Hirdetés

Frissült a Kindle termékcsalád, megjelent az első színes kijelzős modell

Négy új Kindle-t jelentett be az Amazon, köztük ott a Kindle Colorsoft Signature Edition, az első színes e-ink modell a családban.

Hirdetés

Összesen négy új Kindle eszközt jelentett be az Amazon október 16-án. A négy e-ink eszköz között van egy, mely nem csak könyvolvasó, inkább digitális jegyzetfüzet e-ink kijelzővel. Ez az új, második generációs Kindle Scribe, amely 10,2 hüvelykes monokróm e-ink panellel (300 dpi) van felszerelve, a 400 amerikai dolláros induló áron pedig 16 GB beépített tárhelyet kínál. Adott a 32 GB-os és a 64 GB-os modell megvásárlásának lehetősége is felárért. A dizájn tekintetében változás a fehér képernyőszegély, mely az Amazon szerint papírszerűbb élményt biztosít. A Verge beszámolója szerint az új Scribe-on kisebbnek tűnik az e-ink panel és a védőüveg közti távolság, így gyorsabbnak hat a tollal történő írás a korábbinál.

A Scribe fekete-fehér és zöld-fehér színben is elérhető
A Scribe fekete-fehér és zöld-fehér színben is elérhető (forrás: Amazon) [+]

Az újítások mégis inkább szoftveresek. A Kindle Scribe ezentúl képes felismerni az Active Canvas funkcióval, hogy egy adott PDF mely részét olvasva készít a felhasználó jegyzetet, majd ezeket soronként egyeztetve képes elmenteni. Szintén újdonság a Scribe-ban, hogy képes a hozzá járó tollal feljegyzett kézírásos jegyzeteket nyomtatott szöveggé alakítani az eszközön, ehhez az Amazon saját LLM-ét használja. Ugyanígy erre épül az eszköz keresője, mely a kézzel írt jegyzetekben is képes ezentúl keresni. A Scribe képes lesz összefoglalni jegyzetek vagy dokumentumok tartalmát is a gépen futó AI segítségével. Az Amazon azt ígéri, hogy a megjelenés dátuma december 4-e.

Kindle Scribe (2. generáció)
Kindle Scribe (2. generáció) (forrás: Amazon) [+]

Árban a következő lépcső az Amazon új kínálatában a színes Kindle Colorsoft Signature Edition. Az első színes panellel szerelt Kindle október 30-tól lesz kapható, ára pedig 280 amerikai dollár a sajtóközlemény szerint. Az Amazon is az E Ink által fejlesztett Kaleido technológiát használja a színes Kindle-ben, de nem ugyanazt, mint amit az Onxy vagy a Pocketbook is. Az Amazon ugyanis azt mondja, dedikáltan a Kindle-be tervezett spéci Kaleido panelről van szó, amelyben például az oxid hátlappal sikerült felgyorsítaniuk a mikrokapszulákban úszó pigmentek mozgását, az új nitrid LED kialakítással pedig jobban át tudják világítani az RGB-szűrőt, így világosabb és élénkebb színeket produkálva, közben a papírszerű felületet megőrizve.

A Kindle Colorsoft Signature Edition csak fekete színben elérhető 32 GB tárhellyel
A Kindle Colorsoft Signature Edition csak fekete színben elérhető 32 GB tárhellyel (forrás: Amazon) [+]

A Kindle Colorsoft is 300 dpi-s képpont-sűrűséggel dolgozik monokróm módban, 150 dpi-vel színesben, a lapozás sebessége pedig állítólag a színes modell esetén is van olyan gyors, mint az új Paperwhite-on. A színes Kindle is vízálló, a hátlap alatt van Qi vezetékmentes töltés felvételére alkalmas tekercs, viszont a tollal történő érintést már nem támogatja. A multitouch navigáció viszont mehet, a Verge beszámolója szerint a színes Kindle ügyesen és akadás nélkül reagál a két ujjal történő nagyításra, viszont a képek pixelesek maradnak addig, amíg a szoftver nem frissíti a panelt. Normál könyvek olvasásakor a színes kijelzőt kihasználva lehet különböző színű jegyzeteket vagy kiemeléseket hozzáadni az új Kindle-ön a szöveghez, illetve így már színesben olvashatók a képregények is. Bár nem az Amazon az első gyártó, mely színes e-ink kijelzővel szerelt olvasót dobjon piacra, az egyik legnagyobbként hatásukra kicsit felgyorsulhat újra ez a piac, és egyre több modell jelenhet meg.


(forrás: Amazon) [+]

Nagyobb lett az új Kindle Paperwhite (6. generáció), ami immáron 7”-es panellel van felszerelve, és az Amazon szerint egy töltéssel akár három hónapig is bírja. Az induló tárhely itt is 16 GB, a kialakítás vízálló, az ár pedig 160 amerikai dollár, ez pedig már el is érhető. A Signature Edition változat 32 GB tárhellyel, vezetékmentes töltéssel, illetve a környezeti viszonyokhoz illeszkedő automatikus háttérvilágítással már 200 dollárba kerül. Az új Kindle olvasók mellé elérhetők egyébként dokkok, melyek USB-C csatlakozón keresztül töltik az olvasókat.

Az új Paperwhite választható színeiAz új Paperwhite választható színeiAz új Paperwhite választható színei Az új Paperwhite választható színei (forrás: Amazon) [+]

Az alap Kindle (12. generáció) kijelzőjének világítása 25%-kal fényesebb, van bekapcsolható sötét mód és az Amazon szerint a kontraszt magasabb, mint az eddigi modellek közül bármelyikben. Ez a modell nyolc hétig működik egy töltéssel, elérhető matcha zöld kasztnival is a fekete mellett, viszont a 6”-es, 300 dpi-s panel maradt. A tárhely is ugyanúgy 16 GB, mint eddig, és a csatlakozó is ugyanúgy USB-C. Az ár nőtt a 2022-es modellhez képest 10 dollárra, így 110 amerikai dollár lett, és az alap Kindle is már kapható egyből a bejelentést követően. Az alap Kindle és a Paperwhite is elérhető Kids változatban, melyhez színes védőtok, törés esetén cseremodell jár, a szoftver pedig mentes bármilyen reklámtól.

Az új, 12. generációs Kindle színeiAz új, 12. generációs Kindle színei Az új, 12. generációs Kindle színei (forrás: Amazon) [+]

Egyidejűleg az új generáció modelljeinek bemutatásával a Kindle Oasis kivezetését is bejelentette az Amazon. A 2016-ban bejelentett, majd 2017-ben és 2019-ben frissített felső kategóriás olvasóból nem készít többet az Amazon, már csak a megmaradt készleteiket adják el. Ezzel az Amazon kivezeti az utolsó olyan Kindle eszközt is kínálatából, mely fizikai gombokkal rendelkezik a lapozáshoz.

Előzmények

Hirdetés