Hirdetés

WP7 blog: Tango bemutató

Bár az első generációs, tavaly októberben megjelent Windows Phone 7-es telefonok nem rendelkeznek másodlagos kamerával, az újabb, Mangót futtató készülékek előlapján már ott figyel a fényképező. Ennek megfelelően a HTC TITAN és a HTC Radar is fel van készítve a videóhívások lebonyolítására, valamint a Samsung újdonságain sem kell hiányolnunk a funkciót. És bár maga a rendszer alapból nem kezeli ezt, a kamerák elérésére szolgáló API-k immár publikusak a fejlesztők előtt. Nem is kellett sokat várni, hogy megjelenjen az első videócsevegésre kiélezett alkalmazás, a Tango már pár napja elérhető a hivatalos alkalmazásboltból.

A Tango mindenki számára ingyen és bérmentve elérhető a Marketplace-ről, az alkalmazást ezen a linken érhetjük el, valamint természetesen a megfelelő telefonokról is telepíthetjük. Első indításkor regisztrálnunk kell egy fiókot, amely az országkód, a telefonszám, a név és az e-mail cím megadását vonja maga után. Ez után egy nagyon minimalisztikus, a Metro UI-ra hajazó felhasználói felület fogad minket, amelyen a partnereket, a hívásnaplót és a beállításokat látjuk; utóbbi az elérhetőségeinket és az értesítéseket tartalmazza. Az alkalmazás ugyanis képes a háttérben futni, a beérkező hívásokat pedig push alapú értesítéssel jelzi. A hívásokat WiFi- vagy mobilhálózaton keresztül bonyolíthatjuk le, így mindenképpen valamilyen adatkapcsolatra van szükségünk.

Mi egy Samsung Omnia 7 telefonnal próbáltuk ki, amelyen nincs másodlagos kamera, így a videótelefonálás funkciót nem tudtuk kipróbálni, de információink szerint az új generációs WP7-mobilokkal gond nélkül működik a dolog. A szimpla hanghívást viszont megnéztük, a hangminőség érezhetően alulmarad a klasszikus telefonbeszélgetéshez képest; a zaj és torzulás viszont nem megy az érthetőség rovására. Beszélgetés közben egyébként egy érintéssel átválthatunk videó módba, amely dicséretes. Sajnos azonban az Omnia 7-tel nem sikerült fogadni a videót, annak ellenére, hogy több erre alkalmas készülékkel is kipróbáltuk. Pozitívum viszont, hogy az alkalmazás a Windows Phone 7.5 mellett Android és iOS platformon is elérhető, valamint egy PC-s klienst is kapunk, így nincs operációs rendszerhez kötve a dolog. Az alkalmazás minden belépéskor automatikusan kiszűri a Tango fiókkal rendelkező ismerőseinket a névjegyzékből, akik így bekerülnek a híváslistába. Természetesen kézzel is felvehetjük a partnereket, a meghívót SMS üzenetben és elektronikus levélben egyaránt elküldhetjük.

Első blikkre nem rossz a dolog, WiFi-n keresztül ugyanis ingyen beszélgethetünk, mellyel jócskán spórolhatunk a telefonszámlánkon. Mindazonáltal érezni az alkalmazáson, hogy van mit javítani, a hangminőség egyelőre még csak felülről karcolja a szintet, valamint a videótelefonálás rész is csiszolásra szorul. Remélhetőleg a közeljövőben a hivatalos Skype alkalmazás is megérkezik, amely talán kijavítja az említett hibákat.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények