Hirdetés

TDK blog: Nem mind arany, ami fénylik

A tavalyi évben tesztelt eszközök meggyőztek minket arról, hogy a TDK Life on Record márkanévvel forgalmazott eszközöknél a hangminőséggel nem szokott probléma lenni. A cég kimondottan erős a fülhallgatók és a hordozható hangszórók területén, két gyengeségük azonban van; fejhallgatókban tavaly mellé tudtak lőni, a dizájnt pedig inkább a hangládáknál sikerült eltalálniuk, mint a fülhallgatóknál. Nem mintha bármilyen gond lenne azzal, ahogy mondjuk az armatúrás EB-950 kinéz, de azért egyértelműen látszik rajta, hogy a hangsúly inkább a zenehallgatáson, nem pedig a külsőn van.


Balra az EB760, jobbra az IP150

Az EB760-nal viszont a gyártó most megmutatta, hogy a fülhallgatóknál is tudnak szépséget csinálni, ha akarnak; az már egy másik kérdés, hogy a hangminőség hogyan viszonyul ehhez. De ez a bekezdés még inkább szóljon az örömről, a teljes egészében alumíniumból készült megoldás ugyanis csodálatosan néz ki, kortól és nemtől függetlenül kiváltja az emberek többségének tetszését, ezen nincs is mit ragozni. Ugyanakkor érthetetlen módon csak 0,9 méteres kábele van, ami ugye 30 centiméterrel rövidebb a megszokottnál, ez pedig a magasabb, valamint a telefonjukat a táskában tartó és arról zenét hallgató emberek számára probléma lesz. Pedig a kábel is gyönyörű és kifogástalan minőségű, ahogy a prémium érzetet erősíteni az eszköz mellé csomagolt (mű)bőr szütyő is, amiben biztonságosan cipelhetjük a kiegészítőt.

A kényelmi faktornál viszont már látszik, hogy a dizájnnak ára van. A fémből készült fülhallgató egy picivel nehezebb, mint amihez hozzászoktunk, és bár a különbség nem jelentős, egy picit könnyebben ki tud esni a fülünkből, mint a könnyebb, műanyagból készült megoldások. Nem beszélhetünk jelentős problémáról, de már ez is jól szemlélteti; a pofás külsőnek mindig ára van. Ez pedig sajnos a hangminőségnél is kijön. Rögtön az elején tisztázni kell, hogy az EB760 nem szól rosszul, a telefonokhoz kapott headsetek többségénél kellemesebb, azonban házon belül elmarad a minősége a "ronda, de finom" elvre épülő IP150-től, pedig nagyjából ugyanazon az árszinten mozog. A dobozon lévő Bass Boost felirat alapján másra lehetne számítani, mint ami a valóság; a mélyek ugyanis nem úgy erősek, ahogy a keményebb elektronikusabb zenéhez szokottak gondolnák, csak egy leheletnyi erősítésről van szó a mélyebb tartományba, mely ennek megfelelően jól is szól.


[+]

A probléma viszont a középtartománnyal van, melyek kissé erőtlenek és tompák, én speciel többet vártam volna a gyártótól. A dobozra írt adatokról annyit érdemes mondani, hogy a TDK LoR idén sem változtatott azon a hozzáállásán, mely szerint teljesen felesleges hazugságokat írni a csomagolásra; a frekvenciaátvitel ennek megfelelő 20 Hz és 20 kHz között van, az érzékenység 92 dB +/- 3 dB @ 1 kHz, az impedancia 32 Ohm, a hangszóró pedig egyébként 9 milliméteres átmérőjű. Komoly probléma továbbá, hogy ez csak egy fülhallgató, nem egy headset, a kábelen nincs mikrofon, nem lehet vele telefonálni; ha ezt összevetjük a nem kimagasló hangminőséggel, akkor nem tűnik egy annyira vonzó ajánlatnak, hiszen 6000 forint kell érte fizetni. Gyönyörűnek viszont tényleg gyönyörű, nagy öröm lenne, ha ezt a külsőt kombinálni tudnák egy komolyabb hangminőséggel.

Bocha

Azóta történt

Előzmények