Series 40, Meltemi és Windows Phone

A pénzügyi ingoványokban egyre mélyebbre süllyedő Nokia nemrég ismét veszteséges negyedév zárására figyelmeztette a befektetőit, mellyel együtt ezúttal gyár- és kutatóközpont bezárások, tízezer főt érintő leépítések, illetve alelnökök leváltása is bejelentésre került. Ez utóbbi kapcsán talán a legfontosabb és egyben a legsajnálatosabb Mary McDowell, a mobiltelefonos részleg vezetőjének távozása lehet, aki a „következő milliárd” projekt részeként a Series 30 és Series 40 platformok megreformálásán munkálkodott, illetve a szerteágazó beszállítói kapcsolatai révén a logisztikai és beszerzési részlegek munkáját és ezzel együtt az árak leszorítását is segítette. A The Wall Street Journal tavalyi exkluzív beszámolója szerint a Windows Phone-alapú Lumia modellek árnyékában a Nokia a legalsó szegmensben is komoly átalakításokat tervezett, mely keretében natív Qt alkalmazások futtatására alkalmas rendszert szeretett volna kidolgozni.

A mobiltelefonos stratégia teljes átalakulását az új Asha sorozat is egyértelműen előrevetítette, hiszen a teljes érintőkijelzős Series 40 Full Touch kezelőfelület jól láthatóan a MeeGo Swipe UI megoldásait ötvözi a Symbian Belle ikonkészletével és a felső állapotsorból lehúzható értesítési képernyővel. Iparági pletykák szerint a metamorfózis következő iterációját jelentő, Linux alapokon nyugvó Meltemi azonban sosem látja meg a napvilágot, hiszen az Ulm melletti kutatóközpont – vagyis az új operációs rendszer fejlesztésének fellegvára – költségcsökkentések miatt felszámolásra kerül. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Meltemi és Qt-alapú projekteken a finnországi Oulu és Espoo kutatóközpontok is dolgoznak, így egyelőre egyáltalán nem tisztázott a platform sorsa.

Mary McDowell távozása azonban mindenképpen rossz ómen, mint ahogy Stephen Elop, a Nokia első emberének Meltemi projekteket firtató kérdésekre adott válasza is vészjósló lehet. A vezérigazgató egyértelműen leszögezte, hogy cége sosem foglal állást kétes eredetű pletykákkal és belső mérnöki projektekkel kapcsolatban, arra azonban rávilágított, hogy a kiadások drasztikus lefaragása miatt néhány fejlesztés leállításra kerül. Elop úgy fogalmazott, hogy az olcsóbb modellek versenyképessé és jövedelmezőbbé tétele érdekében a Nokia elkötelezett a Series 30 és 40 platformok továbbfejlesztése iránt, mely mellett a kapcsolódó szolgáltatások, mint például a Nokia Browser is finomítására kerül. Az árához viszonyítva rendkívül jól felszerelt Asha 311 a natív alkalmazásokkal való bővíthetőség hiánya miatt egyelőre nem jelenthet egyértelmű választ az olcsó Android mobilok inváziójára, de a cégvezető szavai alapján ebben a szegmensben is komoly innovációra lehet számítani, még akkor is, ha az egyelőre amúgy is csak pletyka szinten létező Meltemi sorsa továbbra is kérdéses.

A negatív hangvételű sajtóközleményt követő telefonos konferencia során Stephen Elop a befektetők számára egyértelművé tette, hogy a Lumia sorozat az eredetileg tervezettnél jóval gyorsabban kezdi meg az alacsonyabb árszegmensek meghódítását, mivel a Microsoft mérnöki részlegének támogatásával eddig elérhetetlennek tűnő régiók meghódítására is lehetőség nyílik – lefelé és felfelé egyaránt. A Lumia 610-nél is jóval kedvezőbb árfekvésű modellek segítségével a Nokia az olcsó Android modellek ellen is ringbe tud majd szállni, ám ami ennél is fontosabb, hogy a Scalado tervezett felvásárlásával, a térképészeti részleg további innovációival, illetve számos más tervezett lépéssel a Lumia sorozat képalkotás, helyfüggő szolgáltatások és multimédia terén is messze a konkurens megoldások fölé emelkedhet. Ez utóbbival kapcsolatban június 18-án újabb érdekességekre lehet számítani, legalábbis a Nokia USA hivatalos Facebook oldalán látható fotók zenével és térképekkel kapcsolatos bejelentésekre utalnak, melyet követően szintén jövő héten a Windows Phone 8 Apollo platform is leleplezésre kerülhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés