Hirdetés

Samsung Univerzum: One UI 4.0 bemutató

Az Android 12-re épülő friss rendszer rengeteg Samsung modellre érkezik 2022-ben, mi pedig két darab S21 Ultra segítségével mutatjuk be a különbségeket a 3.1 és a 4.0 között.

Új Android főverzió, új One UI: a Samsung tulajdonosok már hozzászokhattak ehhez a frissítési szisztémához, ezúttal sem lesz másképp, az Android 12 alapjain a One UI 4.0 érkezik, a Samsung Galaxy S21-trió tulajdonosai pedig már élvezhetik is a végleges rendszert. Mi kettő darab Galaxy S21 Ultra segítségével tudjuk demonstrálni, mi a különbség a One UI 3.1 és a 4.0 között, de mielőtt alaposabban bemutatjuk, milyen a friss szoftver, nézzük át, mely modellekre érkezik biztosan.


[+]

A korábban kiszivárgott naptár nagyjából helytállónak látszik, az biztos, hogy a Galaxy S20, S10, Note20 és Note10 széria gyorsan megkapja a friss rendszert, ahogy az összes hajlítható kijelzős modell, továbbá a 2-esre végződő Galaxy A-család (A82 5G, A72, A52, A52s 5G, A42 5G, stb.) tagjai is, de a tabletek közül is számos típuson fog megjelenni a frissítést jelző ablak.

Bal oldalon Android 11 és One UI 3.1, jobb oldalon Android 12 és One UI 4.0Bal oldalon Android 11 és One UI 3.1, jobb oldalon Android 12 és One UI 4.0 Bal oldalon Android 11 és One UI 3.1, jobb oldalon Android 12 és One UI 4.0 [+]

Nem sokat változtak az alapképernyők, olyan apróságok történtek, hogy az Edge-panel kihúzásával mostantól nem homályosodik el a háttér, és az alkalmazások neve sem jelenik meg az ikonok alatt, így letisztultabb lett a Material You felület. Ha már oldalsáv, a kisegítő lehetőségeknek is adhatunk külön oldalsávos lehetőséget, így gyorsítva a nagyítást, az invertálást, a kontrasztos módot, vagy bármilyen egyéb, sokaknak hasznos funkciót.

Megújult a megosztási felület is a One UI 4.0-banMegújult a megosztási felület is a One UI 4.0-ban Megújult a megosztási felület is a One UI 4.0-ban [+]

A rendszeralkalmazások ikonjainak színsémája mostantól a főbeállításokon belül, témától függetlenül változtatható, ez nem minden gyári appot érint, de a legtöbbet igen. A megosztási funkciók alsó sávját mostantól fix kedvencekkel tölthetjük fel, ha az algoritmus által automatikusan kínált megosztási módok nem találkoznának a mi egyéni igényeinkkel.

One UI 4.0 újdonság a külön variálható ikonsémaOne UI 4.0 újdonság a külön variálható ikonséma One UI 4.0 újdonság a külön variálható ikonséma [+]

A gyorskapcsolók paneljén nagyobbra nőtt a fényerőállító csúszka, tömörebbek lettek az értesítések, így több fér ki belőlük, és valamelyest változtak a widgetek is, egyrészt, most már kategóriákba rendezve, listaszerűen, jóval átláthatóbban lehet őket kihelyezni a főképernyőkre, másrészt a design is fejlődött, például a dupla időzónás időjárás panelnél a két különféle helyhez tartozó hátterek megváltoznak annak megfelelően, hogy épp éjszaka vagy nappal van.

One UI 4.0One UI 4.0 One UI 4.0 [+]

Az always-on kijelző megjelenítését mostantól nem csak érintésre, ütemezéssel vagy folyamatos láthatósággal lehet aktiválni, hanem értesítéshez is köthetjük, mikor villanjon fel. Zárolt képernyőn a médialejátszó kezelése mostantól több lehetőséget ad, egyrészt bele lehet tekerni a zenébe, másrészt a hangkimenet gyors váltása is lehetséges.

[+]

Adatvédelmi szempontból az Android 12-ből ismert fejlesztések itt is megjelennek, ha bármilyen okból használatban van a kamera vagy a mikrofon, azt a jobb felső sarokban lévő pötty által fixen látni fogjuk, sőt, a gyorskapcsolók felületéről a komponensek teljes letiltására is van opciónk. Ezen kívül napra, órára és percre pontosan megnézhetjük, mi és mennyi ideig használta a kameránkat vagy a mikrofonunkat az elmúlt 24 órában.

[+]

Fejlődött az Eszközkarbantartó, nem csak átláthatóbb és értelemszerűbb az erőforrás-kezelés, de akkumulátorvédelmi okból bekerült az az opció, hogy 85% fölé soha ne töltse az telepet a rendszer, így szolgálva a hosszú élettartamot.

Bal oldalon Android 11 és One UI 3.1, jobb oldalon Android 12 és One UI 4.0Bal oldalon Android 11 és One UI 3.1, jobb oldalon Android 12 és One UI 4.0 Bal oldalon Android 11 és One UI 3.1, jobb oldalon Android 12 és One UI 4.0 [+]

A kameraszoftver két legfeltűnőbb változása az, hogy egyrészt már nem fákkal, hanem konkrét számokkal jelzik, milyen nagyításra számíthatunk a kamerák közti váltáskor, másrészt a videózás elindítása is sokkal egyszerűbb, a fotós exponálógomb megérintésére és az ujjunk felfelé csúsztatására ugyanis azonnal elindul és kézi leállításig megy a rögzítés, ez az előző rendszernél még nem így volt, ott még addig kellett nyomva tartanunk a gombot, amíg videózni akartunk. Ha bekapcsoljuk a komponálást segítő rácsvonalakat, automatikusan kapunk egy szintezőt is, ami segít teljesen vízszintesen tartani a kamerát.

Azóta történt

Előzmények