Versenytársat kaphat a Samsung

Az okostelefon-kijelzők piacán tavaly túlnyomó többségbe kerültek az OLED megjelenítők, amelyeket 93,3%-os arányban a Samsung szállított 2018-ban, míg az LCD paneleket is beleértve a komplett kijelző-szegmens 57,8%-át dominálta. Ez 2019-ben megváltozhat, mármint nem a növekvő kereslet, a Samsung jelenlegi egyeduralma viszont meginoghat a kínai BOE törekvéseitől. A vállalat egyre jobb kihozatali arányokat produkál, a kormányzati támogatást pedig masszív technológiai és kapacitásfejlesztésre fordítják az AMOLED gyártás terén.


[+]

A tavalyi évben rohamosan javult a BOE termelékenysége. A Q3-ban még a 6,39 hüvelykes QHD+ OLED panelek 10%-os kihozatali arányt sikerült 30%-ra javítani a tavalyi utolsó negyedévre. Ez még mindig azt jelenti, hogy tíz AMOLED panelből mindössze három használható, de 2019 végére elérhetik az 50%-ot. Jelenleg a harmadik, úgynevezett 6G flexibilis AMOLED gyártósor üzembe állításán dolgoznak, ami 6,86 millió dolláros fejlesztés.


[+]

A BOE 2017-ben kezdett AMOLED panelek foglalkozni, majd kis mennyiségben szállítottak a Huaweinek a Mate 10 Prohoz, 2018 harmadik negyedévére pedig már a kínai gyártó legnagyobb beszállítóivá avanzsáltak, maguk mögé utasítva az LG-t, noha a Mate 20 Prohoz még a koreaiak is biztosítottak kijelzőt. A BOE paneljeivel viszont nem adódtak problémák a széria esetében, míg az LG megjelentővel szerelt készülékek zöldes árnyalata garanciális hibaként került elismerésre.

Zöldséges Huawei Mate 20 Pro
Zöldséges Huawei Mate 20 Pro

Jelenleg a BOE egy darab, 6,39 hüvelykes AMOLED panel előállítására 80 dollárt költ, míg a Samsungnak ugyanez a mutatvány csak 60 dollárba kerül. A különbség érezhetően nem mérsékelhetetlen. A  Display Supply Chain Consultants adatai szerint legalábbis reális, hogy a BOE javuló kihozatala és fejlesztései csökkentik az előállítási költségeket, akár már az idei első negyedévben.


[+]

Az mindenesetre számszerű tény, hogy a BOE egy negyedév alatt majdnem 88%-kal növelte a leszállított AMOLED panelek számát egy hónapra vetítve. 2018 utolsó negyedévében egy millió darabot szállítottak havonta, míg a megelőző negyedévben ez a szám mindössze 125 ezer volt. Az AMOLED panelek iránti igény valószínűleg még fokozódik, a BOE komoly beruházásokkal rohamosan javít a piaci helyzetén, a Samsungnak nem árt figyelni, mielőtt még új sheriff érkezik a városba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés