Hirdetés

Új helyszínre költözik a kiállítás

Egyik szemem sír, a másik nevet: költözik a Mobile World Congress. Az évenként megrendezésre kerülő telekommunikációs cirkusz idén egy nagyobb és modernebb épületben kerül megrendezésre, ám mindezért le kell mondanunk a hőn szeretett Plaça d'Espanyáról.

Az elmúlt öt évben a Fira de Barcelona (azaz a Fira Montjuic) csarnokkomplexum adott otthont a rendezvénynek, mely a Plaça d'Espanya térnél található, melyet az 1929-es Világkiállítás alkalmából építettek. Egy elképesztően hangulatos helyszín ez, a legfrissebb telekommunikációs technológiákat gyönyörű katalán épületek veszik körbe, pálmafákkal, sirályokkal, ahogy azt kell. A kiállítótér területén José María Jujol szökőkútja és a park várja a pihenni vágyókat, szemben a Nemzeti Palota fogadja a nézelődőket, a bejáratot pedig a 47 méter magas Torres Venecianes tornyok őrzik. A rengeteg nyílt térnek köszönhetően ki lehetett élvezni a kellemes február végi időt (ez körülbelül 20 fokot jelent Barcelonában), cserébe gyakran negyed órákat is kellett gyalogolni az egyik hallból a másikba. Patent kis helyszín volt, na.


MWC2012: a bejárattal szemben már a Nemzeti Palota kacsintott vissza

Az viszont már tavaly is látszott, hogy kevés a hely, a rendezvény egyszerűen kinőtte a Fira de Barcelonát. Túl sok ember, túl nagy zsúfoltság, hosszas sorok a sajtótájékoztatók és a készülékek előtt - évről évre érezhető volt a növekedés, a tavalyi érdeklődést látva nem csoda, hogy a szervezők váltottak. A döntés a Fira Gran Viára esett, egy összesen 240 ezer négyzetméteres területtel rendelkező épületegyüttesről van szó, mely első blikkre bőven elégnek tűnik. Legalábbis a videó alapján mindannyian így éreztük, az MWC oldalán ugyanis megjelent egy felvétel, mellyel három percben alatt körbe lehet repülni az épületet. A történelmi épületek és látványosságok itt kevésbé vannak jelen (a Hotel Porta Fira mondjuk igen jól néz ki), első blikkre egy steril, funkcionális ingatlannal lesz dolgunk.

Az új helyszín egyébként sokkal grandiózusabbnak és modernebbnek ígérkezik elődjénél, és míg utóbbi miatt talán veszít valamennyit a rendezvény a hangulatából (bár ahogy ismerem a csapatot, mindenki be lesz zsongva rendesen), rengeteg előnye van a Fira Gran Viának. A rendezők ezeket szépen össze is gyűjtögették, egy infografika formájában meg is tekinthető. Az alapterület kétszer nagyobb, több a természetes fény, mozgójárdák és akadálymentesített megoldások segítik a közlekedést, nagyobb előadótermek, jobb WiFi lefedettség és több étterem várja a látogatókat. Utóbbi mondjuk mindegy, nyugodtan enni csak este lesz időnk.

katt ide az infografikáért
katt ide az infografikáért [+]

Azóta történt

Előzmények

  • Újraindul az MWC blog

    Megint eljött a február, megint megy a Mobilarena csapata Barcelonába, megint masszív tudósítás lesz.

  • Mobile World Congress 2012 összefoglaló

    Végig kint voltunk, amit tudtunk, megnéztük, megírtuk, most pedig egyetlen anyagban össze is foglaljuk. A leglényegesebb momentumok Barcelonából.

Hirdetés