Hirdetés

Továbbra is veszteséges a Sony Ericsson

A pár évvel ezelőtt még technikai fronton igen előremutató ajánlatokat felvonultató Sony Ericsson az elmúlt időben nem igazán tudott lépést tartani a piac igényeivel. A gyártó komoly válsága számos stratégiailag hibás döntésre vezethető vissza, melyet nem lesz egyszerű korrigálni. A cég akkor adta fel alternatíva nélkül a Symbian és UIQ alapú modellek fejlesztését, amikor az érintőkijelzős készülékek és az okostelefonok iránti kereslet robbanásszerű növekedésnek indult. Hasonlóan hibás lépés volt a Cyber-shot és Walkman sorozat éles elválasztása, a minőségi fülhallgatók és hangszórók, nagyfelbontású videofelvételi opció, szabványos microSD, USB és 3,5 milliméteres fülhallgató kimenetek szándékos kihagyása, valamint a túlságosan egyforma tudású, formavilágú és árú ajánlatok szinte frissítés nélküli újra kiadása is.

A fenti okok miatt a gyártó az év első negyedévben 370 millió eurós üzemi veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, mely ugyan az elmúlt negyedévben 283 milliós veszteségre mérséklődött, de a 965 millió eurós pénztartalék mellett ez továbbra is igen aggasztó érték. Április és június között összesen 13,8 millió japán-svéd mobilt talált gazdára, mely 41 százalékkal kevesebb mint az előző év azonos időszakában és az előző negyedévhez képest is további 5 százalékos visszaesést jelent. Ezzel teljesen egybevág az árbevétel csökkentése is, mely az előző évhez képest 40 százalékkal, 1,68 milliárd euróra csökkent.

Dick Komiyama, a Sony Ericsson elnök-vezérigazgatója szerint az év hátralévő része is nehéz lesz a vállalat számára, ám szerinte van fény az alagút végén. A multimédiás és közösségi szolgáltatásokat egyesítő „Entertainment Unlimited” széria első fecskéi, az Aino, Satio és Yari várhatóan nagyobb keresletet tudnak majd generálni, miközben az éves 880 millió eurós megtakarításokkal kecsegtető, körülbelül 500 millió eurós költséggel járó belső átalakulás is jó úton halad, ám ez csak 2010 második felében éreztetheti hatását. A Sony Ericsson az elmúlt időben 2.350 fővel csökkentette a létszámát, de további leépítéseket a gyenge pénzügyi eredmények ismertetése után sem jelentett be a gyártó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés