Hirdetés

MWC blog: Csak az jöhet be, akit mi hoztunk ki

Lement az első nap (és a nulladik is), volt néhány pofára esés és néhány meglepetés is.

Szombat este érkeztünk, vasárnap délelőtt csak rápihentünk, aztán délután már elkezdődött a buli egy Xiaomi rendezvénnyel, amire jó hamar odaértünk, de mivel kábé vasárnap volt utoljára értelmezhető kültéri hőmérséklet, ezért nézegettük a tengert egy darabig. Aztán végigültük a kínai gyártó bemutatóját, aminek számomra leginkább pozitív része az volt, hogy Abi Go, a gyártó kommunikációs vezetője végre egy olyan valaki, aki szépen, érthetően, összeszedetten prezentál angolul. Úgy egyébként pedig megnéztünk három telefont, amiből csak kettő lesz itthon, azt a kettőt meg már bejelentették Kínában, hoztak egy órát kilóötvenért, ami ugyanazt tudja, mint a 80 lepedős testvére, egy headsetet 100 ezer pénzért, ami azért elég merész, meg egy félmillás rollert, ami meg egy másik roller átcímkézése.


[+]

Aztán másnap reggel már korán kint voltunk a Fira nevű kiállítási hangárhalomban, ami ismét úgy nyüzsög, mint évekkel ezelőtt. Rögtön rutinból mentünk a sajtóközpontba ülőhelyet stipistopizni, hogy aztán kiderüljön, hogy kiköltöztették a médiát a harmadik csarnok legszélére. Viszont bőven volt hely, csak többet kell kutyagolni mindenhez. Szétszéledtünk, mindenki ment megtekinteni a fontosnak gondolt dolgokat, lett is anyag bőven, mi pedig dr. Legenddel (aki polgári nevén, Tamás Zsoltként próbálja magát híressé tenni) rápróbáltunk a Honor sajtóeseményre. Mert az volt a történés, hogy jó előre kaptunk erre meghívót, de előző nap kiderült, hogy sajnos mégsem mehetünk be, mert csak azokat engedik oda, akiket maga a Honor fuvarozott ki a saját költségén, mi pedig megoldottuk ezt másképp. Aztán előző estére úgy változott a szitu, hogy jóvan, akkor mégiscsak bemehetünk, de csak miután a Honor saját vendégei már bementek, szóval odamentünk, de árnyékra vetődtünk, mert az utolsó pillanatban valaki rányomott a "mégsem" gombra.


[+]

A helyzet az, hogy ez kreténség. Idén amúgy alapvetően három cég versengett azért, hogy kivigyen Magyarországról újságírókat: a Telekom, a Honor és a Xiaomi. A magentás csapatról nem tudok semmit, ők minket nem kerestek, de a másik kettőnél mintha valami házibajnokság lett volna azügyben, hogy kit tudnak kivinni, ez amúgy azzal is járt, hogy bizonyos, egyáltalán nem tech fókuszú kiadványoktól hárman is kint voltak, de ez nyilván nekünk tökmindegy, mi már jó régen ledumáltuk a ZTE-vel, hogy besegítenek némi szponzorációval abba, hogy mi magunk szervezzük meg az utunkat, mint amúgy minden évben. Ennek idén az lett az eredménye, hogy egy darabig úgy tűnt, hogy a Xiaomi rendezvényre sem jutunk be (mert ott is az volt az alapeset, hogy csak azoknak szól, akiket a Xiaomi gardedámoz), ez még időben megváltozott, cserébe viszont a korábban sima ügynök tűnő Honornál fennakadtunk a kínai szervezés átgondolatlanságán, vagy a durcin, vagy nem is tudom... Hogy aztán amúgy a rendezvényről így pont kizárt média mennyi embert ér el, milyen területen mozog, milyen kapcsolata van amúgy a lokális csapattal és úgy egyébként mennyire számít jelentős szereplőnek az innentől a tökmindegy kategóriába esett.


[+]

Szerintem pár évvel ezelőtt ez még tökre rosszul esett volna. Most csak megvontuk a vállunkat, a legrosszabb, ami történt, hogy szobroztam a rendezvény előtt egy órát feleslegesen és nem készült kép és videóanyag a bemutatóról, ettől még az életünk mondhatni zavartalanul hömpölyög tovább. Elmentünk a standra, lefotóztuk a portékát, megírtuk a cikket, megy ez így is, ők nekünk így nem tudták elmondani, hogy mitől lesz világverő a Magic5 Pro szerintük, de ez az ő problémájuk, nem a mienk.

Egészen más volt a helyzet a Lenovo-Motorola feltekergethető kijelzős koncepciójával, amit vitrinben mutogattak, de a Tech2 Laci - Legendd - Virág Dani triumvirátus hatékonyan lépett fel azügyben, hogy 15 percre megkaparintsák egy koprodukciós fotós-videós demóra, ami mindhárom csatornán megjelenést eredményezett, ennyit pedig mindenképpen érdemelt is a termék, mert lehet, hogy pont ebben a formában soha nem kerül piacra, de mégis izgalmas az elképzelés, láthatóan gondolkodtak rajta sokat, egy ilyen prototípus pedig kiválóan alkalmas arra, hogy tesztelgessék a tech témára fogékony júzereket és a fogadtatás alapján döntsenek a koncepció megtartásáról, vagy kukába dobásáról.


[+]

Úgy egyébként pedig most is van csilliárd kiállító egészen változatos témákban, a szelfi alapján egészségi állapotot monitorozó startup már-már Theranos-szagot áraszt, a Hall 7-ben figyelő Hyperloop makett kissé tájidegen az MWC-n, a HTC idén is a Vive akárhányadik generációjának demójával próbálja a virtuális valóságot népszerűsíteni, a startupok egy látható szegmense pedig a ChatGPT hátán lovagolva talál ki mindenféle szükségtelenséget a mesterséges intelligencia bűvkörében. Tele van az MWC kisebb kínai gyártókkal, ezekhez majd odasétálunk, most is kint van a Google mindenféle jópofasággal, kapásból ingyen osztják a smoothiet mindenkinek, szóval simán el lehetne tölteni egy napot úgy is a rendezvényen, hogy nincs írási és videózási nyomás az emberen, hanem csak nézelődik. Erre talán csütörtökön lesz némi esély, de most úgy látjuk, hogy a következő két nap is hajtós lesz.

De ezért jöttünk.

Hirdetés