2019. február 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Nokia N9 - az első mohikán

És az utolsó mohikán is egy személyben, hiszen nem kizárt, hogy a világ egyetlen kereskedelmi forgalomba került MeeGo rendszerű telefonjáról van szó.

Hirdetés

Bevezető

Igen furcsa és szövevényes története van annak, hogy a Nokia N9 egyáltalán megjelent. A sztori régre nyúlik vissza, de alapvetően két fontos előzményt kell megemlíteni: a Nokia N900-at, amely az első és azóta is egyetlen Maemo alapokon nyugvó mobiltelefon, illetve a finnek és az Intel között létrejött közös projektet, amely több mint két éve kezdődött. Ez utóbbi arról szólt, hogy MeeGo néven új operációs rendszer fejlesztésébe kezd a két óriás, amely nagyban támaszkodik az N900-ban debütáló Meamo platformra, illetve az Intel linuxos tapasztalataira. Az így létrejövő új rendszer pedig nem csak telefonokon, hanem táblegépeken és notebookokon is életképes kell legyen.

Nokia N9
Itt még nagy remények voltak

Nos, ezekből az egyébként jól hangzó előzményekből majdnem nem lett semmi. A hosszas fejlesztési időszak végén(?) mára ott tartunk, hogy van egy ingyenesen letölthető PC-s rendszer, illetve van egy darab telefon MeeGo alapokon, ez pedig az N9. Jelen állás szerint nem is lesz több. A Nokia kiszállt a megállapodásból, magára hagyva az Intelt a történetben, de az N9-et mégis bemutatták, sőt, most már meg is lehet vásárolni. Hogy miért alakult így? Nos, ez sok összetevős dolog. Egyrészt nem véletlenül jött létre a megállapodás az Intellel. Már két éve is látszott, hogy a Symbian versenyképessége csökkenőben van, ezért szükség lesz egy teljesen új alapokra helyezett platformra. A csökkenő versenyképesség nem egy levegőbe tolt állítás volt, az elmúlt évek bebizonyították, hogy a Nokia által favorizált Symbian rendszer sok szempontból lemaradt a rettentő sebességgel erősödő Android és a maximálisan „hype-olt“ iOS mellett. A Nokia elvesztette piacvezető pozícióját az okostelefonok mezőnyében, egy bizonyos Samsung lenyomta őket. Leginkább az Android segítségével.

Nokia N9
Stephen Elop és Steve Ballmer

A finneknél kulcskérdéssé vált, hogy minél hamarabb tudjanak villantani a Symbian helyett valami mást. Sokáig a MeeGo látszott megmentőnek, de túl sokáig maradt a „látszott“ szintjén, konkrét készülék csak nem akart piacra kerülni ezzel a rendszerrel, miközben a versenytársak vészes tempóban törtek följebb és följebb. A Nokia ezért több fronton is megpróbálta menteni a menthetőt: egyrészt nekifeküdtek a Symbian platformnak, hogy még néhány csavarással kelendőbbé tegyék. Ez sem ment könnyen, az Anna nevű platform nem hozta meg a várt áttörés, a Belle viszont jobban sikerült, de erre is túl sokat kellett várni. Úgyhogy mintegy végső megoldásként érkezett a Microsoft ajánlata, amely azzal együtt, hogy mindenféle durva fejlesztés nélkül a finnek alá tudott tolni egy komplett oprendszert, még elég húzós mennyiségű pénzösszeget is hozott a konyhára. A Nokia korábban Microsoftnál dolgozó jelenlegi vezetője, Stephen Elop pedig szépen aláírta a megállapodást, s ezzel gyakorlatilag megpecsételte a MeeGo sorsát. Teljesen nyilvánvaló, hogy a Microsoft nem azért paktált le a Nokiával, hogy a WP7 mellett egy másik, felső kategóriás oprendszert is lásson a készülékportfólióban. A Symbian mehet lentebb, hogy az olcsóbb Android alapú gépekkel versenyezzen, a Windows viszont a high-end termékek sajátja lesz, így aztán a MeeGo már nem fér bele a történetbe.

Nokia N9
[+]

Amíg azonban a nem érkeznek meg az első WP7 alapú Nokiák (három telefont fognak október végén bemutatni), a Symbian pedig már az alacsonyabb árszegmens felé halad, addig is kellett valami, amivel az átmeneti időszakot átveszeli a cég, s csodák csodája pont készen lett a MeeGo. Az N9 bemutatkozott, a szaksajtó már az első próbák után teljesen el volt tőle ájulva, és mégsem lesz folytatás, testvérmodell, vagy utód. Ez a jelenlegi felállás, ami persze bármikor változhat, hiszen két éve sem gondolta volna senki, hogy egyszer majd a Nokia és a Microsoft közösen hoznak piacra telefont. Az Intel már lépett is: a MeeGo projektet leállították, és Tizen néven a Samsunggal karöltve mennek tovább a fejlesztések, ám ha ebből keletkezik valaha életképes oprendszer, az már nem lesz kompatibilis az N9-en futó verzióval, már csak azért sem, mert a Qt keretrendszert (ami a Symbiannal való kapcsolatot volt hivatott fejlesztői oldalról megteremteni) szabványos HTML5 és WAC fejlesztőkészletekkel váltják le. Jelen állás szerint a Nokia N9-en futó operációs rendszer abszolút unikum, nem volt eddig ilyen, s nem is lesz. A Nokia N9 egy olyan utolsó mohikán, amely az első is. (Létezik egy N950-re keresztelt Nokia modell, amely szintén MeeGo rendszert kapott, ám ez a készülék fejlesztői prototípus, kereskedelmi forgalomba nem került.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.