozni. Afrikában meg majd építenek gyorsan üzemeket erre a célra. Megoldják.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
Jablocskov
tag
Gondoltam rá, hogy ezt egy szót kiszerkesztem hozzászólásomból. Bejött, hogy ebbe fogsz belekötni. Európában mindenhol szigorítanak. Nyilvánvaló, hogy egyre nehezebb kordában tartani a járványt. A károk szerintem már most sokkal nagyobbak, mintha az elején pénzt és munkát nem sajnálva, nagyon következetes és szigorú intézkedésekkel megpróbáltuk volna teljesen felszámolni a járványt.
-
viharhozo
addikt
Ez meg csak ugy a margora:
a virus altal leginkabb erintett agazatok (idegenforgalom, vendeglatas) akkor is hatalmas pofont kaptak volna, ha nem kotelezo oket bezarni. 60-80%-os forgalomkiesesnel meg teljesen legitim otlet, h inkabb zarjuk be az egesz bajzlit, es adjon az allam atmenetileg karpotlast. Az, h nem ad, az elmelet szempontjabol mellekes. Adhatna.
Durvasága miatt töröltem - moderátor.
-
Ateszpapa
addikt
Nem tudja valaki mi van Cili nénivel? Rég láttam már.
Csak nem elkapta a vírust?
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz Jablocskov #68410 üzenetére
Nem belekötés. Szigorítgatnak, de csak nagyon óvatosan. Amit a németek csinálnak, az példa nélküli, ha erre gondoltál. Más kérdés, hogy mi lesz az eredménye amellett, hogy tökönlövik a gazdaságukat vagy 10 évre.
-
daneel_hu
addikt
válasz Elektrosokk #68357 üzenetére
Részvétem, kitartást!
-
Jablocskov
tag
válasz #20749568 #68411 üzenetére
Igen, és nyáron sikerült lenullázni az igen sokba került eredményeket.
Egyébként szerintem abban a helyzetben nem lett volna szükség ilyen mértékű korlátozásokra. Teszteléssel, hatékony karanténnal és részleges lezárásokkal kezelhető lett volna járvány. Azonban akkor is későn reagáltunk, nem mértük fel a valódi helyzetet, végül pánikszerű intézkedések születtek. -
Jablocskov
tag
Az a baj a jelenlegi járványkezeléssel, hogy ez is sokba kerül, az emberi veszteségekről nem is beszélve. Az eredmény pedig kétséges, mert nagyon sok az ismeretlen tényező a járvánnyal kapcsolatban. Nem tudjuk, hogy akik átestek a betegségen meddig lesznek immunisak (vagy nem), újabb fertőzés esetén mennyire terjesztik a betegséget, mennyire lesz súlyos egy újabb megbetegedés. A vakcinák hatása meddig fog tartani? A vírus mutációja hogyan befolyásolja a vakcinák hatásosságát? Ezekre a kérdések jelenleg nincs válasz, csak feltételezések vannak. Ha rosszul alakulnak a dolgok, évekig elhúzódhat a jelenlegi állapot.
-
HÁZIGAZDA
válasz Jablocskov #68418 üzenetére
"Igen, és nyáron sikerült lenullázni az igen sokba került eredményeket."
ezért haragszom a leginkább, mert ha már végigcsináltuk a tavaszt úgy, ahogy, nem arra kellett volna "elkölteni" a drágán megszerzett plusz időt
-
Z.É.T.
őstag
A kulcsszó – „nem tudjuk”
Nemrég sajnálatos módon elhangzott a médiában, hogy a betegségben átesett emberek biztonsággal látogathatják rokonaikat. Lássuk mit tud erről a tudomány és mit javasolnak a vezető járványügyi szervezetek (CDC, ECDC, stb.).
A tudomány eddigi ismeretei szerint valóban aktív és jól működő sejtes immunitás alakul ki, legalább 6 hónapig (eddig vizsgálták). Ez nagyon kedvező hír, foglalkoztunk vele Virológia Pécs oldalon. Forrás
Azonban az immunitást gyakorlati működését leginkább egy skálán lehet elképzelni, melynek legkedvezőbb foka az ún. sterilizáló immunitás – ekkor el sem kaphatjuk többé a vírust, így tovább sem adhatjuk. Előfordulhat, hogy elkaphatjuk újra, de enyhe vagy tünetmentes fertőzésként vészeljük át, úgy, hogy tovább sem tudjuk adni. A skálán természetesen szerepelnek más fokozatok is, ám a jelenlegi tudományos ismeretek alapján és a rendkívül kevés újrafertőződési esemény alapos megfigyelése alapján a válasz egyelőre: nem tudjuk.
Könnyen előfordulhat, hogy az immunitásunk kedvező lefolyású újrafertőződést eredményez, de megengedi a vírus továbbadását, tehát fertőzhetünk ismét.
☝️A legfontosabb nyitott kérdések még továbbra is nyitottak:
Hogyan ismerjük fel az újrafertőzötteket? Könnyen lehet, hogy a betegséggel járó, így látható eseményeket ismerte csupán fel a tudomány és a legtöbb esemény tünetmentes maradhatott. Egyelőre nem tudjukMennyire gyakori az újrafertőződés? Nem tudjuk
Van-e szerepük az újrafertőzötteknek a betegség továbbadásában? Nem tudjuk
⚠️Így egyelőre az Európai Járványmegelőzési Központ, az Amerikai Járványmegelőzési Központ és minden más szakmai szervezete ajánlása is a következő:
⚠️Mindenki, tekintet nélkül korábbi fertőzésére azonos elővigyázatossági lépéseket kell, hogy tegyen.⚠️
A választ a tudomány szolgáltatja, függetlenül attól, hogy mit gondolunk, erre azonban idő kell, alapos megfigyelések, addig is marad a "nem tudjuk". Vigyázzunk egymásra...
https://www.flowsummithungary.com/optin/?rh=zYegzbWcaw
-
Rive
veterán
válasz Ricardo #68426 üzenetére
Ja, én is azon törpölök, hogy ha megint jön egy denevérpörkölt-riasztás akkor hova bújjak.
Ebből az egészből nem az jön le, hogy legközelebb majd rendesen csinálják, hanem az, hogy legközelebb valszeg inkább teljesen elengedik majd.
Jól csinálni meg majd akkor, ha minden mást kipróbáltak[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
HÁZIGAZDA
válasz Csatravi #68427 üzenetére
abból indulok ki, hogy nincs még vége a járványnak, legalább egy évig megy még a tánc. szerintem egy csomó kkv a szolgáltatói szektorban végleg megmakkant, és mivel hosszú az idő, ezért a bennük dolgozó emberek átmennek más ágazatokba.
-
HÁZIGAZDA
én a tartalékaink egy részét egy megfelelő "vidéki" telekre fordítom. a mindennapi városi élethez képest olcsó, és olyat keresünk, ami elég nagy ahhoz, hogy laca-módra káposztáskodjunk, valamint legyen a közelben forrásvíz, patak, meg erdei gombák.
-
Ricardo
titán
Na igen. Ha kitör valami komolyabb, akkor az ismét globális lesz, hiszen nagyon "összement a világ. Fél nap alatt el lehet egyik pontjáról jutni a másikra. Mire észreveszik valakin, hogy beteg ki tudja a viág melyik részére vitte tovább.
A pillangó hatás a mai világban fokozottan érvényes.
Elég a mostani eseményekre gondolni. valaki evett egy jó denevérpörköltet a világ egyik felén, a másikon hiáncikk lett a WC papír
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz #20749568 #68425 üzenetére
szerintem sok dologban egyetértünk, a járványt viszont máshogy kezelnénk, ez tény.
a mai politikusok egyébként semmilyen feladathoz nem tudnak felnőni, leginkább úgy gondolom. tökéletes korlenyomat narancsfej is, meg amit még mindig művel.
elbutultunk, az a helyzet. nem mindenki, de a zajból az értelem egyre inkább hátrahúzódik a saját kis szigeteire. ha később a töriben úgy tanítanak majd minket, mint egy birodalom végnapjait, meg sem lepődnék.
-
HÁZIGAZDA
válasz #20749568 #68433 üzenetére
qrva nagy munkaerőhiány van szinte mindenhol. nyilván strukturális válság is, mert nem lehet azonnal burkolót csinálni egy rendezvényszervezőből... de ha már annyira az egyént helyezed a logikád központjába: egyéni szinten aki ma nem talál munkát, az magára mindenképpen haragudhat. van bőven. én is két egyetem és egy cég mellett/helyett/x kőműveskedem itthon, és hívott már az összes szomszéd nekik dolgozni (nyilván nem mentem, de a lényeg, hogy fizetett teendő lenne, és egy szakmuki mostanában simán hazavisz havi 6-800 ezer forintot, ha nem kretén).
-
HÁZIGAZDA
válasz #20749568 #68437 üzenetére
amit én látok a saját, egyáltalán nem reprezentatív mikrokörnyezetemben az az, hogy csak a talpraesettség hiányának köszönheti csomó ember, hogy nem tud annyi pénzt keresni, amennyire szüksége lenne. meg persze nyitottnak kell lenni, mert sokszor az "övön aluli" munka fizet jobban.
-
törölt tag
válasz Jablocskov #68418 üzenetére
Hatékony tesztelés és kontaktkutatás kellett volna nyáron? Azt mondod a #minketirigyelavilag varázsige nem volt elég?
Októberben is még ment az áprilisi programok pótlása, mindenféle programok, pedig már mentek fel a számok, novemberben jött is kapkodva a durva korlátozás.
Egyensúly pedig kellene. A nyári felkészülés után most a korlátozást is rosszul csináljuk? Étterem, kávézó, cukrászda, kocsma és mozi bezárva az érthető, de most a 20:00 óra korlátozással, ami azt jelenti 19:00-kor zár a bolt, aki 17:00-kor végez annak ez a 2 órás tumultus covid sáv van vásárlásra, ahelyett nyugiban szellős boltban este kilenckor letudnád? Simán azt érzem most többet vagyok tömegben, mint békeidőben. Listával összeszedem ami kell, közben látom a sok bámészkodót. Bemegyek drogériába, az előttem belépő négy ember után miért én vagyok az első aki nyom a kirakott fertőtlenítőből? Pont olyan hely ahol összetapizzák a termékeket, mert nem tudja húsz féle samponból melyiket akarja.
Múltkor a nagy cipőboltot láttam kívülről: black friday, karácsonyi akció miatt tömve volt, a fél méter távolságot se lehetett tartani. Tom Cruise ezt látta volna!Szerintem mert maszkot hordunk, még mindig a távolságtartás lenne a legfontosabb, svéd adatokból is gondolva. Hasznosabb lenne belépési létszám limit inkább? Tavasszal az olasz képeken láttuk a sorokat az utcán.
Az is összevissza van, hogy egyik településen kell üres utcán is maszk, másik városban csak forgalmas helyeken? Ezt már játszottuk szeptemberben az iskolában osztályban nem kell, folyosón kell? Egyetemistákat koli bezárással miért is utaztatták keresztül az országon, vigyék haza szülőknek? Tanár, nővér 100% táppénz hogy is van? Az is milyen összevissza, hogy 65+ évesek bármikor mehetnek vásárolni, ezért a 9-11 sáv nem volt eléggé kihasználva? Ingyenes parkolásról mit gondoljunk? Légszennyezettség, bevételkiesés, többet árt mint használ?
[ Szerkesztve ]
-
Csatravi
senior tag
Nézd ha a tönkrement, majd hiányzó kkv szereplők hiányozni fognak akkor vagy újra visszamennek azok akik régen csinálták az a tevékenységet vagy betölti helyettük más azt az űrt. Ha meg nem akkor valójában nem hiányoznak a piacról.
Viszont abban nagyon reménykedem, hogy a turizmus az már nem lesz olyan mint amilyen régen volt.[ Szerkesztve ]
-
forumpista
aktív tag
De ez nem is igazán a nyáron ment el, hanem az őszön.
A vírus szétspriccelését az őszi iskola és munkahely nyitások okozták, amikor hirtelen egy pici zárt térbe került egy rakás ember akik között volt egy kevés fertőzött.De ennyi fertőzött előtte is volt, csak a korábbi lock down, majd a későbbi nyári szünetek miatt a vírus nem tudott igazán terjedni a kontaktok hiánya miatt.
