Ne használj Huawei telefont! - tanácsolja az FBI, a CIA és az NSA

A Senate Intelligence Committee (hírszerzési bizottság) legutóbbi meghallgatásán az FBI, a CIA és az NSA elnöke is javasolta, hogy lehetőség szerint az amerikai állampolgárok kerüljék a Huawei és a ZTE termékek és szolgáltatások használatát. Chris Wray, az FBI vezetője szerint az amerikai kormány meg van róla győződve, hogy kockázatos az amerikai értékrenddel nem összeegyeztethető külföldi kormányok befolyása alatt álló cégeknek teret adni a telekommunikációs hálózatokban. Ez ugyanis lehetőséget adhat információk módosítására, megszerzésére és kémkedésre.

Chris Wray
Chris Wray (forrás: Saul Loeb - AFP - Getty Images) [+]

Ugyanakkor ezek a figyelmeztetések nem újkeletűek, korábban is kifejezték már aggodalmaikat a hírszerzés magas rangú képviselői a Huawei-jel szemben, mert azt gondolják, hogy a kínai állam befolyása alatt állnak. Ezt az is táplálja, hogy a céget alapító Ren Zhengfei a Népi Felszabadító Hadseregben dolgozott korábban mérnökként. A Huawei természetesen minden alkalmat megragad, hogy cáfolja a kínai kormánnyal való kapcsolatot az összes lehetséges fórumon, ám mégis ez a feltételezett összefonódás eredményezte azt, hogy a Huawei-t kizárták 2014-ben az amerikai állami telekommunikációs tenderekből.

Mate 10 Pro reklám New Yorkban
Mate 10 Pro reklám New Yorkban [+]

A cég hosszú ideje próbálja bevenni az amerikai piacot, de rendre falakba ütközik. Legutóbb a Mate 10 Pro piacra lépése körül volt több probléma is, az AT&T az utolsó pillanatban hátrált ki az üzlet mögül, noha ők forgalmazták volna a készüléket, ami sokat jelentett volna, hiszen az amerikai piacon erős a szolgáltatói dominancia a készülék értékesítések kapcsán. Úgy hírlik, hogy emögött is politikai nyomás volt. Erre még rátett egy lapáttal a napokban kibukott bénázás a Best Buy felhasználói értékeléseinek manipulálásával kapcsolatban, ráadásul nemrég egy törvénytervezetet is beterjesztettek, amely megtiltaná az amerikai hivatalnokoknak ZTE és Huawei telefonok használatát.

A Huawei sencseni központja
A Huawei sencseni központja [+]

A Huawei persze egyrészt visszautasítja, hogy bármilyen kínai kormányzati befolyás lenne a cégben, másrészt a konkrét ügy kapcsán a CNBC megszólaltatott egy illetékest a Huawei oldaláról is, aki azt mondta, hogy a Huawei semmivel sem jelent nagyobb biztonsági kockázatot, mint bármely versenytársuk, hiszen ugyanazokkal a beszállítói láncokkal dolgoznak. A Mobilarena kérdésére a Huawei hazai képviselete is hasonlókat fogalmazott meg, mint írják a Huawei tisztában van az Egyesült Államok azon kormányzati lépéseivel, amelyek látszólag azt célozzák, hogy az Egyesült Államok piacán korlátozzák a Huawei üzleti tevékenységét. A Huawei a világ 170 országában már elnyerte a kormányzatok és a fogyasztók bizalmát, és nem jelent nagyobb kiberbiztonsági kockázatot bármely másik ICT szolgáltatónál, akik hozzánk hasonlóan részt vesznek a globális ellátási láncban és termelésben. Minden tevékenységünkben elkötelezettek vagyunk a nyitottság és az átláthatóság mellett. A Huawei a jövőben is folytatja az innováció és a kutatás-fejlesztés iránti elkötelezettségén alapuló globális üzleti tevékenységét, és olyan technológiákat nyújt, amelyek segítik a felhasználókat minden olyan piacon történő boldogulásban, amelyek megbecsülik az innovációt és annak értékeit.

Linus Tech Instagram post - főszerepben a Mate 10 Pro
Linus Tech Instagram post - főszerepben a Mate 10 Pro [+]

Mindezek mellett a Huawei őrületes pénzeket áldoz arra, hogy elfogadtassa magát az amerikai vásárlókkal. Rengeteg közösségi véleményvezért (influencert) fizetnek, nem csak a tech médiában (az Unbox Therapy számára például különleges dobozokat küldenek), hanem a sztárok között is. A P10 kampányának arcai Scarlett Johansson és Henry Cavill voltak, a cég támogatja a Washington Redskins csapatát is, az idei CES-en pedig a Mate 10 Pro amerikai bemutatója kapcsán három olyan YouTube csatornával is megállapodtak, amelyek egyenként is több millió amerikai követővel rendelkeznek. Hogy végül ebből az összecsapásból (mert ez most már egy sokadik fordulónál tartó harc) ki jön ki győztesen, az még kérdéses, de lehet, hogy a Huawei számára még akkor is az lenne a legjobb, ha egy időre letennének az egyébként 55 milliárd dolláros amerikai piac meghódításáról, mert ilyen kormányzati ellenállással szemben akkor sincs sok esélyük, ha egyébként a megfogalmazott vádak alaptalanok.

Azóta történt

Hirdetés