Érdekes adatokat gyűjtöget a OnePlus

Az OxygenOS integráns részét képező különleges adatokat gyűjtő és továbbító rendszeralkalmazást Christopher Moore szoftvermérnök fedezte fel saját OnePlus készülékén. A kérdéses eszköz konkrétan egy OnePlus 2, de mint utóbb kiderült, a OnePlus System Service alkalmazás minden OnePlus eszközön jelen van, beleértve a legújabb modellt, a OnePlus 5-öt is. Az adatfolyamokat és engedélykérést egy Moore által telepített biztonsági program jelentette, amely az Amazon AWS egyik amerikai székhelyű szerverére továbbít adatokat, ami nyilván a OnePlus tulajdonában van.

Az engedélyeket és az adatokat az open.oneplus.net kéri le, a rendszer pedig meg is adja és rendszeresen továbbítja a kért fájlokat. Az adatfolyamok többek között MAC címet, IMEI számot, mobil- és WiFi hálózati adatokat, magát a telefonszámot, IMSI prefixumokat és a készülék szériaszámát tartalmazzák. Az alkalmazáshasználat szintén a fenti adatokkal együtt jelenik meg az adatbázisban, így látható, hogy adott eszközön és hálózaton mikor nyitották meg a telepített alkalmazásokat és mikor zárták be. A készülék egyébként továbbítja a random, nem szándékolt újraindulásokat is, ami speciel rendben van, hasznos lehet az esetleges frissítések és hibajavítások miatt.

A OnePlus reagált az esetre, amelyben elismerik, hogy HTTPS protokollon keresztül, két folyamban gyűjtenek adatokat a készülékekről. Az egyik csomag olyan adatokat tartalmaz, amely a szoftveroptimalizációt segíti a felhasználói szokások elemzésével, a másik pedig készülékadatokat gyűjt, elvileg a terméktámogatás és ügyfélszolgálat hatékonyabb kivitelezéséhez. A OnePlus felajánl egy lehetőséget, hogy az adatszolgáltatást felfüggesszék a felhasználók, ehhez a Beállítások, Speciális beállítások menüpontjában deaktiválni kell a Join User Experience Program opciót.

Maga az alkalmazás, ami az adatokat gyűjti egyébként különösebb, mondjuk rendszergazdai jogosultság (root) nélkül is véglegesen eltávolítható, ha a fenti módszerben nem bíznánk kellőképpen. Jakub Czekański a Twitteren reagált Moore problémájára. A készüléket gépre csatlakoztatva (és nyilván előzetesen engedélyezve az USB hibakeresést) ADB-ben a következő parancssorral lehet megszabadulni a kérdéses alkalmazástól: pm uninstall -k --user 0 net.oneplus.odm Mivel a Device Manager egyéb funkciókat is ellát, előfordulhat, hogy más jellegű problémák merülhetnek fel az eltávolítást követően.

Azóta történt

Előzmények

  • 2:1-es képarányú lehet a OnePlus 5T

    A GizmoChina informátora egyebet nem, de azt állítja, hogy a OnePlus az 5-ös modell frissítését tervezi, méghozzá megnövelt képátlóval.

  • OnePlus 5 - mindenki nyugodjon le!

    A Never Settle szlogen Settle Down Please-re változott: az iPhone-t imitáló forma és a dupla hátlapi kamera a kevés változás közül kettő. Jó alapokra ugyanakkor most is erős várat sikerült építeni.

  • OnePlus 3 - Szentháromság

    Parádés összeszerelés, 6 gigabájt RAM-mal büszkélkedő felszereltség és letisztult, fürge szoftverfelület: a OnePlus az okostelefonok három alappillérét hibátlanul hozza, nem egy rivális árának a feléért.

Hirdetés