Távozik a Sony Ericsson két vezetője

Az év végén nyugdíjba vonul Hideki (Dick) Komiyama, a Sony Ericsson jelenlegi elnöke, a Sony korábbi szórakoztató elektronikai részlegének vezetője, akinek helyét az Ericsson által delegált Bert Nordberg, az Ericsson csoport alelnöke és az Ericsson Szilíciumvölgy feje veszi át. A vezetőváltás két lépésben történik, Nordberg szeptember 1-től, mint társelnök vesz részt a cég életében, majd október 15-től végleges átveszi a stafétabotot. A cégtől távozik továbbá Carl-Henric Svanberg, az igazgatótanácsának elnöke is, akinek helyét a Sony jelenlegi elnöke, Sir Howard Stringer veszi majd át.


Hideki (Dick) Komiyama és Bert Nordberg

A cég sajtóanyaga igen szűkszavúan beszél csak a hirtelen jött változások hátteréről, de nyilvánvalóan a befektetők komoly elégedetlensége lehet az igazi mozgatórugó. A gyártó 2008 második felétől egyre nagyobb veszteségeket tudott csak felhalmozni, melyet a több mint négyezer alkalmazott elbocsátása sem tudott kompenzálni. Egyetlen év leforgása alatt 43 százalékkal csökkent a gyártó termékei iránti kereslet, mely révén a piaci részesedése mostanra 5 százalék alá mérsékelődött és habár a készülékek átlagos eladási ára lényegesen magasabb, mint a többi nagyobb gyártó esetén, sem a prémium sem a középmezőnyben nem tudott komoly eredményeket felmutatni.

A stafétabotot átvevő Nordberg legfontosabb célja a nyereséges működés helyreállítása, melyhez nem csupán a cég belső átalakítását kívánja továbbvinni, de legalább ugyanilyen fontosnak tartja a megfelelő termékpaletta kialakítását is. A Sony Ericsson jelenlegi csúcsmodellje, a Symbian alapú Satio várhatóan szintén nem fog komoly sikereket elérni, hiszen 5-600 euró körülire tervezett ára és a szabványos csatalkozók hiánya sem teszik elég vonzó ajánlattá. A céghez közeli források szerint Nordberg igen komoly változásokat kíván végrehajtani, melyek azonban csak egy év múlva éreztethetik hatásukat. A jelenlegi 965 millió eurós pénztartalék nagy valószínűséggel ezt már nem lenne képes fedezni, így a cég újabb 450 millió dolláros tőkeinjekcióra vagy befektetői hitelekre szorul majd a 2010-es év során.

Azóta történt

  • Arculatot vált a Sony Ericsson

    A japán-svéd gyártó külső jegyeiben és üzenetében is a szórakoztató-kommunikációs vízió kihangsúlyozására törekszik.

Előzmények

Hirdetés