Sokba került a Nokiának az 5G

A finnek ugyan átengedték a hardvergyártást, de a hálózatfejlesztésben még mindig elöl járnak.

A Nokia néven megjelenő mobilokért köztudottan a kínai HMD Global Oy felel, a finn vállalat viszont továbbra is jelen van a mobilkommunikációs piacon, csak hálózatokat fejlesztenek. Ami elég költséges elfoglaltság. A Huawei és a svéd Ericsson mellett a Nokia is jelentős összegeket áldozott az 5G hálózatok fejlesztésére, és mivel jelneleg a Huawei kifejezetten kedvezőtlen helyzetben van a kínai állammal való vélt vagy valós, de sokak szerint túl szoros kapcsolata miatt, a Nokia komoly piaci előnyre tehet szert, például az Egyesült Államokban.


[+]

Az idei első negyedéves mérlegen is vastagon meglátszanak a költségek. Q1-ben 254 millió eurós veszteséget könyvelhettek el a tavalyi megegyező időszak 46 millió eurós profitjával szemben, ami a részvény árfolyamoknak sem tett éppen jót. A pénzügyi eredmények bejelentését követően 9%-kal, 4,68 euróra esett a Nokia részvényeinek értéke. A Huaweijel szembeni bizalmatlanság azonban hosszútávon mégis megtérülhet a finnek számára, akik kedvező pozícióban vannak az Egyesült Államokban.

Azóta történt

  • Egyre több az 5G-s modell

    Svájcban már három készüléket is kínál a szolgáltató az 5G hálózati környezet kihasználásához. Ehhez jön nemsokára a ZTE készüléke is.

  • Október 1-jén indul a nemzeti 5G Kínában

    A világ legnépesebb országában nem aprózzák el a startot: ősszel 40 nagyvárosban lesz elérhető a lakosság számára a következő generációs mobilkommunikáció.

Előzmények

Hirdetés