Hirdetés

WP7 blog: Nokia Music és Kinectimals

A múlt héten megrendezett londoni sajtóesemény első napján bemutatásra kerültek a Nokia első Windows Phone 7-es telefonjai. Stephen Elop lerántotta a leplet a finnek új reménységeiről, valamint a hang alapú navigációszolgáltatás integrálásának mikéntjére is fény derült. A kisebb durranásokat a kétnapos Nokia World rendezvény második napjára hagyták, ám ezek is megérnek egy misét. A Nokia készülékei mellett ugyanis volt még látnivaló, többek között egy Kinect alapú mobilos játékot is bemutattak, valamint a finnek zenei szolgáltatásáról is szó esett.

Kezdjük is az előbbivel; a rendezvényen bemutatásra került a Kinectimals for Windows Phone névre hallgató játék. A játék célja egy állatkölyök felnevelése, hasonlóan Xbox-os névrokonához. A fejlesztők elmondása szerint át szeretnék ültetni a Kinect-élményt a telefonra, az irányítás ugyanis itt is a felhasználó mozgása alapján van megoldva. A Kinectivity menüpont kiválasztásával pedig egy Qr-kódot kapunk, amellyel az Xbox-os alkalmazásba importálhatjuk az állatkánkat. A dolog visszafelé is működik, azaz a konzolról is átmásolhatjuk a telefonra a kis kedvencünket. A megjelenési időpont még nem ismert, de az előadás alapján hamarosan leránthatjuk a Marketplace-ről.

Emellett a finnek saját zeneszolgáltatását is leleplezték, a Nokia Music értelemszerűen csak a gyártó készülékein lesz elérhető. Segítségével a zenéink mellett internetrádiókat is hallgathatunk, valamint új muzsikák beszerzésére is van lehetőségünk. A mix radio almenüt kiválasztva pedig egy Pandora-szerű szolgáltatást kapunk, melyben zenei stílusok alapján válogathatunk a kínálatból. Az alkalmazás különlegessége, hogy a zenéket nem csak streamelve hallgathatjuk. A make available offline menüpontot megérintve ugyanis a lejátszott számok a háttértárra töltődnek, így internetkapcsolat nélkül is élvezhetjük a mixeket. A hangminőség állítólag kiváló, a zenéket AAC+ eljárással kódolják, amely azonos bitráta mellett jobb hangminőséget kínál, mint az MP3 fájlok. A personalize menüpontban pedig az alkalmazás a zenéink alapján kiszűri a leginkább kedvelt stílusokat, majd ezekből egy személyre szabott rádióállomást gyúr össze.

gigs menüpont alatt pedig a közelben megrendezett koncerteket listázza ki az alkalmazás, mely természetesen GPS-alapon működik. A szolgáltatás pedig mélyen integrálva van a Nokia Maps térképszolgáltatásba, ennek köszönhetően egy érintéssel elnavigálhatunk a helyszínre. Az egyes fellépések részletes nézetére navigálva megoszthatjuk azt ismerőseinkkel, felhívhatjuk a helyszínt, valamint jegyeket is vehetünk az alkalmazáson keresztül. Ha az alkalmazást a háttérbe rakjuk, az irányítást a natív Zune vezérlőkkel oldhatjuk meg, melyeket a hangerőszabályzó gombok egyikének megnyomásával csalhatunk elő. A Nokia Music a Zune alkalmazásba is beépül, az előzményeket és az éppen játszott dalokat az alap zenelejátszóból is elérhetjük.

A Nokia Music elég jópofának és összetettnek tűnik, hasonlóan a Drive névre hallgató hang alapú navihoz; az N9 formatervéből építkező Lumia 800 pedig kétség nélkül az egyik legszebb Windows Phone 7-es telefon. Most már csak az a kérdés, hogy a piac hogy fog reagálni a telefonokra, azaz sikerül-e a finn gyártónak visszanyerni elvesztett piaci részesedésének egy szeletét?

dr. Kind

 

Azóta történt

Előzmények