Hirdetés

WayteQ blog: 4K-ban rögzít az SJCAM új kamerája

A WayteQ, mint márka elsőként táblagépeiről és autós navigációs készülékeiről (PNA) volt ismert. Azóta a cég elég jelentősen kibővítette a kínálatát, mind márkákat, mind pedig terméktípusokat tekintve. Közéjük tartozik az SJCAM is, akik a ma nagyon felkapottá vált akciókamerákkal foglalkoznak. Nemrég jelent meg a cég új csúcsmodellje, az SJCAM SJ5000X ELITE, amelynek fő attrakciója, hogy már 4K, azaz UHD felbontásban is képes megörökíteni az élményeket. Külsőleg nem sokban tér el a most kapható többi SJCAM kamerától, ám az igazi lényeg ezúttal belül van. A készülék egyik fő alkotóeleme a 12,4 megapixeles Sony IMX078 szenzor, amit az A+ minősítésű, fix fókuszos halszemoptika tesz teljessé. Ötletes megoldás, hogy a szuperszéles, 170 fokos látószög szűkíthető, így szükség esetén 140, 110 és 70 fokra is átállítható.


[+]

A szenzor és optika mellett nem kevésbé fontos a chipset sem, ezúttal a Novatek NTK96660 dolgozik a készülékben. Tegyük azért hozzá, hogy a 24 fps sebességű 4K felbontást interpolálva használhatjuk, viszont a 2K 30 fps, Full HD 30/60 fps, 720p 30/60/120 fps és a WVGA 240 fps opciók már teljes értékű opcióként állnak rendelkezésre. Hátul egy 2 hüvelykes színes LCD biztosítja az élőképet, illetve a teljesen magyar nyelvű menü kezelését. Ekkora felbontásnál már méretes memória szükséges, de akár 128 GB-os microSD-t is kezel, így ezzel nem lesz probléma. Egy feltöltéssel kb. 70-80 percet filmezhetünk, de a 900 mAh-s lítium telep cserélhető, tehát pótakkuval a felvételi idő megduplázható. Nem csak videózni, hanem fotózni is tudunk vele, ez esetben VGA-tól egészen 12 megapixelig választható a felbontás. Ezen felül autós és víz alatti, valamint webkamera üzemmódra is képes.


[+]

Számítógéppel, illetve tévével közvetlenül is összeköthető a microUSB 2.0 és microHDMI csatlakozók segítségével. Extraként WiFi kapcsolattal Android és iOS okostelefonokról távvezérelhető, a megfelelő applikáció letöltése után. Az akciókamera egyik lényege persze az extrém helyzetekben való használhatóság, és ehhez az igen bőséges alapcsomag is hozzájárul. Kapunk például egy tokot, amivel rögtön 30 méteres mélységig vízálló lesz a kütyü, de ezen felül számtalan rögzítő adapter és állvány is megtalálható a dobozban, még tisztítókendőt, ragasztócsíkokat és matricát is csomagolnak mellé. A menetkészen csupán 74 grammos SJ5000X ELITE fekete, ezüst, piros, kék és sárga színekben kapható, végfelhasználói ára 54 900 forint, amely 1 éves gyártói garanciát is magában foglal. A készüléket a közeljövőben a Prohardver is tesztre fogja majd.