Samsung node-on érkezhet a Snapdragon 8 Gen 4

Érthető, mivel az Apple felvásárolta a TSMC teljes 3 nm-es kapacitását.

Soha nem áll meg a teljesítménycsata az elektronikai eszközökben, és mivel az Apple termékek iránt a legkiegyensúlyozottabb recessziós időszakban a kereslet, aligha ütközött nehézségbe Tim Cooknak a TSMC-t meggyőzni, hogy a bérgyártó teljes 3 nm-es kapacitását az almás hardvereknek különítsék el. Egyébként is Apple a TSMC legnagyobb partnere a félvezető óriás 72 milliárd dolláros tavalyi bevételének egynegyedéért felelve, és közel egy évig csak Cupertino termékeiben kötnek ki az egyre jobb gyártósori kihozatallal szerelt TSMC-féle lapkák, írja az Ars Technica. Először az A17 Bionic futhat be ilyen csíkszélességgel az iPhone 15 Pro modellekben, majd az Apple M3 különféle variációi a jövőre érkező MacBookokban és iPadekben.

Állandó megjelenítés halovány kijelzővel, lejátszóval és az időzítővel
Egy évig az Apple-é lehet a TSMC teljes, 3 nm-es kapacitása [+]

Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az őszre várt Snapdragon 8 Gen 3 marad a 4 nm-es N4P node-nál, de még a Snapdragon 8 Gen 4 esetében is kérdéses a TSMC-féle szabad kapacitás, éppen ezért lehet, hogy a Qualcomm Samsung node-ra vált, inteles csavarral. Eredetileg ugyanis a chiptervező a nanométeres metrika szerint bonyolultabb Intel 20A node használatában gondolkodott, ám a csúcstelefonok és lapkáik iránt visszaesett kereslettel túl költségesnek tűnik a fejlesztés, ezért dobhatja ezeket a terveket, és a Gen 4-gyel a Samsung-féle 3GAP-t választhatja, írja a SamMobile.

A Snapdragon 8 Gen 1 volt az utolsó csúcslapka, amely Samsung node-on készült - a 8+ Gen 1 TSMC-re váltott
A Snapdragon 8 Gen 1 volt az utolsó csúcslapka, amely Samsung node-on készült - a 8+ Gen 1 TSMC-re váltott [+]

Ezzel a node-on a Samsung hosszú idő után visszaszerezheti a gyártósori előnyt a TSMC-től, melyek 3NE node-ja állítólag nem olyan fejlett és gyors. A Samsung ugyanis a sok éve használt FinFET helyett GAA (Gate All Around) technológiát készül bevetni. Ahogy egyébként csökken a tranzisztorok mérete (bár bizonyos szögből a nanométer háború marketingfronton zajlik), úgy válik egyre bonyolultabbá a gyártás és költségesebbé a tervezés, ami hozzájárul a telefonok folyamatos drágulásához. A Samsung természetesen tárt karokkal várja a Qualcommot, hiszen sok milliárd dolláros a tét, ám a friss információval együtt is megvan az esélye, hogy a Snapdragon 8 Gen 4 gyártásából végül a TSMC is kiveszi a részét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés