Ránézhet Brüsszel az "Apple adóra"

Márciusban panaszolta be a Spotify az Apple-t versenyellenesnek mondott tranzakciós díjai miatt, és az Európai Bizottság kész vizsgálatot indítani.

Épp csak lezárult az Apple és a Qualcomm pere (az utóbbi jó pár milliárd dolláros, extra negyedéves árbevétele jelzi, kinek a sikerével), és az almások már készülhetnek a következő megmérettetésre. A Spotify zenei streaming szolgáltató már az év elején jelezte: kifogásolja, hogy az App Store alkalmazásboltban minden előfizetés és tranzakció után Cupertino 30%-ot zsebretesz, miközben ugyanez az „Apple adó” saját zeneszolgáltatására (vagy mondjuk az Uber tranzakcióira) nem vonatkozik. Ez pedig versenyellenes, hiszen ez az Apple Musicot előnyösebb helyzetbe juttatja bármelyik riválisával szemben, ezt az „adót” ugyanis nem kell hozzácsapnia díjaihoz, így lejjebb nyomhatja az árakat, vagy feljebb a profitokat.

A Spotify márciusban erről közölt egy videót, majd bepanaszolta az Apple-t az EU-nál, és a Financial Times szerint az Európai Bizottság kész vizsgálatot indítani. Márpedig a múltban a Google vagy éppen a Microsoft is testközelből megtapasztalhatta, hogy méltánytalan piaci erőfölény és trösztellenes témakörben az EU dollármilliárdokban mérhető keménységgel jár el. Persze nem az Apple von csak le százalékot tranzakciónként, más alkalmazás- vagy játékbolt, illetve tartalomszolgáltató is, és egy komolyabb büntetés, vagy a 30%-os „Apple adó” megváltoztatása az egész piacra kihatással lehet.

Az Apple természetesen saját zeneszolgáltatását részesíti előnyben, a kérdés az, hogy versenyellenes módon teszi-e
Az Apple természetesen saját zeneszolgáltatását részesíti előnyben, a kérdés az, hogy versenyellenes módon teszi-e (forrás: Apple) [+]

A Spotify-nak azért gyűlt meg éppen az App Store-ral a baja, mert más felülettel szemben az Apple kötelezi a Spotify-t saját fizetési rendszerének (és kapcsolódó „adóinak”) használatára. Az Egyesült Államokban egyébként éppen múlt hónapban előzte be az Apple Music a Spotify-t előfizetőinek számában, bár világszinten még az utóbbié az előny. Akármi is lesz az ügy vége az Európai Bizottságnál, nem várható verdikt egyhamar.

Azóta történt

  • Jony Ive távozik az Apple-től

    1992 óta formatervezett az Apple-nek, nevét rengetegen ismerik, munkáival pedig mindenki nap mint nap találkozik. 52 évesen saját vállalkozásba kezd.

Hirdetés