Mobilvírus az atlétikai világbajnokságon

A finn hírközlési felügyelet riasztást adott ki weblapján a Helsinkiben tartott atlétikai világbajnokság helyszínén terjedő mobilvírusokról. Az F-Secure Corporation és a TeliaSonera szolgáltató közösen lépnek fel a jelenség ellen.

A Cabir már több, mint egy éve létezik, és gyakorlatilag az első ismertté vált mobilvírust "tisztelhetjük" benne. A féreg Bluetooth kapcsolaton terjed, de csak akkor, ha a fogadó telefon tulajdonosa engedélyezi a telepítést. Magyarán nem olyan, mint az influenza, hogy az összes Bleutooth képes készülék elkapja, ha a közelben tartózkodik, hanem csak azok, ahol a telefon gazdája van olyan naív, és segédkezik a telepítésben is.


Csak a tulaj tudtával fertőz

 

A Cabir csak Series60 platformmal rendelkező Symbian rendszerű okostelefonokat vesz célba. Ezek jellemzően a finn Nokia termékei, amelyek - nem meglepő módon - Finnországban igen népszerűek. A pórul járt felhasználók felkereshetik a stadionban található Sonera ügyfélszolgálati központot, ahol a gyanús telefont megvizsgálják, és eltávolítják róla a vírusokat. A Sonera a helyszíni ügyfélszolgálaton segíti letölteni az F-Secure Mobile Anti-Virus szoftvert a mobile.f-secure.com weboldalról, és szintén segítséget nyújt a szoftver telefonokra telepítésében. A mobilvédelmi megoldás a világbajnokság minden látogatója számára egy hónapig ingyenes.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés