Hirdetés

NFC-vel támad a Mobile World Congress

Bár az NFC az általunk vártnál lassabban terjed, évről évre növekszik rövid hatótávolságú szabvány népszerűsége, jelenleg a WP8, a BB10 és az újabb Android alapú mobilok esetében is lassan alaptartozéknak számít. Az NFC-matricákhoz már Magyarországon is elérhető áron juthatunk hozzá, a felprogramozásuk viszonylag egyszerű, több országban pedig az NFC-alapú fizetés is sima ügy. A GSMA, az MWC szervezőgárdája nemrég jelentett be néhány, az említett technológiára épülő új szolgáltatást, melyek a reményeik szerint megkönnyítik majd a résztvevők munkáját.

A szolgáltatások igénybevételéhez természetesen szükség van egy NFC-képes telefonra, amely Androidot (legalább 4.0-s verziót) vagy Windows Phone 8-at futtat (értelemszerűen az Apple eszközök kimaradnak a játékból), plusz az sem árt, ha érvényes MWC-regisztrációval is rendelkezik az ember. Az app letöltése és egy bejelentkezés után szinkronizálódnak az adataink, egy fotó feltöltése, majd a helyszíni jóváhagyás után belépőként is szuperál a mobil, az északi és déli bejáraton fogadják el. Ez igazán örömteli funkció, lévén így egyrészt nem kell majd bajlódni az igazolvány előtúrásával, másrészt nem akkora probléma, ha az embernek eltűnik a belépője, hiszen ott van backupként a telefon.

Hirdetés

A kompatibilis telefonok így tehát virtuális belépőként is funkcionálnak, mely mellé néhány egyéb NFC-szolgáltatással is készültek a házigazdák. Az Experience Zone egy információs területet takar, ilyenből számos lesz található a kiállítás területén, NFC-vel leolvasható poszterekről érkeznek az adatok a közeli standokról és POI-król. Ez hasznos lehet, ám számunkra érdekesebbek a város területén elszórva elhelyezkedő pontok; ilyen például a reptér, néhány étterem és bizonyos turisztikai látványosságok, mint a Picasso múzeum és a Miró Alapítvány. A leírás szerint ezeken a helyeken a kapcsolódó információk mellett különféle kedvezményekre és VIP szolgáltatásokra is jogosultak az MWC résztvevői. Bár a honlap egy NFC Centre-t is említ, ez valójában nem kapcsolódik szorosan a fent vázolt szolgáltatásokhoz. Egy standról van szó, mely a kiállítás helyszínén található, itt különféle, a szabvánnyal kapcsolatos bemutatókon lehet részt venni - ez már kevésbé érdekes.

Az alkalmazásokat egyébként bárki letöltheti (WP8 és Android egyaránt), érvényes regisztráció hiányában viszont nem sok értelme van a dolognak. Mi mindkét platformot kipróbáljuk majd, a szerkesztőség tagjainál Windows Phone 8 és Android alapú mobilok is lesznek. Az appok funkcionalitása és a felületek felépítése egyébként ugyanaz, az alábbi képernyőfotókon jól látszanak az eltérések. Azt viszont nem értem, hogy ezt miért nem lehetett beépíteni a rendezvény hivatalos alkalmazásába, mégis csak szebben nézne ki egy integrált megoldás.

Meglátjuk tehát, mindez hogyan működik élőben, a kezdeményezés szimpatikus, a haszna viszont csak a helyszínen derül majd ki.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés