2019. március 25., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Tablet rovat

RIM PlayBook: Üzlet és multimédia a maximumon

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: RIM Press

Kétmagos Cortex-A9 processzorral, két full-HD kamerával és látványos kezelőfelülettel kecsegtető QNX operációs rendszerrel érkezik a héthüvelykes RIM internettábla.

A számos pletyka után végül hivatalosan is leleplezésre került a RIM első internettáblája, mely technikai specifikáció terén messze túlmutat az Apple vagy a Samsung hasonló ajánlatain, noha a 3G modem és a GPS hiánya sokak számára fájópont lehet. Az első komoly meglepetés a kezelőfelület és az operációs rendszer kapcsán figyelhető meg, hiszen a jövevény kétmagos Cortex-A9 processzorán nem BlackBerry OS, hanem POSIX-kompatibilis, Unix-szerű QNX platform teljesít szolgálatot, mely a valódi párhuzamos futtatás mellett igen látványos kezelőfelülettel is bír. A mindössze 10 milliméter vastag készülék a BlackBerry modellek méltán népszerű üzleti megoldásain túl rendkívül erős multimédiás képességekkel is bír, így a piac első megoldásaként 1080p felbontású HD anyagok felvételére is képes, ráadásul az előlapi és hátlapi kamerájával egyaránt.

A RIM nem akart semmit a véletlenre bízni, így a rendkívül erős technikai paraméterekkel felruházott, letisztult vonalvezetésű készülék menürendszerének megalkotásakor az üzleti funkciókhoz légies kezelőfelületet társított, melyen jól megfigyelhetőek a webOS és a Maemo hatásai is, de mégis teljesen egyedinek tűnik. A vállalati réteget és a technokrata vásárlóközönséget egyaránt megcélzó internettábla a Palm Foleo koncepcióját is új szintre emeli, így BlackBerry modellekhez Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakozva mintegy megnövelt kijelzőként is funkcionál, vagyis az adatok szinkronizálása helyett azok közvetlen elérésére is lehetőség nyílik. A teljesen nyílt platform az alkalmazások fejlesztését is egyszerűvé teszi, melyhez a natív OpenGL és HTML5 támogatás mellett Adobe Flash Player 10.1, Adobe Mobile AIR, Adobe Reader, POSIX és Java is rendelkezésre áll.

A BlackBerry Tablet OS alapú készülék 7 hüvelykes, 1024x600 képpontos kapacitív multitouch érintőkijelzőt, 1080p felbontású HD anyagok rögzítésére alkalmas 5 megapixeles hátlapi és 3 megapixeles előlapi kamerát, WLAN (802.11b/g/n) és Bluetooth 2.1 modult, 1 GHz-en futó kétmagos ARM Cortex-A9 alapú processzort, 1 GB RAM-ot, 16 vagy 32 GB belső tárhelyet, microUSB és microHDMI csatlakozót, valamint DivX és WMV lejátszót is kapott. A 193x130x10 milliméteres és 400 grammos RIM PlayBook piaci bevezetése Európában csak valamikor 2011 második negyedében várható, melyet követően 3G és 4G modemmel felszerelt variánsok is kiadásra kerülnek.

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.