Hirdetés

MuziX blog: Bluetooth fejhallgató a SoundMAGIC kínálatából

A vezeték nélküli fejhallgatók az utóbbi időkben akkora teret nyertek maguknak, hogy sokan már a vészharangot kongatják a 3,5 milliméteres jack csatlakozó fölött, és bár attól egyelőre még nem kell tartani, hogy eltűnne a vezeték a mobilos zenehallgatás világából, a tendencia elég erősen a bluetooth-os és egyéb módon kábelmentes technológiák irányába mutat. Ez pedig nem véletlen: ha megszokjuk, hogy néhány naponta nem csak a mobilt, hanem a fejhallgatót is rá kell dugnunk töltőre, akkor gyakorlatilag csak az előnyeit élvezhetjük a megoldásnak, egyre kevesebb kompromisszumot kell kötnünk hangátvitel terén.

Nem csak a fejhallgatót és a kábeleit találjuk meg a dobozban, hanem tokot is kapunk hozzá.
Nem csak a fejhallgatót és a kábeleit találjuk meg a dobozban, hanem tokot is kapunk hozzá. [+]

Hatványozottan igaz ez mai bejegyzésünk tárgyára, a SoundMAGIC BT20-ra, ami a Qualcomm-féle aptX szabványt is támogatja, ezzel pedig gond nélkül tudja digitálisan átvinni a hagyományos CD-minőséget (16 bit, 44 kHz), ha a hozzá kapcsolódó telefon is rendelkezik ezzel a technológiával, ami a ma kapható androidos mobilok jelentős részéről ez egyébként elmondható. Az Apple-eszközök tulajdonosai nem használhatják ki az ebben rejlő lehetőségeket, ők a hagyományos Bluetooth-kapcsolattal számolhatnak.

A fejhallgató dobozában találunk egy miniUSB-s töltőkábelt, egy 3,5 milliméteres csatlakozóban végződő zenei kábelt és egy kemény fedelű, 17 x 14 x 4 centiméteres dimenziókkal rendelkező védőtokot is, ez utóbbiban lapul maga a fejhallgató is összecsukva. A nyitómechanika korrekt, a pántok pedig 10-10 fokozatban állíthatók, hogy mindenki megtalálja a fejméretéhez illő beállítást. Fejre helyezve a BT20 gyakorlatilag olyan, mintha nem is vettünk volna fel semmit. Pillekönnyű, alig 130 gramm a beépített akkumulátorával együtt, szorítóereje alig van, a supraaural (azaz nem fül köré, hanem fülkagylóra ülő) kialakításának köszönhetően pedig határozottan kellemesebben szellőzik, mint egy óriási fejpárnákkal működő darab, ami főleg a nyári hónapokban szokott izzasztó lenni. Ugyanakkor nem gyenge az izoláció sem, kimondottan jól elszigeteli tőlünk a környezet zajait, ahogy mi sem fogunk másokat különösebben zavarni, ha átlagos hangerőre állítjuk az eszközt.

Ízléses és kicsi a hozzá tartozó védőtok.
Ízléses és kicsi a hozzá tartozó védőtok. [+]

A fejhallgató kezelése teljesen egyértelmű, a bal fülhöz került az összes vezérlőgomb, a középsővel tudjuk bekapcsolni a fejhallgatót és a Bluetooth-láthatóságot, szüneteltetni vagy elindítani a zenelejátszót, illetve telefonhívást fogadni, esetleg megszakítani. A bal és jobb oldalt elhelyezett billentyű szolgál a számok közötti léptetésre, míg az alsó és felső gombok a fejhallgatóban található erősítő hangerejét módosítják. A hagyományos, Bluetooth-menüből keresős megoldásnál egy fokkal elegánsabb és kényelmesebb NFC-vel tenni mindezt, az érintéses módszer tökéletesen működött minden erre alkalmas mobillal, amivel próbáltuk.

A fejhallgató bal oldalán fixen előre lóg a két mikrofonnal ellátott egység, amiből a külső zajszűrésre, az elöl lévő pedig beszédhangunk rögzítésére szolgál. Első ránézésre viszonylag nehéz megérteni, hogy miért kell úgy kinéznünk a mindennapokban, mint egy telefonos kisasszony, hiszen a legtöbb Bluetooth fejhallgatón ezt jóval diszkrétebben oldották meg, és bár ennek a minőségérzetén és az esztétikai oldalán lehet vitatkozni, a tények mellett nem lehet elmenni: ezzel a megoldással nagyon jó telefonálási hangminőséget ért el a gyártó, legyünk akár egy zajos járművön, hangos építkezés közelében vagy forgalmas utcán, a beszédhangunk remek minőségben továbbítódik a partnerünk felé, kompromisszumok nélkül.

A visszajelző ledek és a vezérlőgombok a bal fülhöz kerültek, csakúgy, mint a zajszűrős mikrofon.
A visszajelző ledek és a vezérlőgombok a bal fülhöz kerültek, csakúgy, mint a zajszűrős mikrofon. [+]

Ha valamiről nem lehet szuperlatívuszokban beszélni, az a zenei rész, itt azonban valóban nem remekel a BT20. Noha a hangerőre nem lehet panasz, tompa és részletszegény az alkotás a fejhallgatós ligában, a hangtartomány legalja és legteteje nem érződik benne, noha túlpumpáltnak érződő basszusok vannak benne bőven, és a magasakat is meg akarja mutatni, csak sikere nem sok van benne. Ugyanakkor biztosan sokan beérik ezzel a zenei hangzással, pláne akkor, ha csak másodlagos vagy harmadlagos céljuk a BT20-szal a zenehallgatás.

A stabilitással egyszer sem volt gondunk, körülbelül 5-6 méteres távolságig teljesen biztos az átvitel, 7-8 méternél már kezdődnek a gondok, az elméleti 10 méterhez leginkább egy mindenféle zavaró jeltől mentes légüres tér szükséges. Az üzemidő is rendben van, 10 órát gond nélkül kibír zenehallgatással és némi telefonálással egy huzamban, a legtöbb embernek ez 2-3 napra biztosan elegendő lesz, a teljes feltöltés pedig egy órán belül lezajlik. A végére pedig a legkomolyabb kérdés: sok-e a BT20-ért 32 410 forint? Ha a zenei oldalt vizsgáljuk, akkor minden bizonnyal kaphatunk ennyi pénzért sokkal jobb eszközöket, ha viszont kimondottan egy kiváló beszélgetési minőségű, NFC-s, aptX-es, vezeték nélkül kapcsolódó, jó üzemidejű, egész nap hordható, ugyanakkor jól izoláló fejhallgatót keresünk, akkor szinte biztosan ennél fogunk kikötni az árkategóriában, és akkor nagyon jó vételt csinálhatunk vele, csak ne várjunk tőle profi zenei szintet.

Előzmények