Erős a márkahűség a PDA-tulajdonosoknál

Az AvantGo 2004 Mobile Lifestyle felmérés a PDA felhasználók elvárásaival kapcsolatban néhány érdekes eredményt hozott. A 3260 AvantGo felhasználó önkéntes részvételével lezajlott szeptemberi felmérésről – kizárólag PDA- és okostelefon-felhasználók válaszoltak – statisztika készült. Ezek szerint a Pocket PC tulajdonosoknál 85 %, míg a Palm OS alapú gépek használói közül 82 % tervezi, hogy a következő mobil eszközében is a mostani operációs rendszert választja majd.

Hirdetés

"A hagyományos PDA funkciókon kívül a kézigép-felhasználók iPod-méretű tárolókapacitást szeretnének azért, hogy zenét és más tartalmakat tárolhassanak és játszhassanak is. E-mail-elérési lehetőséget, GPS-vevőt, telefont, kis méretet és nagyobb képernyőt kívánnak" – mondta Neil Versen, az AvantGo at iAnywhere igazgatója. Hozzátette még: "az, hogy 10-ből 8 felhasználó ugyanazt az operációs rendszert választja, nem más, mint erős márkahűség."

Az AvantGo kutatás a következő "Top 12" képességet, elvárt funkciót derítette fel, mint egy mindentudó álomgép jellemzőit:

  1. naptár-, névjegykezelés
  2. egyszerű szinkronizálási lehetőség PC-vel
  3. hosszú akkumulátor-üzemidő
  4. e-mail, üzenetküldés
  5. Wi-Fi, Bluetooth
  6. kis méret
  7. MP3-lejátszó
  8. beépített telefon
  9. nagy kijelző
  10. GPS-vevő
  11. 20 GB (vagy több) memória vagy tárolókapacitás 
  12. digitális fényképezőgép

Az első helyen jelölt, naptár-/névjegykezelő funkciót a válaszadók 94 %-a jelölte meg úgy, mint feltétlenül szükséges képességet. Érdekes, hogy az MP3-lejátszás (77 %) egy picivel jobb helyet ért el, mint a beépített telefon iránti igény (76 %), de még a GPS-vevőt (65 %) is megelőzte. A nagyobb tárolókapacitás (64 %) a digitális kamerák iránti (63 %-os) igényt előzte meg népszerűségi indexe szerint.

Az AvantGo egyedülálló helyzetben van több milliónyi egyéni előfizetőjével. Számára relatíve egyszerű egy felmérést lebonyolítani és megállapítani, melyek a legnépszerűbb PDA és okostelefon készülékek és márkák. A kutatás további figyelemreméltó megállapításai:

  • A válaszadók közel kétharmada mondta, hogy inkább hagyományos PDA-t fog vásárolni, mint telefonosat.
  • 31 %-uk jelezte, hogy PDA + telefon kombót vásárolna, de csak 3 %-uk választana Symbian alapú okostelefont és 4,5 % RIM Blackberry készüléket.
  • A válaszadók 50 %-a Palm OS, 40 %-a Pocket PC , 10 %-a pedig egyéb OS-t használ.
  • Több mint háromnegyedük (77 %) a saját maga által vásárolt készüléket használja, 13 %-uk ajándékba kapta, és csak 9 % kapta a munkaadójától.
  • A válaszadók 70 %-a töltött már le négynél több alkalmazást a készülékére, és 34 % tíznél is többet.
  • A programokat letöltők 15 %-a évente 100 dollárnál többet költött erre, 38 % költött 50 dollár többet, és 58 % fizetett 25 dollárnál többet évente.

"A megállapításaink ellentmondanak azoknak a jelentéseknek, melyek szerint a PDA-k népszerűsége hanyatlik, vagy hogy az emberek eltávolodnak az olyan "régi" platformoktól, mint a Palm OS az újabbak, a Pocket PC vagy a Symbian irányába" – mondta Versen. "A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a helymeghatározás alapú programok lehetnek a kézigépek következő generációiban azok az új beépített funkciók, amelyek felpörgetik az üzletágat, miközben a felhasználók újabb szoftverek és kiegészítők iránti étvágya szinte kielégíthetetlen."

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés