Motorola esemény: volt, nincs

Elmaradt a 200 megapixeles kameratelefon és a hajlítható Razr premierje.

Tegnap mutatkozott volna be két olyan telefon a Lenovo kötelékébe tartozó Motorolától Kínában, amely az élmezőnnyel és a formai bajnokokkal is felvehette volna a versenyt. Erre valamikor nyilvánvalóan sor kerül, ám most már biztosan nem augusztus 2-án, mert már a kontenitentális Kínában és itt is 3-át írnak, a Snapdragon 8+ Gen 1-gyel szerelt Moto X30 Pro és a Razr 2022 pedig sehol. Egyébként eredetileg júliusra ígérték a startot, végül az is csúszott, most viszont a gyártó vagy a beszállítók helyett inkább a geopolitika szólhatott bele a dologba. Tegnap szállt le ugyanis Tajvanon, vagy más néven a Kínai Köztársaságban Nancy Pelosi amerikai házelnök asszony, ami komoly nemzetközi feszültséget okozott a régióban, és elterelte a figyelmet minden másról, így nem volt célszerű ekkor egy ironikus módon amerikai brand név alatt kínai telefonokat bemutatni.

[+]

A kommunista Kínai Népköztársaság sosem ismerte el, így saját részének követeli a Tajvan szigetére visszaszorult demokratikus Kínai Köztársaságot, és az Orosz-Ukrán konfliktus után ebben a régióban robbanhat ki a következő háború, ebbe viszont már sokkal komolyabb a tajvani partner Egyesült Államok beleszólása. A nyugati berendezkedésű szigetország ugyanis nem csak földrajzilag van kulcspozícióban Dél-Kelet Ázsiában, ez a modern félvezető gyártás abszolút Mekkája és többek között a TSMC székhelye, a Népköztársaság pedig nem tudja fejlett gyártósoraival felvenni a versenyt.

Nancy Pelosi házelnök Tsai Ing-wen tajvani köztársasági elnök mellett
Nancy Pelosi amerikai házelnök Tsai Ing-wen tajvani köztársasági elnök mellett (forrás: Reuters)

Tajvan megtámadása vagy a másik fél nézőpontja szerint felszabadítása katasztrofális következményekkel járna a lakosság és a régió stabilitása mellett nagyjából a teljes tech világban, és az USA, illetve a szárazföldi Kína összefeszülésével az akkumulátor és egyéb nyersanyagok, illetve az olcsó ázsiai gyártás és a beszállítói rendszer is összeomolhat egy amúgy is recesszió felé robogó világgazdaságban. Mondjuk most éppen a Népköztársaság is sodródik válság felé, viszont Oroszország mellé állva egyértelmű tengely kezd kialakulni a világpolitikában, és Pelosi érkezésével párhuzamosan a kommunista rezsim a hét második felére éles lőszerrel való hadgyakorlatot jelentett be a szigetország körül. Efféle súrlódások közepette pont elhalasztható egy 200 megapixeles és egy hajlítható telefon premierje, egyelőre pedig új dátummal sem érdemes dobálózni.

Azóta történt

Hirdetés