Hirdetés

WP blog: Egy Nokia Lumia 800 az "űrben"

Az okostelefonok nagyjából 2007 óta jelentek meg a köztudatban, s számuk azóta exponenciálisan nő. Az évtized végére egyes felmérések szerint már megtízszereződik az ilyen eszközöket használók száma. Számos gyártó verseng az elsőségért, amelybe a Microsoft is beletartozik, lévén a Nokia akvizíciója óta a Windows Phone 7-tel karöltve egy kiváló funkcionalitású, gördülékeny rendszert alkottak meg.

Nokia Lumia 800
[+]

Néhányan természetesen úgy gondolják, hogy az okostelefonok képességei messze nem merülnek ki a WiFi, GPS, telefonálás használatakor, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Southamptoni Egyetemen dolgozó honfitársunk; Sóbester András kísérlete. Sóbester a Nagy-Britanniában működő ASTRA (Atmospheric Science Through Robotic Aircraft) projektjének munkatársa, aki Steven Johnstonnal karöltve egy ballonba helyezett egy Nokia Lumia 800-as telefont és úgy küldte fel képeket rögzíteni a sztratoszférába (mi sem egyértelműbb ennél...).

Az igazán csodálatos az az egészben, hogy minden klappolt és messze a várakozásokon felül teljesített a készülék. Eddig maximum 5 km-es magasság volt, ameddig egy mobil képes volt jelet sugározni, ám ez most a múlt martalékává vált, mivel itt már 8 km-ig működött a jeltovábbítás. Mindezeken felül a Lumia 800 egészen 23 km-es magasságig bekapcsolva maradt (csak jelzésként megemlíteném, hogy ott már -61 fok a hőmérséklet) és lélegzetelállító képekkel örvendeztette meg a készítőket. Leszállás után pedig nyoma sem maradt a megpróbáltatásoknak, újratöltés után hibátlanul üzemelt a telefon, amely az út során őt védő 2 milliméter falvastagságú műanyag doboznak is köszönhető.

Természetesen a kutatókat is megkérdezték, hogy miért egy telefont választottak. Erre a válasz az volt, hogy három nagyon fontos kritérium van egy ilyen kísérlet során, mégpedig hogy az eszköz képes legyen adatrögzítésre, helymeghatározásra (GPS), és rendelkezzen távközlési rendszerrel, s ezeket a Nokia Lumia 800 kivétel nélkül teljesítette. Mivel az ASTRA fő támogatója a Microsoft, így a jövőben még több hasonló események következhetnek. Addig is csodálhatjuk a képeket, melyek tényleg fantasztikusra sikeredtek.

Azóta történt