Hirdetés

MWC2011 blog: A felszerelés

Ahogy az évek teltek, egyre többen és egyre jobban felszerelve érkezünk Barcelonába, hogy az MWC-ről minél jobb és profibb tudósítást adhassunk. Bár minden évben megpróbálunk mindenre felkészülni, sosem lehet teljes a pakk, bár idén már jó előre nekiláttunk annak, hogy a stáb minden tagja olyan kütyükkel dolgozhasson, amikkel elkerülhetjük a nem várt szívásokat.

Hirdetés

2011-ben szerencsére szponzorok is akadtak. A munkánkat öt notebook, három kamera, mobil router, speciális SIM, három fényképezőgép és rengeteg egyéb kacat segíti. Kamera fronton a Samsung volt nagylelkű: egy H200-as és egy S10-es full HD géppel megyünk (utóbbiba mikrofon is dugható, természetesen azt is viszünk), illetve Szőlőnél ott figyel a Canon 7D, ami amellett, hogy kiváló minőségű videót rögzít, fényképezőgépnek sem utolsó. Ehhez a géphez természetesen több optika és vaku, valamint állvány is tartozik. Fotós fronton még egy közepes Canon (S3 IS), illetve két tükrös Pentax segít bennünket (K10D Super és K20).

A mienkben nincs SSD, de egyébként csont ugyanez
A mienkben nincs SSD, de egyébként csont ugyanez

Notebookok kapcsán is kellően felkészültek vagyunk, minden nálunk levő gép legalább kétmagos processzorral dolgozik, az operatőrünk szintén a Samsungtól kapott egy i5-ös, komoly hardvert ahhoz, hogy a filmek vágása is minél gyorsabb legyen. Bog, Bocha és Gubro Apple géppel megy, dr. Kind pedig egy izmos Lenovo notival várja a kihívásokat. Fenti cuccok mellett egy Novatel MiFi is beugrik a táskába, ez az akkumulátorról négy órát üzemelni képes mobil router HSDPA hálózatból csinál WiFi-t konkrétan bárhol. Hogy ez a bárhol valóban bárhol legyen, ezért a Vodafone-tól kértünk (akárcsak tavaly) egy olyan SIM-et, amely külföldi adatroamingra is képes, konkrétan 5 gigabájtnyi forgalomig, ami tavaly úgy is elég volt, hogy a szállásunkon csak ez a netezési lehetőség adódott, idén viszont úgy választottunk hajlékot, hogy abban legyen netkapcsolat. A MiFi tehát főleg sajtótájékoztatók helyszínén fog jól jönni.

Ilyen az "operatőri gép", csak feketében
Ilyen az "operatőri gép", csak feketében

Mindezen cuccok jelentős része Crumpler és Built NY táskákba kerül - ezeket is szponzoráció keretében kaptuk, telefonálni jellemzően Sony Ericsson termékekkel fogunk. Bár a fent eddig felsoroltak elengedhetetlenül fontosak, pont ennyire lényeges az apróságok is. Tölthető elemek, töltők, külső vinyók (egy 320 és egy 500 gigás), memóriakártyák (2 db 8 gigás SD, valamint a 7D-be való 16 GB-os CF kártyák), de még egy jókora elosztót is viszünk, hiszen a bérelt lakásban az asztalon egyszerre fog duruzsolni öt notebook, kell az áram bőven. Egy dolgot nem hoz senki: a pendrive tök felesleges, hiszen ezt marékszámra osztogatják az összes sajtótájékoztatón.

Egy ilyen táskát biztos viszünk
Egy ilyen táskát biztos viszünk

A táskákat és bőröndöket persze megpróbáljuk úgy pakolni, hogy a fenti arzenál túlnyomó többsége kézipoggyászba kerüljön. A fotóállvány mehet a bőröndbe, az elosztó is, de minden egyebet be kell zsúfolni a fedélzetre felvihető pakkba, mert ha Ferihegyről indulsz, vagy oda érkezel, akkor nem érezheted a cuccaidat biztonságban. (Ezt mennyire kiábrándító leírni...)

a hallatlanul praktikus MiFi
a hallatlanul praktikus MiFi

Ennyi a technikai arzenál, de persze vannak egyéb fontos dolgok is. Elsősorban gyógyszer. Két dolog szokott jelentkezni Barcelona kapcsán: hasbajok (spanyol kaja nem kis mennyiségben) és fejfájás (folyamatos képernyőbámulás, kialvatlanság), ezekre tartunk magunknál gyógyírt. Evidens, hogy a stáb minden tagja rendelkezik utasbiztosítással (néhányan csak erre az alkalomra kötnek, de van, akinek éves szerződése van), ami a poggyászra is kiterjed. Az is alap, hogy egy teljes Európa térképpel bíró navi is bekerül a csomagba, hiszen rengeteg sajtóesemény a kiállítás területén kívül kerül megrendezésre, ahova oda kell találni, bár ennyi év után néhányan már elég rutinosan mozgunk a TMB (az ottani BKV) viszonylatain.

A cuccok tehát már mind megvannak, egy dolgot kell még túlélni: szombaton legkésőbb reggel 4-kor kelünk, mert a gépünk 6:10-kor száll fel. Repülőn pedig egyikünk sem tud aludni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés