Hirdetés

Xperia X10: Jönnek az új androidos gépek

A Sony Ericsson az Xperia X10 elkészítése után úgy ítélte meg, hogy ez kifejlesztett kezelőfelület és az egyedi funkciók elég ütősek ahhoz, hogy ne csupán egyetlen telefonon lehessen ezeket elérni. Ha már kész a platform, akkor érdemes ezeket átültetni más készülékekre is, úgyhogy az X10 két kisebb testvére hamarosan elérhető lesz.

A februárban bemutatott X10 mini és X10 mini pro telefonok nagyon ügyes piaci pozícionálással igen sikeresek lehetnek. Az Android rendszerű telefonok túlnyomó többsége ugyanis alapvetően nagy - hiszen az érintőkijelző kapcsán mindenki igyekszik minél méretesebb panelt készíteni, amely befolyásolja, sőt meghatározza az adott eszköz fikizai méretét is.

A Sony Ericsson azonban úgy ítélte meg, hogy igény lenne kisebb, kompaktabb modellekre is, a technológia adott, csak a méretekkel kell játszani - illetve nyilván lehetővé kell tenni, hogy az apróbb érintős felületen is ugyanolyan kezelhető legyen a rendszer, mint a nagyobb társakon. Az X10 mini az előzetes felmérések és a Mobilarena fórumának tanúsága szerint is nagy érdeklődésre tart számot, egyúttal a női felhasználók is kapnak egy olyan aprócska, retikülben is elférő telefont, amelynek kezeléséhez bőven megfelel a nem lapát méretű tenyér is.

Az igazán nagy dobásnak azonban az X10 mini pro ígérkezik. Egyes felmérések szerint hiába vált igen divatossá az érintőkijelző, továbbra is nagy azon felhasználók száma, akik a hardveres gombokat részesítik előnyben. Az elmúlt évben a QWERTY billentyűzettel ellátott telefonok piaca 250%-kal bővült, ami arra sarkallta a Sony Ericssont, hogy a Vivaz pro után még egy teljes értékű klaviatúrával ellátott géppel jelenjen meg a piacon. Meglepő, ám korántsem átgondolatlan húzással nem az alap X10-hez fabrikáltak ilyen gombsort, hanem az X10 mini kapott egy első pillantásra ijesztően aprócska QWERTY billentyűzetet, ami viszont az első nyomkodások során bizonyította számunkra, hogy abszolút használható. Az X10 mini pro egy teljesen egyedi készülék lett, nincs még csak hasonló sem a piacon, hiszen ekkora méretben, ilyen funkcionalitást és komplett gombsort nem nyújt egyetlen más gyártó sem.

Az X10 mini és az X10 mini pro kapcsán kissé átszabta a cég a kezelőfelületet is, az alapképernyő négy sarkához különböző funkciókt köthetünk, így gyorsan elérhetőek a leggyakrabban használt menüpontok, ám a Timescape ezúttal sem fog hiányozni. Az X10 mini és mini pro febben a sorrendben válik kaphatóvá, információink szerint előbb a gombsor nélküli modell érkezik a boltokba, s ezután sem kell sokat várni, hogy az apró, androidos QWERTY slider megvásárolható is legyen. Természetesen a Mobilarena oldalain részletes tesztet is közlünk mindkét készülékről.

A csúcsmodell X10 mellett tehát a Sony Ericsson végre nem csak egy-egy készülék tervez ugyanarra a platformra, hanem rövid időn belül több hasonló tudású eszközzel is jelentkezik. Bízunk benne, hogy ez a továbbiakban is így marad, az Android rendszerrel szerelt Sony Ericsson termékek népszerűségétől nyilván sok függ majd akkor, amikor döntenek újabb és újabb hasonló alapokon nyugvó telefonok piacra dobásánál.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés