Milliárdos veszteséggel zárt a Nokia

Hirdetés

Kár is lenne tagadni: az iPhone 2007-es premierjével lezárult egy fejezet a mobiltelefónia történetében, melyet egyértelműen a Nokia nevével lehetne fémjelezni. Az új korszak meghatározó alakja az Apple, mely ugyan az eladott készülékek száma alapján továbbra is 4 százalék alatti részesedéssel bír, ugyanakkor a piaci szegmens nyereségének több mint fele a zsebébe vándorol. Az amerikai gyártó szárnyalásával a Nokia igazi mélyrepülésbe kezdett, hiszen a tavalyi év utolsó negyedében 954 millió eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, mely a teljes 2011-es évet nézve már 1073 milliósra rúgott. Az elmúlt negyedév során összesen 113,5 millió telefont értékesített a Nokia, mely éves szinten 8 százalékos visszaesést jelent.

A telefonos részleg bevétele 29 százalékkal 5997 millió euróra, nyeresége pedig 81 százalékkal 203 millió euróra mérséklődött. Némi pozitívum, hogy a 4 százalékos bevételcsökkenése ellenére a Nokia Siemens Networks nyeresége 67 millió euró lett, mely az előző éves 1 milliós üzemi nyereséghez viszonyítva egészen szép teljesítmény. A visszahúzó ágazat ezúttal a navigációs részleg volt, mely egyetlen negyedév alatt 1,2 milliárd eurós veszteséget termelt. Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója a sajtótájékoztató során megerősítette, hogy a novemberben piacra dobott Lumia sorozat ezidáig több mint egymilliós eladásokat ért el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • Microsoft Bing – Nokia logóval

    A Microsoft telefonos és internetes helyfüggő szolgáltatásaiba is beépül a Nokia méltán népszerű megoldása.

  • Nokia Lumia 710 - a leváltó

    A csúcsgép után a kedvezőbb árfekvésű, Windows alapokra építkező Nokia járt nálunk. Sikeres lehet, jól árazták.

  • Nokia Lumia 800 - támadnak a finnek

    A Lumia 800 személyében a Nokia első Windows Phone 7 alapú készülékét tisztelhetjük. Megnéztük, mit hoztak ki a finnek a Mangóból.

  • Nokia N9 - az első mohikán

    És az utolsó mohikán is egy személyben, hiszen nem kizárt, hogy a világ egyetlen kereskedelmi forgalomba került MeeGo rendszerű telefonjáról van szó.

Hirdetés