Ha nyáron folytatod a lock down-t, de ősszel nyitsz, akkor ugyan megspórolsz valamennyi fertőzöttet, akik a külföldi nyaraláson szedték össze a vírust, de a vírus alapból is jelen volt az országban, illetve az ország nincs hermetikusan lezárva, hiszen nem önellátó és csak kb. alig 600 ezer magyar dolgozik külföldön...
Szóval csak annyi lett volna a diffi, hogy a mostani számokat nem decemberben kapod hanem mondjuk januárban.
Ha pedig ősszel sem nyitsz, hát, lehet hogy 9 hónap után már néhány tizezer programozón kívül mindenki állástalan lenne...Másfelől, ha nyáron lock down van, akkor a gazdaságot tényleg teljesen bedöntöd, ráadásul ha nem adsz embereknek időt hogy levezessék a feszkójukat, akkor egy idő után más problémáid is lesznek. És mi van ha az őszi nyitás után megint elindul a vírus? Nincs nyaralás, nincs karácsony, mikor borul ki a bili, meddig csinálhatod ezt?
Az emberek nem gépek. -
nagyúr
szerintem sok dologban egyetértünk, a járványt viszont máshogy kezelnénk, ez tény.
Az a tegnapi igen érdekes kérdéssor nem folytatódik? Meglehetősen tanulságos volt, mármint a reagálások szempontjából, ami kicsit meglepett, hogy még a szakember is nekiugrott Aweriot kollégának, pedig maga a kérdés nem az volt, hogy tényleges operatív irányítóként hogyan döntene, hanem az, hogy kórház vezetőjeként(ha jól emlékszem). Valahol pedig a protokol is kb ugyanaz, ami elhangzott. A többiek meg az emo/ratio arányba fulladtak bele, de ez várható volt. Szegény mama meg otthon csuklott.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Stanlee
őstag
válasz #32839680 #68409 üzenetére
Pont ezert van a csomagban egy homeros datalogger GPS koordinatakkal, hogy lehessen tudni, mikor es hol fogyott el a megfelelo hutesi lanc.
Igen, a mai korulmenyek kozott a szarazjeg nem problema.
Lattatok-e, de USA-ban olyan felvezetes van egy-egy szallitmany korul, mintha BinLaden-t szallitanak.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Kékes525
félisten
[Koronavírus: az EU minden tagországában ugyanazon a napon kezdődhet majd az oltás]
"Ma reggelre megközelítette a 73,5 millió főt a koronavírussal fertőzöttek száma globálisan és már több mint 1,6 millió áldozatot követelt a járvány a Johns Hopkins Egyetem friss adatai szerint. A napokban megkezdődött az oltás a Pfizer vakcinájával az Egyesült Államokban és ha minden jól megy, egy héten belül az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét is megkaphatja az oltóanyag és még idén elindulhat az EU-ban is az oltás"
[ Szerkesztve ]
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
Rive
veterán
válasz forumpista #68442 üzenetére
Ha nyáron folytatod a lock down-t,
Fel se merült soha komoly formában, hogy nyáron lockdown.
Szimplán a maszkhordás, távolságtartás, a felkészülés hiánya (iskolák távoktatásra felkészítése, HO erősítése), a külföldről hazatérők következetes tesztelése, karanténja - talált esetek következetes és alapos (!) kontaktkutatása... Csupa egyszerű dolog, ami a nyár végére úgy el lett hanyagolva, mintha nem lenne holnap, mintha holnap nem lenne vírus./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
LámaZ
addikt
válasz #20749568 #68425 üzenetére
„Szerintem nagyon kevés dologban értünk egyet, de abban igen, hogy a politika a covidkezelesben megbukott.”
Na, persze, és szigorítások ellen tüntető százezrek Berlinben stb. az meg a nép demokratikus gondolkodásának diadala volt.
Nálunk ennyire nem fajult el a helyzet, itt még nem tüntettek a covidos korlátozások ellen.Legyen minden jó!
Új hozzászólás Aktív témák
Információk, statisztikák:
● koronavirus.gov.hu
● vakcinainfo.gov.hu
● vakcina kisokos
● minden fontos információ a vakcinákról
● dunántúli kórházi oltópontok
● EU vaccine tracker oldal
● pandemia.hu - megyei statisztikával
● gisanddata.maps.arcgis.com
● worldometers.info
● ncov2019.live