Hirdetés

TDK blog: Kőkemény basszusok a világtól elzárva

Bár a TDK Life on Record termékek általában következetesen vannak elnevezve, az EB900 kapcsán egy kicsit még mi is gondban voltunk. Adott ugyanis a tavalyi év egyik legjobb fülhallgatója, a már kifutó EB950, melyből információink szerint pár darab van már csak az országban, azokhoz viszont 13 000 forint körüli áron hozzá lehet jutni, amiért armatúrás meghajtást, tiszta és kiegyensúlyozott hangzást, a környezeti zajokat szinte teljesen kizáró Comply habot és headset funkcionalitást kapunk. A minőség inkább az audiofileknek készült BA-sorozatra hasonlít, épp ezért magunkban el is könyveltük, hogy ha EB-széria, akkor armatúrás meghajtás.

Ehhez képest Magyarországra most jutott el az EB900-as eszköz, melynek külseje két pontot leszámítva teljesen olyan, mint az EB950-nél, holott egészen más célcsoportot céloz meg vele a gyártó. Az EB900 ugyanis a fülhallgatók 99 százalékához hasonlóan dinamikus meghajtást használ, de bátyjához hasonlóan hozzá is kapunk a szóban forgó Comply habból, mely szinte teljesen kizárja a környezeti zajokat, tompítása -26 dB. De az EB900 nem a finomabb műfajok kedveli számára készült: kőkemény basszusokat ígér.

Pedig a kemény basszuskiemelés és a hangokat egyenesen a hallójáratunkba juttató Comply hab elsőre nem biztos, hogy egy jó párosításnak tűnik, pedig nagyon is az, csak nem mindegy, hogy milyen zenét hallgatunk és mit várunk el tőle. A Comply hab előnyei között a kényelem mellett az szerepel, hogy alacsony hangerőn is tökéletesen élvezhető vele a muzsika, ez pedig nyilván az EB900-nál is így van. Ha nem tekerjük fel nagyon a hangerőt, telt középtartományt, észlelhető magasokat és erős mélyeket kapunk. De az összkép megváltozik, ha egy mély hangokban hiányt nem szenvedő zene esetében egy kicsit is felcsavarjuk azt a bizonyos virtuális potmétert, ekkor ugyanis a basszusáradat olyan önti el az ember fülét, aminek hallatán a minőséget a kemény mélyekben mérő felhasználók valószínűleg ellenállhatatlan vásárlási ingert fognak érezni, a kiegyensúlyozott hangzásvilágot kereső zenebarátok viszont nem is fogják tudni értelmezni, hogy itt most mi is történik.

Az EB900 basszusai bizonyos zenék mellett ugyanis durván, de nem élesen dübörögnek, átjárják az ember fejét, az utcán sétálva már-már erősebb embernek éreztem magam és kezdtem megérteni, hogy miért is hallgatnak sokan ilyen zenét és vágynak ilyen mélyekre. Ugyanakkor a TDK LoR versenyzőjénél mindez nem a többi hang életének árán ígér erős mélyeket, a zene basszustól független részei is észlelhetők, de a nem elektronikus zenék ettől függetlenül nem úgy szólnak rajta, ahogy azt elvárnánk, a dobok tőlük idegen erősséggel jutnak el a hallójáratunkba. A túlhúzott mélyekben persze nagy szerepe van a Comply habnak is, így amennyiben a gyárilag mellékelt gumiharangok egyikét használjuk, egy jó lépéssel hátrébb is kerülünk basszusok tekintetében, de azért így sem lesz belőlük hiány. Az efféle hangtartományt nélkülöző akusztikus zenék viszont szintén nagyon kellemesen szólnak az EB900-on, de amint jönnek a dobok, megjelennek a nagyon erős mélyek is.

A fentiek fényében kevésbé lényeges, de egy bemutatóban muszáj leírni, hogy a gyártó többi megoldásához hasonlóan az EB900 sem kacérkodik a nagyobb számokkal, nem a papírra vetett adatokkal próbálja magát jobbnak beállítani. Névleges ellenállása 16 Ohm, a membrán átmérője 8,5 milliméter, a hangokat 20 Hz és 20 kHz közötti frekvenciasávban szólaltatja meg.

Az EB950-hez képest visszalépés a mikrofon és a hangerőszabályzó gombok hiánya, telefonálni nem lehet a kütyü segítségével, bár a Comply habbal az ilyesmi amúgy is egészen vad dolgokba csap át, a környezeti hangok hiánya miatt az ember előbb-utóbb ordítozni kezd, ami sem az utcán, sem a tömegközlekedési eszközökön nem egy megnyerő tulajdonság; a hangerőszabályzó gombok viszont mindig jó jönnek. Az 1,2 méteres hosszúságú kábel viszont barátságosabb és ellenállóbb a textilborítás miatt, ráadásul a meleg nyári napokon sem ragad hozzá testünkhöz. Összességében azt mondhatom, hogy a Telekomnál elérhető 7191 forintos végfelhasználói áron az EB900 egy kiváló választás, elsősorban az elektronikus zenék és a kőkemény basszusok kedvelői számára.

Bocha

  • Kapcsolódó cégek:
  • TDK

Előzmények