3 nm-es chipet fejlesztett a MediaTek

Nagyobb a bejelentés füstje, mint a lángja.

Befejezte első 3 nm-es csúcslapkája fejlesztését a tajvani MediaTek, amely a TSMC üzemeit fogja használni a gyártásra – ez a chiptervező sajtóközleményének a lényege pár nappal az iPhone 15 premierje előtt. Véletlen egybeesés? Aligha: szeptember 12-én debütál az iPhone Pro modellekbe szánt, szintén 3 nm-es Apple A17 Bionic, és úgy gondolta a MediaTek: ha ők is ilyen csíkszélességű lapkával készülnek, érdemes ezt gyorsan világgá kürtölni.


(forrás: Digital Trends) [+]

Az apró bökkenő a dologban az, hogy az Apple lekötötte a TSMC teljes idei 3 nm-es kapacitását, és amíg a csúcsmodelljei hamarosan efféle node-on gyártott chippel lesznek megvásárolhatók, a MediaTek csak valamikor jövőre kapja kézhez az első legyártott készleteket, és utána kerülhetnek új okostelefonokba. Ergo a Snapdragon 8 Gen 3-mal egyenértékű, ősszel esedékes új Dimensity csúcslapka eséllyel marad 4 nm-en. A 3 nm-es node mindenképpen ígéretes: a TSMC 18%-os teljesítménynövekedést vagy 32%-kal takarékosabb működést ígér az N5 node viszonylatában.

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés