Védeni kell a WLAN képes telefonokat

Mobilvírus. Ez a szó egyre inkább beépül a köztudatba, annak ellenére, hogy ezek a kártevők egyelőre közel sem annyira elterjedtek, mint számítógépes társaik. Az eddig megjelent vírusok többsége a Bluetooth adatátviteli technológia segítségével terjedt, ráadásul a legtöbbször még a felhasználó engedélye is szükséges volt a fertőzéshez.

Hirdetés

A telefonok fejlődése azonban új távlatokat nyithat a kártevők előtt. A különböző operációs rendszerrel működő készülékek könnyebben támadhatóak, így előbb a Symbian, majd a Windows Mobile rendszerekre is készült vírusírtó. Az F-Secure ebben úttörő szerepet játszik, a cég Mobile Anti-Virus mobil eszköz védelmi szoftvere ezentúl a Microsoft Windows Mobile operációs rendszert is támogatja. A Symbian Series 80 platformot használó telefonokra pedig kifejlesztették az F-Secure Mobile Security megoldást, amely a vírusvédelmi funkciók mellett tűzfalat is tartalmaz.

„A mobil eszközök a személyi számítógépekkel összehasonlítva még mindig biztonságosnak számítanak, és azt szeretnénk, hogy ez így is maradjon, ezért már most felkészülünk a lehetséges veszélyekre” – nyilatkozta Antti Vihavainen, az F-Secure Corporation mobilbiztonsági szolgáltatásokért felelős alelnöke. „Az integrált tűzfal bevezetése a következő logikus lépés a mobil eszközök tartalombiztonságában. A csupán vírusvédelemre képes megoldások ugyanis nem nyújtanak megfelelő biztonságot olyan eszközök esetében, amelyek nyilvános hálózatokhoz tudnak kapcsolódni. Ahogy notebookot sem használnánk internetezésre megfelelő tűzfal nélkül, ugyanígy nem érdemes kockáztatnunk az új generációs mobil eszközökkel, amelyek sok szempontból olyanok, mint a hordozható személyi számítógépek” – tette hozzá Antti Vihavainen.

Az F-Secure Mobile Security megoldás vírusvédelmi és tűzfal képességei biztonságossá teszik a mobil eszközök használatát. A tűzfal különösen az olyan eszközök esetében hasznos, mint például a Nokia Communicator készülékek, amelyek WLAN hálózaton vagy más nyilvános hálózaton keresztül kapcsolódnak az internethez. Az eszközökre telepített védelem számos támadási forma ellen óv – legyen az behatolási kísérlet vagy a sebezhetőségek rosszindulatú kihasználása. Az F-Secure Mobile Security jelenleg a Nokia Communicator 9500 és 9300 eszközökhöz érhető el.

Ráadásul pont tegnap mutatta be a Nokia azt a három új készüléket, amely a 9500-hoz hasonlóan WLAN képes, és várhatóan a többi gyártó sem fog sokáig késlekedni ezen a téren, gondoljunk csak a szintén friss keltezésű Sony Ericsson P990-re. Nem szabad elfelejteni, hogy a 3G szolgáltatások terjedési is potenciális veszélyforrás, hiszen ezen a sávszélességen sokkal gyorsabban mozoghatnak az adatok, azonban tény, hogy egyelőre a hagyományos telefonok nincsenek veszélyben, csak az operációs rendszerrel rendelkező készülékek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés