RIM PlayBook: Üzlet és multimédia a maximumon

A számos pletyka után végül hivatalosan is leleplezésre került a RIM első internettáblája, mely technikai specifikáció terén messze túlmutat az Apple vagy a Samsung hasonló ajánlatain, noha a 3G modem és a GPS hiánya sokak számára fájópont lehet. Az első komoly meglepetés a kezelőfelület és az operációs rendszer kapcsán figyelhető meg, hiszen a jövevény kétmagos Cortex-A9 processzorán nem BlackBerry OS, hanem POSIX-kompatibilis, Unix-szerű QNX platform teljesít szolgálatot, mely a valódi párhuzamos futtatás mellett igen látványos kezelőfelülettel is bír. A mindössze 10 milliméter vastag készülék a BlackBerry modellek méltán népszerű üzleti megoldásain túl rendkívül erős multimédiás képességekkel is bír, így a piac első megoldásaként 1080p felbontású HD anyagok felvételére is képes, ráadásul az előlapi és hátlapi kamerájával egyaránt.

A RIM nem akart semmit a véletlenre bízni, így a rendkívül erős technikai paraméterekkel felruházott, letisztult vonalvezetésű készülék menürendszerének megalkotásakor az üzleti funkciókhoz légies kezelőfelületet társított, melyen jól megfigyelhetőek a webOS és a Maemo hatásai is, de mégis teljesen egyedinek tűnik. A vállalati réteget és a technokrata vásárlóközönséget egyaránt megcélzó internettábla a Palm Foleo koncepcióját is új szintre emeli, így BlackBerry modellekhez Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakozva mintegy megnövelt kijelzőként is funkcionál, vagyis az adatok szinkronizálása helyett azok közvetlen elérésére is lehetőség nyílik. A teljesen nyílt platform az alkalmazások fejlesztését is egyszerűvé teszi, melyhez a natív OpenGL és HTML5 támogatás mellett Adobe Flash Player 10.1, Adobe Mobile AIR, Adobe Reader, POSIX és Java is rendelkezésre áll.

A BlackBerry Tablet OS alapú készülék 7 hüvelykes, 1024x600 képpontos kapacitív multitouch érintőkijelzőt, 1080p felbontású HD anyagok rögzítésére alkalmas 5 megapixeles hátlapi és 3 megapixeles előlapi kamerát, WLAN (802.11b/g/n) és Bluetooth 2.1 modult, 1 GHz-en futó kétmagos ARM Cortex-A9 alapú processzort, 1 GB RAM-ot, 16 vagy 32 GB belső tárhelyet, microUSB és microHDMI csatlakozót, valamint DivX és WMV lejátszót is kapott. A 193x130x10 milliméteres és 400 grammos RIM PlayBook piaci bevezetése Európában csak valamikor 2011 második negyedében várható, melyet követően 3G és 4G modemmel felszerelt variánsok is kiadásra kerülnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • RIM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés