MWC 2018: Biztonságos kriptovalutázást ígér a Sikur

A Sikur egy, a biztonsági szolgáltatásokra és a személyes adatok védelmére különlegesen nagy hangsúlyt fektető brazil vállalat, jelenlegi elsődleges céljuk, hogy a mobilos piacon érjenek el sikereket. Több mint két éve annak, hogy első telefonjukat, az Archos bevonásával elkészült GranitePhone-t piacra dobták, most viszont egy saját termékkel, a SikurPhone-nal látogattak el az MWC-re.

Teljesen egyszerű és sallangmentes a kezelőfelület
Teljesen egyszerű és sallangmentes a kezelőfelület [+]

Kezdjük a fájdalmas résszel, az árral és a hozzá tartozó hardverrel. Csúcsmodelles árazást olvashatunk: 800 dollárért, azaz 200 000 forintért lehet előrendelni, de számok és chipek szintjén egyáltalán nem nyújt különlegeset, hiszen egy alsó-középkategóriás telefonban is elérhető MediaTek MT6750 lapka van benne 4 GB RAM-mal és 64 GB-os belső tárolóval. 16:9-es, 5,5 hüvelykes Full HD kijelző jutott az előlapra, hátul ujjlenyomat-olvasó és egy 13 megapixeles fotókat készítő, de segédszenzorral is ellátott kamera. Akkumulátora 2800 mAh kapacitású.

A SikurOS az Android alapjaira épül, de egy jóval biztonságosabb, zártabb rendszert faragtak belőle. Nincsenek Play-szolgáltatások, lehetetlen rá nem hitelesített szoftvereket telepíteni, zárt a bootloadere, nincs rootolási vagy USB hibakeresési lehetőség. A brazil cég a HackerOne nevű, etikus hekkerekből álló csapatot bízta meg a biztonsági struktúra kijátszásával, ez sikertelennek bizonyult.

Több pénztárcát is képes kezelni a rendszer, természetesen követhetjük az árfolyamokat is
Több pénztárcát is képes kezelni a rendszer, természetesen követhetjük az árfolyamokat is [+]

A kezelőfelület mindössze néhány alapvető funkciót engedélyez: böngésző, telefonálás, üzenetkezelő, kontaktlista, dokumentumok, kriptokereskedelem, alkalmazások és beállítások. Ez utóbbi egyébként a sztenderd Android-felület, csak nem minden funkció engedélyezett. Minden más a Sikur sajátja. Nougat-alapokon fut, de ez az augusztusban esedékes piaci premierig még változhat.

Hátul segédszenzor is van, de ezt egyáltalán nem is hangoztatják
Hátul segédszenzor is van, de ezt egyáltalán nem is hangoztatják [+]

A telefon megvásárlásával a cég kockázatmentes Bitcoin-tárolást ígér, noha a blokkláncokat nem a beépített tárhelyén, hanem a Sikur által üzemeltetett felhőn tárolja, ehhez 2 éves előfizetést, illetve egy PC-s szoftvert is adnak. A Sikur elsődlegesen a kormányzati és az üzleti piacon próbált sikereket elérni az elődmodellel, akárcsak ezzel az új kütyüvel, de ez egy elég szűk réteget jelent. Akinek nem jelent problémát az augusztusi szállítás és a magas ár, előrendelheti a mobilt, az első 20 000 darabra vonatkozik a fentebb említett, kvázi kedvezményes összeg.

MobilarenaSEAT AtecaLG V30

Azóta történt

Hirdetés