Hirdetés

WP7 blog: Időjárás-jelentő alkalmazások próbája

Az okostelefonnal rendelkezők közül sokan szeretnek minél több információt zsúfolni a képernyőre. Manapság már nem csak a nem fogadott hívások, üzeneteket és e-mailek kerülnek a kijelzőre, hanem sok egyéb adat is; ilyen például az aktuális időjárás. A Windows Phone 7 rendszer esetén a képernyőre szúrható, dinamikus tartalommal operáló minialkalmazások szerepét az élő csempék, azaz az úgynevezett Live Tile-ok veszik át. Ezek szerepe a Mango frissítéssel tovább nőtt, most már ugyanis a külsős fejlesztők is elláthatják ezeket dinamikusan frissülő tartalmakkal, egy alkalmazáshoz pedig akár több élő csempét is kitűzhetünk a főoldalra. Így a Live Tile rendszer ideális lett az aktuális időjárási viszonyok kijelzésére. Ennek örömére meg is néztünk néhányat, a Marketplace ingyenes kínálatából szemezgetve.

A kipróbált alkalmazások ilyen élő csempékkel operálnak.
A kipróbált alkalmazások ilyen élő csempékkel operálnak.

A sort az accuweather.com alkalmazásával kezdjük, amely ezen a linken érhető el. A program egy panorámanézettel operál, amelyben a heti előrejelzést, a mai nap óránkénti bontását és a tartózkodási helyet mutatja egy térképen. Az utolsó lapon pedig videós előrejelzéseket is nézhetünk, valamint a beállítások is itt kaptak helyet. Itt átállíthatjuk a mértékegységeket, valamint ki- és bekapcsolhatjuk az élő csempét, a helymeghatározást és az értesítéseket. Egy kissé zavaró viszont, hogy az alkalmazás tetején egy folyamatos reklámot láthatunk, valamint az alkalmazás néha be tud akadni, de utóbbi nem szignifikáns. Az alkalmazás egyetlen csempével rendelkezik, amely fekete háttérrel operál, és bár képes átfordulni, a másik oldalon nem sok extra információt kínál, mindössze a hőmérsékletet és az aktuális tartózkodási helyet mutatja.

Másodikként a The Weather Channel szoftverét néztük meg, amely nemes egyszerűséggel a Weather névre hallgat. Itt egyszerre több tartózkodási helyet is felvehetünk, melyeket külön-külön is kitűzhetünk a főoldalra élő csempeként. Ez is képes átfordulni, az egyik oldalon az időjárás-információkat mutatja, a másikon pedig a tartózkodási helyet jelölő Bing Maps térképrészlet látszik. Az előzőhöz hasonlóan itt is a panorámanézet a menő, az egyes oldalak az aktuális időjárást, az előrejelzést és az aktuális tartózkodási helyet mutatják, valamint az általunk felvett helyek listáját is itt láthatjuk. A beállítások között átállíthatjuk a mértékegységeket, a helymeghatározást és a háttérképet, valamint az értesítési rendszert is engedélyezhetjük; igaz, utóbbi csak az Egyesült Államok területén működik. Az alkalmazás ingyenesen letölthető ezen a hivatkozáson.

Megnéztük a WeatherDuck névre hallgató programot is, amely egy kissé talán kevésbé látványos az eddigieknél, cserébe viszont nincs zavaró reklámsáv a képernyő tetején. Az alkalmazás egy panorámanézetben jeleníti meg az aktuális időjárást és az előrejelzést, az egyes lapok a hét napjainak felelnek meg. Egyszerre több helyszínt is felvehetünk, melyeket külön-külön kitűzhetünk a főoldalra Live Tile-ként. A csempe két oldallal rendelkezik, az egyiken a tartózkodási helyet, a hőmérsékletet és az időjárásnak megfelelő képet láthatunk, a másikra pedig a csapadék mennyisége, a szél sebessége és a dátum került. A programot ide kattintva érhetjük el.

Letöltöttük a StormGlass névre hallgató programot is, amely főleg egyszerűségével és a minimalisztikus grafikájával fogott meg minket. A program az élő csempékre épít, az alkalmazást elindítva nem is érhetjük el az aktuális időjárást és az előrejelzést, ezek a Live Tile-ra kerültek. A programban mindössze a beállításokat és a helyek listáját érhetjük el, utóbbiból maximum ötöt használhatunk, melyek mindegyike kitűzhető csempeként. Természetesen a mértékegységeket is átállíthatjuk, a quick refresh opciót bepipálva a csempe megérintése az alkalmazás elindítása helyett a tartalmat frissíti. Jópofa továbbá, hogy a csempére kerülő szövegeket és a képeket is testre szabhatjuk. Négy eltérő kijelzési módot állíthatunk be, valamint az időjárásnak megfelelő kisképek grafikáját is mi szabhatjuk meg. A StormGlass ezen a linken tölthető le.

Természetesen egyéb időjárásjelentő alkalmazások is elérhetőek a Marketplace-en keresztül, ez csak egy kivonat a kínálatból. Továbbá néhány gyártó-specifikus programot is használhatunk, ilyen például a kizárólag a Samsung modellekre elérhető Now, amely egy élő csempében jelzi az aktuális hőmérsékletet. Fő hátránya azonban, hogy a csempe mérete fixen két helyet foglal, így az elhelyezése kevésbé rugalmas, mint az említett programoké.

dr. Kind

Előzmények